diumenge, 20 de setembre del 2009

Rusia y sus imperios, de Jean Meyer

Les darreres setmanes he tingut entre mans una lectura que m’ha permès conèixer la història recent de Rússia –des del final de la nissaga tsarista, passant pel desgavell soviètic, fins arribar a l’actualitat amb l’intent de fer renéixer la nació de la mà de Ieltsin i Putin a les acaballes del segle XX i aquests primers compassos del XXI-. Aquest llibre de més de 600 pàgines fa un recorregut per la història d’aquest extens país a nivell polític, social, econòmic, religiós. Sens dubte, un bon manual que ofereix moltes dades, gràfics, mapes, anàlisi i reflexió sobre un territori que ha marcat la història del nostre continent i més enllà i tot. Un exemple en són les dos guerres mundials, els compromisos polítics posteriors, l’expansió territorial i la posterior desintegració de les nacions que el conformaven, la persecució política i religiosa...
El llibre passa revista des del tsar Nicolau II als altres lideratges que s’han exercit amb mà dura en l’etapa comunista: Lenin, Stalin, Krushov, Brezhnev, Andropov i Gorbatxov. Un Gorbatxov que va començar a desmuntar el règim i que era vist amb simpatia des d’Occident. I d’aquí fins arribar a la transició cap a una espècie de democràcia, encara difícilment homologable als cànons occidentals, amb personatges com Ieltsin o Putin.
Com és de suposar, l’època del règim soviètic és l’apartat més extens, ja que ha representat més de setanta anys d’aquesta etapa que es ressenya (1894-2005), i que a més, encara avui en dia el país pateix les repercussions d’aquell període totalitari.
Llegint el llibre, he tingut la sensació d'anar aprenent de la situació d’un país que m’era força desconegut.

1 comentari:

Anònim ha dit...

ui, sí. Quantes malvestats han vingut d'aquella part de món.