dilluns, 28 de febrer del 2011

El nostre sector primari

Aquests darrers dies el món de la pagesia ha estat una mica de notícia perquè el diumenge 20 de febrer van celebrar-se les eleccions per a escollir els representants a les cambres agràries. Normalment (tot i que no sempre és així, per sort) quan el sector agrícola surt a la premsa és per notícies poc engrescadores: uns preus desastrosos per sota del cost de producció, la minva cada cop més acusada i constant de mà d’obra que es dedica al sector primari, un sector que any rere any va envellint-se sense trobar relleu generacional, l’èxode de joves de les zones rurals per la manca de perspectives...
Vist des d’aquest prisma, és evident que el futur que es presenta no sembla massa afalagador. Però precisament per això, cal saber remarcar les fortaleses que segur que tenim i que ens ha de permetre sospirar per un sector capaç de recuperar posicions. La Ribera d’Ebre ja no tornarà a ser aquella comarca que vivia exclusivament de la pagesia i de la ramaderia. Tampoc crec que sigui el desig ni la pretensió de la majoria de ciutadans de la comarca. Sentim a parlar que cal diversificar l’economia del nostre territori, aconseguir inversions industrials, donar suport als emprenedors, apostar pel turisme cultural i de natura. I amb aquest afany també cal incloure l’agricultura i convertir-la en un sector emergent.
Sense anar més lluny, la Ribera d’Ebre disposa d’un clima que permet la producció de conreus de primera qualitat, tant de fruita dolça com de fruits secs. Malgrat que sempre calgui estar pendent de la meteorologia i esperar que no ens faci cap mala passada.
De fet, ja són diversos els pobles que han fet una aposta per promocionar els seus productes, des de jornades tècniques a activitats de caire més lúdic. En poden ser bons exemples la Mostra de l’auberge de Benissanet, la festa de la cirera a Miravet, la fira ramadera de Rasquera, la festa de la clotxa a nivell comarcal –enguany el diumenge 27 de febrer a Ascó-, la recent Fira de l’Oli de Móra la Nova, i segur que d’altres certàmens que ara no recordo.
Vistes les condicions actuals, costa creure en un futur pròsper per la nostra pagesia. Però caldria sobreposar-nos a aquesta inèrcia negativa. En aquest sector disposem de la matèria primera, les terres, els conreus i l’aigua. No cal esperar inversions multimilionàries de l’exterior. El Consell Comarcal ja ha començat apostant-hi amb la dinamització del món cooperatiu a través de l’impuls de cinc plans estratègics que inclou el Grup Fruiter de Benissanet i les cooperatives de Flix, la Palma d'Ebre, Tivissa i Rasquera. També el suport a l'Associació d'Oleïcultors de la Ribera d'Ebre que neix amb l’objectiu de crear una marca pròpia i així sumar-se als nostres olis que formen part de les DO Terra Alta i Siurana.
No estem passant els millors moments. Les expectatives són complicades. Però és una porta que no ens podem permetre el luxe de tancar.

JOSEP M. RADUÀ SERRA

Article publicat al DIARI DE LA RIBERA (26/02/2011 - núm. 12)

diumenge, 27 de febrer del 2011

Quatre columnes

Imatge: Diari Avui
Barcelona ha recuperat el monument de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch enderrocat per ordre del general Primo de Rivera. Adjunto la informació que ha publicat el portal de notícies Vilaweb.

Les quatre columnes de Montjuïc, restituïdes oficialment
Mas, de Gispert i Hereu participen en l'acte, en què també hi ha intervingut Enric Padrosa, un dels impulsor de la campanya de restitució

El president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; i el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, han participat avui en l'acte de restitució de les quatre columnes erigides per Josep Puig i Cadafalch el 1919 a Montjuïc. Les actuacions de la Coral Sant Jordi i dels Castellers de Barcelona han amenitzat una cerimònia protagonitzada pels parlaments del membre fundador de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, Enric Padrosa, el president Mas i Jordi Hereu.

