dimarts, 19 de novembre del 2024

La cultura, un pilar necessari


Quan parlem de l’estat del benestar, la majoria acostuma a pensar en la sanitat, l’educació i els serveis socials com a pilars fonamentals i imprescindibles per garantir una vida digna a tota la ciutadania. Però l’experiència ens demostra que hi ha un quart pilar que no podem passar per alt: la cultura. No només és complementària als altres tres, sinó que també és essencial per al ple desenvolupament d’una societat i per al benestar de les persones.

La cultura no és un luxe, més aviat és imprescindible: és un element fonamental que ens permet identificar-nos amb l’entorn, relacionar-nos amb els altres, i participar activament en la construcció d’una societat més justa, lliure i diversa.

Si l'estat del benestar es fonamenta en la idea de proporcionar una sèrie de drets i serveis a tota la ciutadania per garantir el seu benestar, la cultura, com a bé comú, també hauria de ser considerada un dret universal accessible per a tothom. Això vol dir que independentment de la seva situació econòmica, hauria de poder gaudir de la cultura, ja sigui a través del teatre, la música, la literatura, el cinema o altres formes d'expressió creativa.

La cultura és una eina poderosa de cohesió social. La cultura és l’espai on podem trobar-nos i reconèixer-nos, un espai on la diversitat no és un obstacle, sinó una riquesa. Ens ajuda a comprendre millor la nostra pròpia identitat, però també reconèixer els valors que compartim amb altres cultures.

A més de la cohesió social, la cultura juga un paper essencial en el desenvolupament personal de les persones. La capacitat de gaudir de l'art, d’interioritzar els valors que transmet i de fer-ne una eina per comprendre millor el món i a un mateix, és part fonamental de la nostra formació com a individus. És per aquest motiu que cal reforçar el vincle entre la cultura i l’educació, i que les arts i la cultura siguin més presents a les aules i als currículums escolars.

La cultura també és motor econòmic i com a tal hauria de ser tinguda en compte en les polítiques públiques. A dia d’avui, el 5,3% de la població ocupada a Catalunya ho és en el sector cultural, i l’aportació de la cultura al PIB català és del 5,89%, superior a l’aportació de les indústries culturals al PIB europeu, que és del 4,5%. En el pressupost vigent de la Generalitat de Catalunya, la cultura representa un 1,7% del total, molt proper al desitjat 2% pel sector.

Així que fins i tot, si ens cenyim en una visió materialista, invertir en cultura genera creixement econòmic i per tant, un retorn a la societat. És per això que les administracions han de fomentar polítiques públiques culturals, ja que més enllà del valor intangible en termes de benestar emocional i social, són un motor econòmic: generen llocs de treball, impulsen el turisme, estimulen la creativitat en altres sectors. No es pot ignorar el potencial de la cultura.

Ara que s’estan debatent i aprovant pressupostos de les diferents administracions per l’any 2025, seria recomanable disposar d’una visió integradora de la cultura, propiciar un ecosistema cultural viu i divers, i fomentar la creació i la producció cultural en totes les seves formes. Es tracta d’un dret fonamental i el seu accés esdevé creixement personal i social. No podem obviar la cultura quan pretenem construir una societat més justa, equitativa i humana.

Josep Maria Raduà Serra
Novembre de 2024