dissabte, 25 de novembre del 2023

25N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Declaració institucional amb motiu del 25 de novembre de 2023
Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, afirmem ben alt i clar que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat. Perquè les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat. Perquè les violències masclistes són un dels principals problemes de seguretat pública que té el país. Perquè no són un problema de les dones. Són un problema de tota la societat.

En les darreres dècades hem viscut al nostre país un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones. Per arribar fins aquí ha calgut posar nom a les diferents formes que adopta i assenyalar tots els àmbits en què es produeix. També ha estat fonamental que tant les dones com els homes aprenguéssim a identificar els fets que constitueixen violència masclista i, de manera cabdal, a responsabilitzar els agressors en lloc de culpabilitzar les dones que la pateixen per allò que han fet o no han fet.

Aquest canvi no s’ha produït perquè sí. Ha sigut fruit d’una intensa lluita feminista que ve de lluny, en l’àmbit social i comunitari, en l’àmbit laboral, en l’àmbit cultural o en l’àmbit esportiu, i que també ha guanyat un espai central a les institucions polítiques i les administracions públiques. S’hi destinen més recursos que mai per als serveis especialitzats d’atenció i recuperació de les dones i de les seves filles i fills.

Per això és inevitable que se’ns esgotin les paraules de condemna i que ens preguntem amb dolor: “per què no s’aturen les violències contra les dones?”, “per què no s’acaben els feminicidis?”, o “per què no deixen d’augmentar les denúncies?”.

Prenguem consciència que amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou. No afrontem un esprint sinó una carrera de fons. Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos. I massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor.

Aquest estiu tothom ha pogut veure com un fet ocorregut davant les càmeres i difós arreu del món no era suficient per obtenir en un primer moment una reparació àgil a la violència viscuda. Tothom ha pogut veure igualment que, perquè això passés, ha estat necessari tot un clam social d’indignació davant la manca de diligència de qui tenia la responsabilitat d’actuar, d’aquells que van aplaudir unes excuses injustificables, dels que van pressionar o qüestionar la reacció de la víctima i dels que varen ser tous en els seus comunicats o van callar massa dies. Tothom ha pogut veure igualment que, amb el clam “#S’haAcabat”, les jugadores de futbol no denunciaven només aquests fets, sinó que posaven el focus en un conjunt de desigualtats que cal adreçar per garantir la no-repetició i per fer efectiva la igualtat.

Aquest és el pas que necessitem fer totes i tots cada dia per acabar amb les violències masclistes. El silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències. Cal trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció. Totes i tots som observadores i observadors d’unes violències que pateixen moltes dones del nostre entorn (familiar, d’amistats, laboral, educatiu, grups de xarxes socials, espais d’oci, al transport públic o al carrer) per part d’homes del nostre mateix entorn.

Totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats. Podem contribuir a establir estàndards sobre què és acceptable i què no ho és en el nostre entorn, podem ajudar a reconèixer comentaris o comportaments intolerables, incloent-hi aquells discursos negacionistes de les violències masclistes, i empènyer així a superar les normes culturals patriarcals de la nostra societat. Podem cridar l’atenció sobre la situació de violència perquè s’aturi i exigir al nostre centre de treball, associació o espai d’oci que apliqui adequadament el protocol que està obligat a tenir.

Així mateix, totes i tots tenim també un paper cabdal en la resposta immediata després de la violència. Com a amiga o amic, familiar, company o companya de feina, veí o veïna, podem ajudar a qui ho està patint a identificar els indicis de la violència patida o dels factors de risc per la seva vida. És especialment important donar-li suport emocional, ajudar-la a superar la por, l’aïllament, la vergonya o el sentiment de culpabilitat que pot provocar la violència viscuda, assegurant-li que no és culpa seva, que som al seu costat i que la podem acompanyar als serveis especialitzats que es troben arreu del país o trucar al telèfon 900 900 120.

Les institucions polítiques del país —Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes— ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes. Sabem que hem treballat molt, però encara hem de fer-ho molt més: amb la diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes.

Però, per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom. Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents de canvi. Aixequem totes les catifes, trenquem tots els silencis i tinguem totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones. Prenguem partit per aturar d’una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta.

dijous, 23 de novembre del 2023

Festa dels 25 anys de Lo Llaüt

El 18 d'abril de 1998 naixia l'Associació Cultural Lo Llaüt, i per tant, aquest 2023 està celebrant el seu 25è aniversari, una efemèride que bé mereix una celebracio per posar en valor la tasca realitzada en aquest quart de segle de vida.