En el seu parlament, Hereu ha ofert aquest nou espai per acollir els actes de celebració de la Diada Nacional, 'pel seu nou simbolisme i per ser 'un marc col·lectiu digne, democràtic i obert'. Hereu ha afirmat: 'Una dictadura va enderrocar aquestes columnes, però no va derruir la voluntat i el sentiment d'aquells que les van aixecar. Ara amb voluntat i sentiment renovats un país democràticament consolidat les han restituït'.

Per la seva banda, el president Mas ha reflexionat sobre l'esperit d'aquelles persones que 'en els moments més difícils per a Catalunya no es va rendir'. 'La història ha demostrat que ens poden manllevar moltes coses, però hi ha una cosa que no ens han pogut manllevar mai, que és la força de creure en nosaltres mateixos', ha declarat.

Enric Padrosa, impulsor de la restitució de les quatre columnes, ha fet un crida per la unitat dels catalans que 'comparteixen objectius'. 'Els reptes que hem d'assolir són de tal naturalesa, ha afirmat, que o els afrontem tots junts o ara més que mai podrem no ser-hi a temps'.

La restitució de les quatre columnes es completa després d'una llarga campanya promoguda per la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans. Les columnes, les van enderrocar el 1928 per ordre del dictador Primo de Rivera, just abans d’inaugurar-se l’Exposició Universal, perquè constituïen un signe de catalanitat. La re-inauguració, vuitanta-tres anys després de la destrucció.

La campanya de restitució 'com a monument d’homenatge a tots els homes i dones de tots els temps que han lluitat per les llibertats nacionals catalanes', impulsada per la Xarxa d'Entitats, ha obtingut el suport durant vuit anys d'una llarga llista de personalitats polítiques i culturals. El parlament, mitjançant la comissió de política cultural, va aprovar per unanimitat el 2005 una resolució que instava el govern, aleshores presidit per Pasqual Maragall, de recuperar la memòria històrica del monument i a destinar-hi els recursos econòmics necessaris per restituir-lo. I el juny de 2008, l'Ajuntament de Barcelona va decidir assumir-ne la restitució. En un primer moment, es preveia aixecar les columnes en un lateral de la Font Màgica, però finalment s'han erigit una mica més amunt de l'emplaçament original.

La Xarxa aplega una cinquantena d'entitats del país, com Arrels dels Països Catalans, l'Associació per la Llengua, el Ciemen, la Institució Cultural de la Franja de Ponent, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua.

Taller d'escriptura de relats curts


L'Antena del Coneixement de la URV de Móra d'Ebre i el CERE organitzen en col·laboració amb la Direcció General de Joventut, l'ajuntament de Flix i la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix un Taller d'escriptura de relats curts. Estaran impartits per la mestra i escriptora Laura Mur i estan adreçats a joves a partir de 12 anys.

Del 28 de febrer al 4 de març
De 18 a 20h
A la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix

Del 21 de març al 25 de març
De 18 a 20h
A la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix

La inscripció està oberta a la biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix.

dissabte, 26 de febrer del 2011

VII Premi Llibresebrencs.org

Convocat el VII Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs.

Objectiu
Incentivar els jóvens vinculats a les comarques ebrenques (Ribera d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Baix Cinca, Matarranya, Ports i Maestrat) a escriure relats curts sobre temes que trobin interessants i editar-los en un mitjà d'accés obert, de gran difusió i molt utilitzat avui en dia com és Internet.

Àmbit
Jóvens de les comarques de Ribera d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Baix Cinca, Matarranya, Ports i Maestrat.

Característiques
El tema dels relats és lliure, han de ser escrits en català i amb una extensió màxima de 2 pàgines DIN A4, amb format Times 12.

