dimarts, 16 d’abril del 2024

Estimar i llegir


Estem a les portes de la Diada de Sant Jordi, una de les celebracions més ben parides de les que es fan i es desfan, i si em permeteu la poca modèstia, no només de Catalunya, sinó de més enllà. Se n’ha parlat i se n’ha escrit abastament perquè conjuga a la perfecció dos elements com són l’amor i la cultura, o la cultura i l’amor.

Una jornada cívica que és capaç d’incloure tothom i que arriba a tots els racons del país, des dels carrers de la ciutat més gran a la plaça major del poble més petit. Des de les escoles i llars d’infants a les residències i casals d’avis. És un dia en què es viu la catalanitat amb orgull pensem com pensem, parlem com parlem, estimem com estimem.

Tot i que fa uns sis segles que se celebra la Diada de Sant Jordi –és patró de Catalunya des de 1456-, no va ser fins la Renaixença de finals del segle XIX que va viure un impuls com una jornada de celebració patriòtica i dia dels enamorats amb la rosa com a símbol. Però no va ser fins al primer terç del segle XX que s’incorpora la festa del llibre. Un encert que no podia sortir més rodó perquè posa en valor un sentiment de pertinença, una actitud cívica i un pòsit cultural.

Normalment les festivitats van lligades a una música, a una gastronomia, a una religiositat, a un folklore... en canvi, el nostre Sant Jordi sí que porta associats molts d’aquests elements però es singularitza perquè també és, o sobretot és, amor i literatura.

Pels volts de Sant Jordi es venen una quantitat brutal de llibres: l’any passat les vendes van ascendir a més d’1,7 milions de llibres i 24 milions d’euros de facturació arreu de Catalunya. Suposa un percentatge important respecte els llibres que es venen al llarg de tot l’any, d’aquí la importància que implica aquesta data per editorials i llibreries.

Cal dir que bona part dels llibres que es venen per Sant Jordi són en català, cosa que no succeeix sempre així la resta de l’any. Per tant, un altre element a remarcar per la salut de la nostra llengua.

Aleshores sempre apareix qui diu que no és el mateix comprar que llegir. Tota la raó. Però no és menys cert que si hi ha llibres a les cases és més fàcil que es llegeixi. En canvi, si no hi ha llibres a les cases, de ben segur que no es llegirà. Per tant, benvinguda la venda massiva de llibres.

Us esment per les llibreries de poble i les llibreries de barri que surten al carrer, que els suposa un esforç, però que ajuden a fer lluir la festa i procuren oferir un ventall ampli de publicacions de tots els estils, gèneres i procedència, sense oblidar la literatura de proximitat i els llibres de temàtica local.

Quina sort tenim de tenir una diada com Sant Jordi que crea identitat i consciència de país, que és inclusiva, que entén la diversitat i que permet la participació.

Així que, bona Diada de Sant Jordi, i llegiu el que us plagui, i estimeu com vulgueu.

 

Josep Maria Raduà Serra
Abril 2024