dimarts, 31 de desembre del 2024

Per un venturós 2025! Bon Any!

BON ANY NOU!
Campanetes de Nadal;
lluïssor de guarnitures
i un pessebre angelical
fet per mans de criatures.

Un avet al menjador,
al portal o bé a la sala;
un gran lot del bo i millor
damunt del bufet s'instal·la.

Mentre escumeja el xampany
a les copes dringadisses,
ens desitgem un bon any
i unes festes ben felices.

Joana Raspall

dilluns, 30 de desembre del 2024

Ascó al Cançoner Popular de Catalunya

El 1993 es va publicar el volum IV de l’Inventari de l’Arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. D’aquesta manera es reprenia el fil que havia començat l’octubre de 1921 i que va quedar paralitzat a causa de la guerra civil.

Els hereus del promotor i mecenes de l’obra, Rafael Patxot i Jubert, van cedir a l'Abadia de Montserrat tot el material inèdit que l'Obra havia anat acumulant al llarg d'anys de feina abnegada i constant, amb el desig que pogues ser utilitzat pels estudiosos i posat a l'abast de totes les persones interessades.

El curador d’aquest volum va ser el monjo de Montserrat, Josep Massot i Muntaner.

Remenant en el seu contingut, trobem diferent material que ha estat referenciat a Ascó, i en concret trobem dos cançons referides al temps de Nadal:

Tres Reys d’Orient
ab gran cavalcada
sen van á adorar
lo Rey que es nat ara.

**

Portal de Betlem
portal molt hermos
ni ha nat un home
molt alt i dispost.

divendres, 27 de desembre del 2024

Ascó a la "Coleccio de Monografías de Catalunya", de Josep Reig Vilardell

Monografías de Catalunya: diccionari histórich-geográfich és una col·lecció de monografies de Josep Reig Vilardell que va elaborar entre 1890 i 1893. En aquestes publicacions hi podem trobar informacions dels diferents indrets del país. Aquesta és la informació que es contempla respecte Ascó.

ASCÓ (1) .— Vila ab ajuntament, al que's troban agregadas 331 casas y masías aisladas. Partit judicial de Gandesa  á 16 kilometres; diócessis de Tortosa, á 49; y audiencia territorial de Barcelona y provincia de Tarragona.

Situació. En la pendent d' una montanya  á la dreta del Ebro, afrontant al N. ab lo terme de Flix, al S. ab los de García y Mora de Ebro, al E. ab Vinebre y García, y al O. ab los de Camposines y Fatarella.

Població. 2,332 habitants y 885 edificis.

Iglesias y monuments. La parroquial de Sant Joan consta d'una sola nau y es de regular construcció, no observantse rigurós ordre d' arquitectura: la cúpula del altar major es gótica, si bé no en totas sas parts; y lo restant pertany al ordre toscá. Hi há 8 altars, y'l major fou construhit en 1831 y 32, essent daurat en 1843. Pertany al ordre corinti. En lo terme hi há, á més, diferents oratoris, ermitas y santuaris. Dalt de la montanya se veuhen parets , columnas , ciments y despullas d' un convent de templaris.

Historia. La vila d'Ascó es molt antiga, si bé s'ignora la época, aixís com lo nom del fundador. Pertenesqué als cavallers templaris, y després de sa extinció passá á la ordre de Sant Joan. En 1846 hi havía la encomenda d' Azcon, y existeix la casa que habitava'l comendador quan residía allí, á la qual anomenan la Casa del Encomendador (2).
L'infortunat príncep Carles de Viana, al sortir de la presó d' Aytona, fou portat á la presó d' aquesta vila.

(1) En Madoz també l'anomena Azcona, Ancon ó Ascua
(2) Madoz

Per entendre la voluntat de l'obra és interessant de llegir la dedicatòria que en fa el seu autor: A totas las Societats, Centres y Associacions que's dedican á fomentar l'afició al excursionisme, que es la base pera'ls coneixements de las bellesas de nostra Regió; á totas las personas que s'interessan pel desenrotllo y esplendor de Catalunya, y, finalment, á tots los amichs y corporacions que m'han ajudat en ma tasca ab sos treballs literaris y artistichs, los hi dedico aquesta obra, inspirada en lo bon desitj y única pretensió de contribuhir á ampliar lo coneixement dels grans fets de nostra patria, aixís com la historia de las poblacions de nostra aymada Catalunya.
JOSEPH REIG Y VILARDELL

dimarts, 24 de desembre del 2024

Bon Nadal!



dissabte, 21 de desembre del 2024

divendres, 20 de desembre del 2024

Cens de població 2024

Fa uns dies es donava a conèixer les dades del Padró Municipal d'Habitants a 1 de gener de 2024, i ahir es van donar el Cens de població a 1 de gener de 2024, un instrument que dona a conèixer les característiques demogràfiques de la població resident. Anteriorment, la font d'informació del Cens de població eren les entrevistes als habitatges, i actualment es basa en l'explotació dels diferents registres administratius.