Presentació
- Cal enviar els relats per correu electrònic a l'adreça puntjove@riberaebre.org.
- En el cos del missatge s'ha de fer constar clarament nom de l'autor, data de naixement i edat, adreça postal, població i comarca, telèfon, mòbil, adreça electrònica de contacte i NIF.
- El relat haurà de tindre un format digital PDF, DOC, RTF o SXW.
- En el document adjunt només hi ha d'aparèixer el títol del relat.
- Si no s'envien totes les dades que es demanen no s'acceptarà el relat.
- Només s'admet un relat per participant.
- L'organització enviarà un missatge electrònic al participant per confirmar la correcta recepció del relat. Si no es rep la confirmació, cal entendre que el relat no s'ha rebut correctament i no entra a concurs.
Totes les dades enviades seran guardades en una base de dades de la Fira del Llibre Ebrenc i se seguiran les normes marcades per la Llei orgànica de protecció de dades.
Els originals els rebrà el secretari del premi, que no formarà part del jurat i que garantirà l'anonimat dels autors.

Premis
Categoria A (fins a 15 anys): 150 euros.
Categoria B (de 16 a 20 anys): 200 euros.
Categoria C (de 21 a 25 anys): 250 euros.
Categoria D (a partir de 26 anys): 300 euros.
Obsequi especial per als 10 primers de la categoria A, B i C i per als 5 primers de la categoria D. Tots els participants rebran un obsequi de participació.
Els participants que no puguin assistir al lliurament dels premis hauran de nomenar un representant, i aquest haurà d'acreditar la seua representació amb una fotocòpia del DNI del participant. Els acreditats només poden assumir la representació d'un únic participant. En cas de no presentar-se l'autor o una persona que el representi al lliurament de premis perdrà el dret al premi o l'obsequi.

Condicions generals
1. Els treballs han de ser inèdits, no poden estar publicats ni en paper ni en cap format digital, i els autors en garantiesen l'originalitat; tampoc no poden estar en procés d'edició ni poden haver estat mai premiats en altres concursos.
2. L'organització del premi es reserva el dret de publicar totes les obres presentades en els formats que trobi convenients. Un cop hagi passat un any des del lliurament del treball, els autors podran reclamar-ne els drets, però sempre hauran de fer constar que han rebut el suport de la Fira del Llibre Ebrenc.
3. Les decisions del jurat seran inapel•lables, i aquest decidirà segons el seu criteri qualsevol circumstància no prevista en aquestes bases. Els membres del jurat es reserven el dret de considerar desert el premi en el cas que els treballs presentats no arribin a un nivell mínim de qualitat.
4. El fet de presentar-se al concurs suposa l'acceptació íntegra d'aquestes bases i dels drets i obligacions que se'n deriven.

Termini
Les obres hauran d'arribar abans de les 23.59 h del dia 23 d'abril de 2011.

Veredicte i lliurament de premis
El veredicte només es donarà a conèixer durant la VIII Fira del Llibre Ebrenc, el diumenge 5 de juny de 2011, a la plaça de la Cultura (davant de La Llanterna Teatre Municipal) de Móra d'Ebre, on es farà el lliurament de premis.

+ Informació
Al lloc web www.llibresebrencs.org o per correu electrònic a puntjove@riberaebre.org

Organitza
• Fira del Llibre Ebrenc (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Ajuntament de Móra d’Ebre i Institut Ramon Muntaner)
• Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre
• Coordinació Territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre

divendres, 25 de febrer del 2011

Nou disc dels Manel

El mes de març apareixerà el nou disc dels Manel. De moment ens han convidat a un tastet del seu últim treball amb les cançons Aniversari i Boomerang.

dimecres, 23 de febrer del 2011

diumenge, 20 de febrer del 2011

dissabte, 19 de febrer del 2011

Miscel·lània del CERE 21: Riba-roja d'Ebre

Aquests són els materials que conformen la publicació de la Miscel·lània del CERE 21, dedicada a la població de Riba-roja d'Ebre, que va ser presentada ahir divendres en aquest municipi.


