dijous, 5 de maig del 2011

Bladé a l'escola, accessible a la xarxa

L'any 2007, en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor Artur Bladé, el CERE va impulsar la realització d'uns dossiers per treballar l'obra de Bladé entre l'alumnat i el professorat de primària i secundària, entre les escoles i els instituts de la Ribera d'Ebre.
Fruit d'aquest compromís, es van crear dos comissions de treball, una per impulsar uns dossiers adreçats a primària i l'altra per secundària.
Ja estan accessibles a la xarxa els dossiers corresponents a primària, que es poden descarregar des de l'espai web del CERE, i que us adjunto:

Per a l'alumne
Per al mestre

Informació d'aquests materials didàctics:
Bladé a l'escola (Primària)
M. Pilar Ardèvol Gironès
M. José Beltrán Gaseni
Magda Meix Boira
Àngels Pérez Tarragó
Biel Pubill Soler
Josep M. Raduà Serra
Joan R. Vinaixa Miró

Bladé a l'escola (Secundària)
Montserrat Anguera Terré
Josep-Sebastià Cid Català
Biel Pubill Soler

Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, 2007

Proposta didàctica per conèixer la vida i obra de l'escriptor Artur Bladé i Desumvila. Mitjançant les activitats, la lectura i l'anàlisi de textos senzills que formen part de la seva obra literària, l'alumne fa descobriments d'espais riberencs propers, dels jocs de carrer, els oficis, els llaguts de l'Ebre i de la vida d'un poble a la vora del riu, descrits per l'autor en les obres que fan referència a la seva terra natal, com L'edat d'or. Un dossier per a primària, un per a secundària i una guia del mestre que inclou activitats d'ampliació.

Característiques: Tres dossiers d'unes cinquanta pàgines cadascun, amb gràfics i fotografies en blanc i negre: "Bladé a l'escola. Primària. Guia del mestre", "Bladé a l'escola. Primària. Quadern de l'alumne", "Bladé a l'escola. Secundària"

Descriptors: literatura; literatura catalana; escriptors; coneixement del medi; tradicions; medi rural; rius; Ribera d'Ebre; Benissanet; llibres; joc didàctic

Nivell educatiu: ensenyants; primària; secundària

1 comentari:

Anònim ha dit...

La veritat és que el tema Bladé i parlo sols literàriament, això és, al marge de l'opinió sociopolítica i d'adstrat històric de dalt, està ja molt tocat, ara són uns altres espais geogràfics i sensitius els que l'han de tractar, i amb un altre aprofundiment menys passional i més objectiu, vaja penso jo, perquè els homenatges quan són molts, cauen en el populisme enemic històric aquest, del tractament literari acurat que es mereix una obra respectable com ho pot ser la de Bladé, no la conec amb suficient perspectiva, però sí conec l'incidència continuada que es fa sobre aquest autor.
Està bé que els nens el llegeixin, clar que sí, però no s'ha de confondre honorar una obra en du una obra als ulls infants i joves d'una manera tan directa i forçada, perquè els nens són nens i de la macedònia literària han de triar per acte de delit no per acte d'imposició i el delit s'assoleix llegint molt i variat i entenen que la literatura és molt més que un autor i que l'Ebre és un gran riu però que n'hi ha molts altres.
Vaja és la meva opinió que agraeixo em permetis publicar en el teu bloc.

Albert Guiu.