A 1 de gener de 2024, el Cens de població indicava que a Ascó hi residien 1.609 persones -28 menys que un any abans-, mentre que a la Ribera d'Ebre es comptava amb 22.132 residents, que distribuïts per municipis quedava de la següent manera:




dimarts, 17 de desembre del 2024

Cicle Gaudí de desembre: 'Segundo premio'

SINOPSI

Granada, finals dels 90. En plena efervescència artística i cultural, un grup de música indie viu el moment més delicat: la baixista trenca amb la banda buscant el seu lloc fora de la música i el guitarrista està immers en una perillosa espiral d’autodestrucció. Mentrestant, el cantant s’enfronta a un complicat procés d’escriptura i enregistrament del tercer disc. Ningú no sap que aquest disc canviarà per sempre l’escena musical de tot el país.

Aquesta (no) és una pel·lícula sobre los Planetas.


divendres, 13 de desembre del 2024

Padró d'Habitants 2024

 

Avui s'han donat a conèixer les xifres oficials de població que resulten de la revisió del Padró Municipal d'Habitants corresponent a 1 de gener de 2024. La Ribera d'Ebre suma un total de 22.125 habitants (+97 habitants, +0,44%).

Si ho mirem poble a poble, en cinc dels catorze municipis hi ha hagut un increment de població, destaquen especialment Móra d'Ebre (+77) i Móra la Nova (+70). En canvi, hi ha vuit municipis que perden població, entre els quals Ascó (-30) i Riba-roja d'Ebre (-22), mentre que la Ginestar manté el mateix nombre d'habitants un any després (794 habitants).

Per municipis, la distribució ha quedat de la següent manera:




dimecres, 11 de desembre del 2024

diumenge, 8 de desembre del 2024

Agenda de Nadal - Ascó 2024














Benvolguts i benvolgudes,

Ens trobem a les portes de Nadal, unes dates que es viuen de forma especial ja que ens recorden de la importància de la família, de l’amistat, de la convivència i de la solidaritat, valors que formen part de la nostra identitat col·lectiva.

Aquestes festes són també un moment per valorar les tradicions que ens uneixen, i a més, el Nadal és l’època de l’any que ens recorda que la màgia de la convivència es construeix cada dia amb petits gestos i somnis compartits.

Durant tot l’any, des de les diferents àrees de l’Ajuntament, hem anat programat activitats que ens han permès gaudir del nostre patrimoni, de les arts, de la música, de la dansa, i de tantes altres disciplines, que juntament amb les associacions i entitats d’Ascó, fan possible una oferta cultural, lúdica i social diversa. Per Nadal també procurem oferir aquest ventall d’activitats que volem que siguin font d’enriquiment i de gaudi per a tots i totes.

A les mans teniu la invitació a implicar-vos en aquesta oferta pensada per tothom, des dels més petits als més grans. Tenen un lloc destacat els actes a la Residència de la Gent Gran o al Local de Joves, però també els protagonitzats pels centres educatius d’Ascó o tot un clàssic com és el Parc de Nadal per infants i joves. Així que us animem a participar de les activitats: concerts, contacontes, jocs, cinema, espectacles, tallers, els actes de la Marató, l’exposició de diorames, els actes religiosos o la tan esperada arribada dels Reixos, entre d’altres.

Que l’esperit del Nadal es faci present i tant de bo, tots plegats, siguem capaços d’aturar-nos i de gaudir dels moments compartits.

Bon Nadal i venturós 2025!

JOSEP MARIA RADUÀ SERRA
Regidor de Cultura

dimecres, 4 de desembre del 2024

Amin Maalouf, Premi Internacional Catalunya

L'escriptor libanès Amin Maalouf ha estat la persona guardonada amb el XXXVI Premi Internacional Catalunya. L'acte de lliurament va tenir lloc el 2 de desembre.

Aquest premi es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En aquesta edició, l'atorgament del premi a Maalouf s'ha justificat per "la seva contribució a la recuperació del diàleg entre cultures i per la seva reflexió crítica sobre el paper d'Europa al món com a defensor dels drets humans".


AMIN MAALOUF
Amin Maalouf (Beirut, Líban 1949) va estudiar Economia Política i Sociologia a la Universitat de Saint-Joseph de Beirut. Després de treballar com a periodista i ser director del diari An-Nahar, va exiliar-se a França durant la guerra civil libanesa. A França, Maalouf va continuar la seva carrera periodística, va ser redactor en cap de la revista Jeune Afrique i va cobrir diversos esdeveniments internacionals importants com la guerra de Vietnam o la revolució de l’Iran, fent reportatges a més de 60 països. A partir de 1985, es va dedicar exclusivament a l’escriptura i va aconseguir una projecció internacional com a escriptor i pensador.

Els seus llibres, traduïts a més de quaranta idiomes entre ells el català i el castellà, han estat àmpliament reconeguts. Va obtenir el Premi Goncourt el 1993 per Le Rocher de Tanios (La roca de Tànios); el 2005, el Premi Terenci Moix per Òrigines (Orígens); i el 2010, el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres el 2010 per la seva tasca en el foment del diàleg entre Orient i Occident. L’any 2006, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili I entre els anys 2007 i 2008, va presidir un grup de la Comissió Europea de reflexió sobre el multinlingüisme. El 2023 va ser escollit secretari vitalici de l’Acadèmia Francesa.