Presentació. Albert Pujol Marqués
Memòria d’activitats 2009. Josep F. Moragrega Font

Articles sobre Riba-roja d’Ebre
Riba-roja d’Ebre. Montserrat Anguera Terré i Vicent Casadó Burillo
Espais naturals de Riba-roja d’Ebre. Vicent Casadó Burillo i Montserrat Anguera Terré
Un document públic en un arxiu privat: l’arrendament de la fleca de Riba-roja d’Ebre l’any 1788. Daniel Piñol Alabart
Francesc Adell Ferrer. Evocació en el seu centenari. Josep S. Cid Català
Els articles de Francesc Adell a la revista El Llamp: una visió de Riba-roja d’Ebre (1931-1932). Josep S. Cid Català
Riba-roja d’Ebre, un municipi afectat per la manca d’un model propi de desenvolupament. Josep M. Piñol Alabart
La trisella o joc de la bola. Apunt d’un món lúdic quasi perdut. Biel Pubill Soler
Dimonis i dracs de la Ribera d’Ebre. Els Figots Satànics de Riba-roja. Joan Farnós Pallarès
Contes a la vora del foc (III): Riba-roja d’Ebre. Núria Grau Poyo i Àngels Pérez Tarragó

Història natural
Estat químic de les aigües subterrànies de la Ribera d’Ebre
. Joaquim Roset Piñol

Història local
L’establiment de la població cristiana: la vila i el terme. Josep Serrano Daura

Lingüística i literatura
Artur Bladé: correspondència d’exili i de retorn (1942-1986).
Xavier Garcia Pujades

Bibliografia
Bibliografia riberenca (9). À. Pérez, N. Grau, M. Anguera, M.J. Clua i V. Casadó

Normes de publicació

divendres, 18 de febrer del 2011

Territoris fantàstics

La Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix acull un any més una exposició emmarcada dins de la X Setmana del Llibre Infantil i Juvenil a les Terres de l'Ebre. Aquesta edició ens convida als "Territoris fantàstics de la literatura infantil i juvenil" i pot ser visitada fins el pròxim 25 de febrer. Com cada any la nostra escola visita l'exposició per nivells i realitza alguna activitat complementària. El nostre curs hi vam estar dilluns per la tarda.

La mostra ens convida a endinsar-nos en la fantasia a través dels llocs de pas i els mitjans de transports fantàstics (com arribar-hi), trobem els personatges que hi viuen, les aventures que hi succeeixen, la lluita entre el bé i el mal i hi ha un apartat que mostra alguns territoris fantàstics que han estat duts al cinema.

"Entreu els joves aventurers, els enamorats, els independents i els rebels, els convencionals, els esportistes, els somiadors i els pràctics, els tímids i els valents... Hi ha lloc per a tothom, ja que, aquí, cadascú hi trobarà el seu territori fantàstic (...)" (Regina Duarte)


Nova Gent 61


L'Escola Sant Miquel d'Ascó aquest curs va avançar la Setmana Cultural per dedicar-la a la festa de Sant Antoni, tot just l'any en què aquesta havia estat distingida amb el títol de festa d'interès nacional. El treball que durant una setmana van dedicar a Sant Antoni s'ha plasmat en una edició especial de la revista escolar Nova Gent que arriba així al número 61.

La revista recull les activitats que van realitzar entre el 10 i el 13 de gener: taller de coques, un mural de Sant Antoni on cada cicle treballava un aspecte de la festa, taller de jotes, jocs de taula, un taller de plàstica, entreteniments, reculls de jocs populars, contes, dites i poemes, també han treballat la festa en les sessions d'anglès. Jo hi tinc una petita participació a partir d'unes xerrades sobre la festa que vaig anar a fer-hi durant aquells dies, i on els més grans de l'escola van aprofitar per fer-me unes preguntes arran de la meva experiència com a Majoral i de la meva participació com a interlocutor de la festa amb la Generalitat per què aquesta festa fos reconeguda dins del Catàleg festiu de Catalunya com a festa d'interès patrimonial.