Aquest dissabte, 25 de novembre, tindran lloc els actes de celebració.

dilluns, 20 de novembre del 2023

dissabte, 18 de novembre del 2023

XXVIII Jornades Musicals Santa Cecília - Ascó 2023



DILLUNS– 20 DE NOVEMBRE
17:30 h al Casal Municipal
Manualitats musicals. Activitat oberta a tots els xiquets i xiquetes de la població (durada 2 h aproximadament)

DIMARTS– 21 DE NOVEMBRE
17:30 h a l’Escola de Música
Projecció de la pel·lícula “Matilda” (durada 1,5 h aproximadament)

19:00 h a l’Escola de Música
Karaoke per a tot l’alumnat de l’EMMA (durada 1h aprox.)

DIMECRES-22 DE NOVEMBRE
15 :15 h a l’Escola Sant Miquel
Teatre musical, amb l'espectacle “FACTOR K” de la companyia Karaokes Band.
És un espectacle participatiu on els assistents hauran de superar diferents reptes, demostrant les seves habilitats cantant i ballant.

17:00 h a l’Escola de Música
Batucada pels carrers de la població, a càrrec de David Maymó i Brescolí, professor de la EMMA. (durada 1,5 h aprioximadament)

19:30 h a l’Escola de Música
Concert del grup de jazz TERRA ALTA SESSIONS.
És un grup format per músics de la Terra Alta que oferirà un concert de jazz on ens farà gaudir amb diferents versions conegudes de música de jazz.

DIUMENGE– 26 DE NOVEMBRE
12:00 h al Casal Municipal
Concert de la Banda de l’EMMA i l’Orfeó d’Ascó.
En aquest acte hi haurà una guardiola solidària per recaptar fons per la Marató de TV3.

divendres, 17 de novembre del 2023

dijous, 16 de novembre del 2023

Cicle Gaudí de novembre: 'Els encantats'

 

SINOPSI

Després de la seva recent separació, la Irene s’enfronta per primera vegada a l’absència de la seva filla de quatre anys, que està passant uns dies amb el seu pare. Incapaç d’adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix viatjar a un petit poble del Pirineu català on té una casa, buscant recuperar la seguretat i la calma que sent que fa temps que ha perdut. Però el poble, que en el passat va ser tan familiar, es presenta tan aclaparador com la seva nova vida i l’acabarà forçant a enfrontar-se a les seves pors.


dimecres, 15 de novembre del 2023

Bases del XIX Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó”


S'ha obert el termini de presentació de treballs per optar al Premi de Poesia Joan Perucho que organitza la regidoria de Cultura d'Ascó i que arriba a la seva 19a edició.

***
Poden presentar-se a aquest premi obres de poesia escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació. Un cop presentats, els treballs no podran ser retirats del premi fins que s’hagi fet públic el veredicte del jurat.

Els treballs han de tenir una extensió habitual d’un llibre de poesia (40 pàgines impreses com a mínim). Les pàgines han d'estar numerades. Han de portar el títol a la portada i no poden estar signats.  

Les obres s'han de trametre per correu electrònic, a l'adreça premipoesia@asco.cat i cal seguir el procediment següent:
a) En l'apartat Assumpte s'ha de fer constar el nom del premi al qual s'opta, en aquest cas: XVIII Premi de Poesia Vila d'Ascó 2024.
b) En el Cos del Missatge s'ha de fer constar el nom del premi i el títol de l'obra.
c) L'original que opta al premi s'ha d'ajuntar a aquest missatge en format PDF. Aquest document s'ha d'anomenar amb el mateix títol de l'obra.
d) En un altre document adjunt, també en format PDF, s'hi han de fer constar les referències que permetin identificar l'autor/a: nom i cognoms, núm. DNI, data de naixement, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic. Aquest document s'ha d'anomenar amb la paraula Plica seguida del títol de l'obra.

Només s'admetrà un treball per autor/a.

L'autor/a guardonat/da en l'edició anterior haurà d'esperar-se 1 any per tornar a presentar-se al Premi.

El termini d’admissió conclourà el dia 31 de desembre de 2023.

La persona responsable de l'Ajuntament d'Ascó, que no és membre del jurat, rebrà els originals i garantirà l'anonimat dels autors/es.

El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament en el decurs de la Nit de la Cultura, que se celebrarà durant el mes de maig de 2024 a Ascó.

Premi: 2.400 euros i la publicació a la col·lecció Poemes Edicions Saldonar. A la dotació econòmica s’aplicaran les corresponents retencions establertes per la legislació vigent.

El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.

L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.

El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

La participació en aquest premi suposa la total acceptació de les bases.

dilluns, 13 de novembre del 2023

Bases del XXXVI Premi Literari Vila d'Ascó


L'Ajuntament d'Ascó ha convocat el Premi Literari Vila d'Ascó en la seva 36a edició

Aquestes són les bases:

El tema és lliure.

