divendres, 28 de febrer del 2014

Premi Internacional Catalunya, 25 anys

Fins al 23 de març es pot visitar als Jardins del Palau Robert de Barcelona l'exposició "Premi Internacional Catalunya: 25 anys" que fa un recorregut a la trajectòria d'aquest guardó instaurat per la Generalitat de Catalunya l'any 1989.

En aquest quart de segle, han estat guardonades un total de 29 personalitats:
- Karl Popper, 1989
- Abdus Salam, 1990 
- Jacques-Yves Cousteau, 1991
- Mstislav Rostropòvitx, 1992
- Luigi-Luca Cavalli-Sforza, 1993
- Edgar Morin, 1994
- Václav Havel i Richard von Weizsäcker, 1995
- Yashar Kemal, 1996
- Amartya Sen, 1997
- Jacques Delors, 1998
- Doris Lessing, 1999
- Abdallah Laroui, 2000
- Andrea Riccardi, 2001
- Harold Bloom 2002
- Nawal al-Sa’dawi, 2003
- Sari Nusseibeh i Amos Oz, 2004
- Claude Lévi-Strauss, 2005 
- Pere Casaldàliga, 2006
- Edward Wilson, 2007
- Cynthia Maung i Daw Aung San Suu Kyi, 2008
- Bill Viola, 2009
- Jimmy Carter, 2010
- Haruki Murakami, 2011
- Lula da Silva, 2012
- Gro H. Brundtland i Malala Yousafzai, 2013

Presentació de "La dona pagesa..." a la Torre de l'Espanyol


diumenge, 23 de febrer del 2014

dissabte, 22 de febrer del 2014

Programa del Carnaval a l'escola 2014


A punt de començar la setmana de Carnaval i l'escola ja té enllestides les activitats que celebrarà a partir de dilluns.
Per començar, els i les alumnes de sisè han escollit les consignes que portarem durant les tardes d'aquesta setmana:
- dilluns 24: ens convertirem en uns rapers i haurem de portar ulleres de sol i gorra.
- dimarts 25: ens tocarà portarà un peluix i un xumet.
- dimecres 26: apareixerem disfressats d'horteres

El dijous 27 per la tarda, a celebrar Dijous Jarder per diferents indrets del poble. Educació Infantil anirà al parc de la Llar d'Infants, Cicle Inicial a La Bassa, i els Cicles Mitjà i Superior es desplaçaran al Calvari.

El divendres 28, CARNIVAL ANIMAL. Sortida a les 15.15h de la rua des de l'escola, amb recorregut pels carrers del poble fins arribar a la plaça de l'Església, on escoltarem el Pregó del Carnestoltes. Tot seguit, continuarem la rua fins al Casal on seguirà la disbauxa acompanyada de música i berenar a càrrec de l'AMPA. Aquesta tarda també ens acompanyaran els xiquets i les xiquetes de la Llar d'Infants Vailets.

divendres, 21 de febrer del 2014

Dia Internacional de la Llengua Materna

El Dia Internacional de la Llengua Materna, que se celebra el 21 de febrer, és una iniciativa de la UNESCO, que enguany té el lema "Les llengües locals per a la ciutadania mundial: la ciència en primer pla".


A Catalunya, el Departament de Cultura ha fet pública la traducció a 18 idiomes del vídeo "El català, llengua d'Europa", que vol ser una mirada jove i positiva sobre el català com a llengua competitiva i de futur. Aquí en teniu la versió en català.
 

dijous, 20 de febrer del 2014

L'estat de l'educació a Catalunya 2013

Al següent infogràfic hi podreu consultar quin és l'estat de l'educació a Catalunya a partir del treball elaborat per la Fundació Bofill i que s'inclou a l'Anuari 2013. En ell s'hi pot observar aquells indicadors en què s'ha observat una millora, els riscos que suposa la crisi per aquestes millores i les oportunitats que moments com els actuals poden suposar transformacions en l'estructura educativa del país. 
El treball ha estat dirigit per Miquel Martínez, catedràtic de teoria de l'educació de la Universitat de Barcelona, i Bernat Albaigés, investigador en l'àmbit de l'educació. També ha comptat amb un ampli equip d'experts.


dissabte, 15 de febrer del 2014

Let us vote!

