dissabte, 19 de febrer del 2022

Malpàs 112


L'últim número de la revista Malpàs de 2021 acaba recordant una de les imatges que van marcar l'any com és l'Ascó sota un mantell de neu. En l'editorial la revista difon el manifest del Correllengua elaborat per Carme Junyent, del Grup d'Estudis de Llengües Amenaçades.
El bloc informatiu recull bona part del contingut fent-se ressò de l'actualitat del darrer trimestre de l'any.
La secció "Malpàs al món" ens ha atansat fins a Andorra.
El protagonista d'"I tu, què estudies?" és Miquel Rodríguez Ortiz, estudiant d'Enologia a la URV, i també ens apropem a l'experiència de l'entrada a l'institut de Flix de l'alumnat de 1r d'ESO d'Ascó.
La secció "Arrels" ens recorda un dinar de Sant Jeroni de Móra a mitjans dels anys quaranta, el nom de la casa de Cal Ciego o la vida de la Paulina Jordà Serra que va viure 108 anys, abastant tres segles (1897-2005). Ella és l'escollida d'Ascó en l'exposició Te n'aDones, de dones de la Ribera d'Ebre organitzada pel CERE. La premsa històrica ens trasllada a 50 anys enrere amb el món del pessebrisme i els diorames com a protagonistes.
També s'inclouen les bases del XXXIV Premi Literari Vila d'Ascó i del XVII Premi de Poesia Joan Perucho.
Val la pena llegir el text Castanyes de la Glòria Tomàs Nus, en el "Racó literari".
"D'interès ciutadà" ens apropa als delictes contra la seguretat viària, un article de l'advocat Albert Samper; i l'empremta dactilar i els smartphones és el tema de les noves tecnologies que cada trimestre ens aporta l'informàtic Joan Biarnés. I una nova secció s'estrena: "Codis QR de la població" que incorpora la informació de tres elements patrimonials d'Ascó: el perxe de Peresans, l'església parroquial Sant Joan Baptista i el perxe de Santo Domingo.
Dels esports destaca l'actualitat del Club d'Atletisme i els resultats de la temporada 2021 d'Ernesto Franquet com a esportista de la Federació Catalana de Tir Olímpic.

I com sempre, el millor regal de l'últim exemplar de l'any és el calendari que dissenya i elabora Jaume Ferrús Serra, aquest cop dedicat a una Catalunya independent, diversa, integrada, cívica, compromesa, humanitària, feminista, pacífica, històrica, demòcrata, antifeixista i lliure.