Gairebé un miler de persones ja han passat a visitar l’exposició de diorames del pessebre que s’ha organitzat a Ascó juntament amb l’Associació Pessebrista de Tarragona i sota la coordinació d’Ignasi Biarnés Biarnés.
I encara hi ha temps per visitar la mostra, ja que estarà oberta fins el 19 de gener al Centre Cultural Magatzem de Rita (carrer del Riu, 25 d’Ascó).
L’exposició consta de 14 diorames elaborats per diferents artistes pessebristes: Ignasi Biarnés, David Bosch, Esteve Coll, Josep Puig, Carles Tarragó, Teresa Gené, Lourdes Banqué, Àngels Boada, Josep Maria Borrut, Glòria Garcia, Joan Plana i M. Josepa Pasano.
Els diorames del pessebre són representacions tridimensionals que recreen escenes del naixement de Jesús. Aquests diorames no únicament inclouen el naixement de Jesús o l’adoració dels Reis, sinó també representen altres escenes de la història bíblica. En el cas de la mostra d’Ascó, s’hi poden contemplar escenes com el festeig de Josep i Maria, l’anunciació a Maria, la visitació a Elisabet, el somni de Josep, l’empadronament, buscant posada, l’anunciació als pastors, els Reis davant Herodes, la fugida a Egipte o el taller de Sant Josep a Natzaret.
Els diorames es caracteritzen per ser molt detallats i realitzats amb diversos materials i amb figures que es col·loquen generalment en una estructura de fons decorat que imita un paisatge natural. Aquesta tradició és una manera de fer més visual la història del Nadal, i inclouen personatges i escenes quotidianes que reflecteixen la vida de l'època de Jesús.
La tradició pessebrista
El pessebrisme va començar a prendre forma a Catalunya
durant el segle XVIII, influenciat per la tradició italiana. No obstant això,
va ser durant el segle XIX quan va aconseguir una major popularitat al nostre
país, amb la creació de pessebres més realistes i elaborats. Un dels moments de
màxima expansió del pessebrisme a Catalunya va ser durant el segle XX, amb la
creació de pessebres monumentals i pessebres vivents.
Ascó ha estat un lloc on el pessebrisme ha tingut una gran presència, destacant especialment pel seu pessebre monumental a l’església des dels anys de la postguerra. A més, també s'hi han celebrat exposicions de pessebres, en què s’han exposat les creacions en espais públics i en llocs emblemàtics del municipi.
L’asconenc Ignasi Biarnés és a dia d’avui un destacat artista en l’art del pessebrisme i membre de l’Associació Pessebrista de Tarragona; i la seva trajectòria recull l’herència i el mestratge del cronista local Carmel Biarnés (1928-1992) o del pintor Domingo Margalef (1920-1989).
La història del pessebrisme a Ascó reflecteix el
compromís amb la conservació de les tradicions populars i religioses, a la
vegada que aporta una visió contemporània de la cultura catalana.