Cal felicitar la iniciativa de l'escola en treballar aquesta festa així com del recull que ha quedat confegit en aquesta edició de la revista Nova Gent.

diumenge, 13 de febrer del 2011

XXI Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi - Ascó 2011

Convocat el XXI Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi 2011 amb les següents bases:

PARTICIPANTS :
1r. GRUP - Joves de 14 a 17 anys el 31 de desembre de 2011.
2n. GRUP - Joves de 18 a 20 anys el 31 de desembre de 2011.

El tema és lliure. Es valorarà, principalment, la qualitat, la creativitat i la correcció lingüística de les obres.
Els treballs han d’estar escrits en llengua catalana. Han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni estar compromesos en tràmits de publicació o presentats en altres premis pendents d’adjudicació.
L’extensió de les obres ha de ser de 10 a 15 pàgines per als participants del 1r. grup, i de 15 a 20 pàgines per als participants del 2n. grup. Han d’estar a doble interlineat i amb lletra Times New Roman, cos de 12.
Els i les concursants presentaran 4 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. Han de portar el títol de l’obra a la portada i no han d’estar signades. S’acompanyaran d’un sobre tancat amb el mateix títol i el grup en què es participa. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic.
Les obres s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
El termini d’admissió conclourà el dia 29 de març de 2011.

PREMIS:
Premis Generals: Es concedirà un premi de 600 € en cadascun dels grups.
Premis Autors/es Locals: Es concedirà un premi de 400 € en cadascun dels grups.
Sobre aquests premis s’efectuaran les retencions fiscals corresponents.

Els o les participants en la categoria autor/a local (empadronats/des a Ascó) també optaran als premis de la categoria general.
Cap concursant podrà obtenir més d’un premi que podran ser declarats deserts, si així s’estima convenient.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
El veredicte del jurat serà inapel•lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels premis que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.
L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les obres premiades, ostentant-hi tots els drets. I es reserva el dret de publicar-les, o no, en funció del material disponible.
Els treballs no premiats podran ser retirats de l’Ajuntament en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió del premi. Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien als respectius originals. No s’assumiran responsabilitats per pèrdues o deterioraments.
L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.
La participació en aquest concurs suposa la total acceptació de les bases.

Bases del XXIII Concurs de Fotografia "Vila d'Ascó" 2011

El tema és lliure.
La participació és oberta a tothom. Les fotografies han de ser inèdites i no han d’haver estat guardonades en altres concursos, ni estar presentades en altres premis pendents d’adjudicació.
La imatge fotogràfica ha de tenir unes dimensions mínimes de 18x24 cm. i màximes de 30x40 cm. en qualsevol posició. S’ha de presentar emmarcada amb passe-partout, cartolina o similar (que tingui poc pes), de color blanc o negre.
Cada participant pot presentar un màxim de 2 fotografies en cada modalitat: blanc i negre i color. Cada fotografia ha de portar un títol escrit al dors i ha d’anar acompanyada d’un sobre tancat amb el mateix títol. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic.
Les obres s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
El termini d’admissió conclourà el dia 29 de març de 2011.

PREMIS:
General 1r. Premi: 400 €
Accèssit: 250 €
Autor/a local: Autor/a local Premi: 150 €
Sobre aquests premis s’efectuaran les retencions fiscals corresponents.