El President Mas ha publicat en aquests últims dies un article a la premsa de sis països europeus. En l'article, titulat "Let us vote!" ("Deixeu-nos votar"), exposa les raons per les quals els catalans hem de poder exercir el dret a decidir el nostre futur, sustentat en el principi democràtic que votant és la forma com els anhels i desitjos d'un poble s'han de canalitzar.
L'article s'ha difós en sis diaris de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Estònia i Malta.
Si cliqueu damunt de la imatge, s'ampliarà i podeu llegir l'article amb major comoditat.

divendres, 14 de febrer del 2014

Valencià/català

Ja fa una colla d'anys que les notícies que arriben des del País Valencià i que tenen a veure amb les relacions amb Catalunya, ja sigui per qüestions lingüístiques o per aspectes culturals, no són massa engrescadores. Normalment observem com des de les institucions del País Valencià, però no podem negar, com també des d'amplis sectors de la població valenciana s'ha generat un greuge constant i una necessitat de diferenciar-se tant com sigui possible del Principat. En els darrers mesos només cal recordar des de la prohibició de les emissions de TV3 primer, i des de fa poques setmanes de Catalunya Ràdio. Tot això en plena època d'Internet i per tant, de la circulació de continguts per la xarxa sense fronteres. Fa poc es van quedar sense mitjans públics en la llengua pròpia. No fan possible que tots els estudiants que desitgin rebre l'ensenyament en valencià ho puguin fer. S'ha sentit teories tan estrambòtiques com que el valencià prové de l'iber i per tant, qualsevol similitud amb el català és pura coincidència o bé qualsevol conspiració catalanista.
També hi ha sectors del País Valencià que combaten aquestes circumstàncies tan adverses pel país.
Aquesta setmana, però, ens hauríem de congratular de com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha inclòs en el seu Diccionari Normatiu una definició del valencià en la qual es reconeix la unitat de la llengua que parlem des de Salses a Guardamar i des de Fraga a Maó, amb diferents denominacions segons el territori. Una cosa tan irrefutable científicament, ha esdevingut un fet noticiable i remarcable. 

dimecres, 12 de febrer del 2014

10 raons per utilitzar el català al món digital


El Departament de Cultura, amb l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística, ha publicat un decàleg amb el propòsit de reforçar la idea que el català en el món digital és una oportunitat per les empreses en desenvolupar-se en l'àmbit digital. Llegir-lo resulta interessant.

Les 10 raons són:

Raó 1: Perquè hi ha un mercat de 10 milions de persones que parlen català. El català és la 9a llengua de la Unió Europea.

Raó 2: Perquè les marques digitals globals aposten pel català per atraure usuaris, com ara Google, Microsoft o Apple.

Raó 3: Perquè el català és la 8a llengua del món en penetració d’Internet, i està per davant del francès, l’italià, l’alemany i el castellà. L’índex de penetració és el nombre d’usuaris de la xarxa dividit per la població total del país.

Raó 4: Perquè el català és una de les llengües del món amb més continguts a Internet. De les 6.900 llengües del món, el català és la 19ª en nombre de pàgines web per parlant.

Raó 5: Perquè els webs més visitats a Catalunya són en català, i dels 10 webs més visitats al món, 6 tenen versió en català.

Raó 6: Perquè el català és una de les primeres llengües de Wikipedia. Ocupa la 17a posició en nombre d’articles i la primera en nombre d’articles de qualitat.

Raó 7: Perquè les xarxes socials més usades creuen en el valor del català. Per exemple, el català és la 19a llengua més usada a Twitter i la 8a llengua més utilitzada als blogs.

Raó 8: Perquè el català disposa de domini propi a Internet. El domini .CAT és el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, i el nombre de registres no para de créixer.

Raó 9: Perquè els principals sistemes operatius tenen versió en català (Windows, iOS, Android, OS X, Lion o Blackberry).

Raó 10: Perquè el català es troba entre les primeres llengües d’Europa en traducció automàtica, i se situa al nivell de llengües com l’alemany, el neerlandès, l’hongarès, l’italià, el polonès i el romanès.