Poden presentar-se a aquest premi obres escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació. Un cop presentats, els treballs no podran ser retirats del premi fins que s’hagi fet públic el veredicte del jurat.

Els treballs han de tenir una extensió entre 175 i 225 pàgines, i en qualsevol cas, de manera restrictiva entre 375.000 i 475.000 caràcters. Les pàgines han d'estar numerades. Han de portar el títol a la portada i no poden estar signats. 

Les obres s’han de trametre per correu electrònic, a l’adreça premiliterari@asco.cat i cal seguir el procediment següent:
a) En l’apartat Assumpte s’ha de fer constar el nom del premi al qual s’opta, en aquest cas: XXXVI Premi Literari Vila d’Ascó 2024.
b) En el Cos del Missatge s’ha de fer constar el nom del premi i el títol de l’obra.
c) L’original que opta al premi s’ha d’ajuntar a aquest missatge en format PDF. Aquest document s’ha d’anomenar amb el mateix títol de l’obra.
d) En un altre document adjunt, també en format PDF, s’hi han de fer constar les referències que permetin identificar l’autor/a (nom i cognoms, núm. DNI, data de naixement, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic). Aquest document s’ha d’anomenar amb la paraula Plica seguida del títol de l’obra.

Només s’admetrà un treball per autor/a.

L' autor/a guardonat/da en l'edició anterior haurà d'esperar-se 1 any per tornar a presentar-se al Premi.

El termini d’admissió conclourà el dia 31 de desembre de 2023.

Una persona responsable de l’Ajuntament d’Ascó, que no és membre del jurat, rebrà els originals i garantirà l’anonimat dels autors/es.

El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels Premis "Vila d’Ascó” que se celebrarà durant el mes de maig de 2024 a Ascó.

Premi: 3.600 euros i la publicació del llibre per part de 9 Grup Editorial (Cossetània Edicions/Angle Editorial). A la dotació econòmica s’aplicaran les corresponents retencions establertes per la legislació vigent.

El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.

L'Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.

El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

La participació en aquest premi suposa la total acceptació de les bases.

diumenge, 12 de novembre del 2023

La llum del comerç, la campanya de Nadal del comerç d'Ascó

Dimarts, arriba a la plaça de l’Església d’Ascó la LLUM DEL COMERÇ, i amb ella, donem el tret de sortida de la campanya del nostre comerç per aquest Nadal.
Aquest any les nostres botigues ens portaran llum perquè a Ascó ho trobaràs tot.
Vine a la plaça, fes-los-hi costat i coneix en què consistirà la campanya.
Compra aquí. A Ascó ho trobaràs tot!

dijous, 2 de novembre del 2023

Manifest del Correllengua 2023

 Poble, treu-te aquest gep. Alçat i salva't
D'una saliva d'una llengua estranya.
Al bat del sol tu sol dona la mida
De les espigues.
Fragment de Primer de maig (1956)


En aquest poema, Joan Brossa apunta que amb esforç de la gent del carrer, Catalunya podrà ser lliure.
JOAN BROSSA, de qui aquest any 2023 es commemoren els vint-i-cinc anys de la seva mort, va ser un home intel·ligent, íntegre, compromès políticament, republicà i catalanista.
La seva lluita la feia amb la poesia, amb la poesia visual, amb el teatre, fet i fet, amb les paraules. I sempre amb la seva llengua, el català.
El novembre de 1973, va escriure: Sonet a Jordi Carbonell, torturat recentment per exigir el dret a parlar en català.
Cinquanta anys després, encara hem de seguir lluitant per la normalització de la nostra llengua, que és la base de qualsevol cultura. No podem permetre que el català vagi perdent presència en llocs on abans era habitual.
Qualsevol iniciativa, activitat, campanya que reivindiqui l'ús social del català, benvinguda sigui:

  • 21 dies. D'entrada, parla en català amb tothom.
  • No em canviïs la llengua.
  • Voluntariat per la llengua.
  • Més català.
  • Defensem l'escola en català.
  • Xerrem Junts.
I els Països Catalans hem d'anar plegats perquè tindrem més força.
I al nostre Govern hem d'exigir-li que només pacti lleis que protegeixin el català.
El mal costum dels catalanoparlants de canviar de llengua, no facilita l'aprenentatge del català a les persones que han vingut d'altres països. La llengua ens agermana.

Mots
Tinc un llenguatge per a explicar faules
i designar conjurs de cor i ment;
conjunts de lletres formen les paraules
que jo articulo gramaticalment.
Jo no sé pas si un dia podré escriure
El mot en tant que mot i objecte lliure.
Fragment de Sonets de seny i cabell (1965-1966)

Hem de parlar sempre en català. Hem de fer que sigui la llengua essencial.
Només depèn de nosaltres.

Visca el Correllengua.

Carme Sansa
Actriu i activista