dissabte, 8 de febrer del 2014

Bases del XXVI Concurs de Fotografia "Vila d'Ascó" 2014

Tema: ASCÓ
La participació és oberta a tothom. Les fotografies han de ser inèdites i no han d’haver estat guardonades en altres concursos, ni estar presentades en altres premis pendents d’adjudicació.
La imatge fotogràfica ha d’evidenciar que ha estat realitzada en un lloc d’Ascó, i ha de tenir unes dimensions mínimes de 20x30 cm en qualsevol posició. S’ha de presentar emmarcada amb pasepartú rígid de 30x40 cm  i  de color negre.
Només es podrà presentar 1 fotografia en cada modalitat: color i blanc-negre. 
Cada fotografia ha de portar un títol escrit al dors i ha d’anar acompanyada d’un sobre tancat amb el mateix títol i l’especificació de la modalitat a la qual participa (color o B/N). Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic.
Les obres s’enviaran o es presentaran a l’Ajuntament d’Ascó, Regidoria de Cultura, c/ Hospital, núm. 2, 43791 Ascó.
El termini d’admissió conclourà el dia 8 d’abril de 2014.
Els o les participants locals (empadronats/es a Ascó) també optaran als Premis Generals.
Cap concursant podrà obtenir més d’un premi, que podran ser declarats deserts si així s’estima convenient.
El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels premis que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.
El guanyador/a o el seu representant legal que no reculli el premi en el decurs de l’acte de lliurament, hi perdrà tots els drets.
L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les fotografies premiades, ostentant-hi tots els drets existents.
Totes les fotografies presentades seran exposades al públic durant uns dies. A més, les fotografies premiades es publicaran en el proper calendari de l’Ajuntament d’Ascó.
Els treballs no premiats podran ser recollits a la mateixa adreça de lliurament o bé es podrà sol·licitar la seva devolució mitjançant un e-mail a cultura@asco.cat en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió dels premis.
Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien a les seves fotografies, passant automàticament a propietat i lliure disposició de l’Ajuntament d’Ascó.
L’organització no es responsabilitza de les possibles pèrdues o deterioraments que puguin patir les fotografies. Tanmateix vigilarà la seva correcta conservació i tracte adient.
L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
La participació en aquest concurs suposa la total acceptació de les bases.

PREMIS 
Modalitat COLOR:
1r. Premi General 300 €
Accèsit General 200 €
Premi Autor/a Local 150 €

Modalitat B/N
1r. Premi General 300 €
Accèsti General 200 €
Premi Autor/a Local 150 €

XXIV Premi de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi - Vila d'Ascó 2014

Convocat el XXIV Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi - Vila d'Ascó 2014 amb les següents bases:

PARTICIPANTS :
1r. GRUP - Joves de 14 a 17 anys el 31 de desembre de 2014.
2n. GRUP - Joves de 18 a 20 anys el 31 de desembre de 2014.

El tema és lliure. Es valorarà, principalment, la qualitat, la creativitat i la correcció lingüística de les obres.
Els treballs han d’estar escrits en llengua catalana. Han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni estar compromesos en tràmits de publicació o presentats en altres premis pendents d’adjudicació.
L’extensió de les obres ha de ser de 10 a 15 pàgines per als participants del 1r. grup, i de 15 a 20 pàgines per als participants del 2n. grup. Han d’estar a doble interlineat i amb lletra Times New Roman, cos de 12.
Els i les concursants presentaran 4 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. Han de portar el títol de l’obra a la portada i no han d’estar signades. S’acompanyaran d’un sobre tancat amb el mateix títol i el grup en què es participa. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic.
Les obres s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
El termini d’admissió conclourà el dia 1 d'abril de 2014.

PREMIS:
Premis Generals: Es concedirà un premi de 600 € en cadascun dels grups.
Premis Autors/es Locals: Es concedirà un premi de 400 € en cadascun dels grups.
Sobre aquests premis s’efectuaran les retencions fiscals corresponents.

Els o les participants en la categoria autor/a local (empadronats/des a Ascó) també optaran als premis de la categoria general.
Cap concursant podrà obtenir més d’un premi que podran ser declarats deserts, si així s’estima convenient.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
El veredicte del jurat serà inapel•lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels premis que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.
L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les obres premiades, ostentant-hi tots els drets. I es reserva el dret de publicar-les, o no, en funció del material disponible.
Els treballs no premiats podran ser retirats de l’Ajuntament en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió del premi. Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien als respectius originals. No s’assumiran responsabilitats per pèrdues o deterioraments.
L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.
La participació en aquest concurs suposa la total acceptació de les bases.

ORGANITZA:
la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Ascó amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

dissabte, 1 de febrer del 2014

Ni un pas enrere!

Després de la vergonyosa sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, hem de defensar més que mai el model d'immersió lingüística de l'escola catalana, que després de trenta anys d'aplicació, ha demostrat ser un model d'èxit.
La llengua pròpia d'un territori no ha de ser tractada com una qüestió política -tot i que ho és-, sinó que és un tema realment sensible. La llengua forma part de la identitat de les persones que hi vivim. Així que a Catalunya, l'escola en català.