Els o les participants en la categoria autor/a local (empadronats/des a Ascó) també optaran als premis de la categoria general.
Cap concursant podrà obtenir més d’un premi que podran ser declarats deserts, si així s’estima convenient.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels premis que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.
El guanyador/a o el seu representant legal que no reculli el premi en el decurs de l’acte de lliurament, hi perdrà tots els drets.
Amb totes les fotografies presentades en aquest concurs es farà una exposició que estarà oberta al públic.
L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les fotografies premiades, ostentant-hi tots els drets existents i incloent-hi els drets d’explotació.
Els treballs no premiats podran ser recollits a la mateixa adreça de lliurament o bé es podrà sol•licitar la seva devolució trucant al telèfon 977405006 (Cultura) en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió del premi. Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien a les seves fotografies, passant automàticament en propietat i lliure disposició de l’Ajuntament d’Ascó.
L’organització no es responsabilitza de les possibles pèrdues o deterioraments que puguin patir les fotografies. Tanmateix vigilarà la seva correcta conservació i tracte adient.
L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.
La participació en aquest concurs suposa la total acceptació de les bases.

Regal Barça: Campions de Copa 2011

Bàsquet de luxe

Presentació de la Miscel·lània de Riba-roja

El proper divendres 18 de febrer a les 20 h a la sala d’actes (2a planta) de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, es realitzarà la presentació del número 21 de la revista Miscel·lània del CERE dedicada a la població de Riba-roja d’Ebre i també amb articles d’altres contrades de la Ribera d'Ebre.
L'acte s'iniciarà amb els parlaments de l’Il·lm. Sr. José Luís Aparicio, alcalde de Riba-roja d’Ebre, i del Sr. Albert Pujol, president del CERE. A continuació, el cap de publicacions del CERE, Vicent Casadó, presentarà el contingut dels diferents articles de la revista i es projectaran imatges d’aquests articles i de la població de Riba-roja d’Ebre que es publiquen a la revista. Per tancar l'acte es procedirà a fer entrega d'un exemplar d'agraïment als autors dels articles de recerca que apareixen en aquest número. Al final els socis podran recollir personalment el seu exemplar i la resta del públic que ho desitgi el podrà adquirir a un preu especial de presentació.

dimarts, 8 de febrer del 2011

Convocat el XV Premi d'Assaig Artur Bladé

XV PREMI D’ASSAIG SOBRE LA RIBERA D’EBRE “ARTUR BLADÉ I DESUMVILA” 2011

Organitza
Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre

Amb el suport
Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Flix

Col·labora
Diputació de Tarragona, Institut Ramon Muntaner i Antena del Coneixement de la URV de Móra d’Ebre

Tema
Treballs inèdits d’assaig, de recerca o d’investigació sobre història, art, etnologia, geografia, arqueologia, literatura, economia, lingüística, política, folklore, sociologia, agricultura, geologia, botànica, zoologia, ecologia, noves tecnologies, relacionats amb la Ribera d’Ebre, els seus pobles o els seus personatges. També poden optar al premi memòries, diaris personals, biografies i autobiografies.
Es valorarà el fet que constitueixi una aportació d’interès per al coneixement del passat, l’anàlisi del present o els projectes per al futur de la comarca i la seua gent, i podria tenir caràcter monogràfic o bé ser un aplec de treballs diversos, en tots els casos sempre en llengua catalana.

Dotació
2.200 euros, i publicació de l’obra dins la col·lecció Daliner.

Extensió
Un mínim de 70 folis i un màxim de 125.

Termini d’admissió de treballs
11 d’octubre de 2011

Jurat
Núria Gil, professora d’història de l’art de la URV, Josep S. Cid, professor de filologia catalana, Joan Launes, periodista, i actuarà com a secretari, Vicent Casadó, cap de publicacions del CERE.

Presentació
A doble espai i per quadruplicat en format Times 12. Les obres hauran d’anar signades amb un lema, i acompanyats d’una plica tancada que contindrà el lema, a l’exterior, i el nom, l’adreça postal i l’adreça electrònica de l’autor a l’interior. A més s’haurà d’incloure l’obra en format digital (.doc, .swx, o .rtf) en un cd-rom.

Tramesa
Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, C. Sant Jordi, 3 3r, 43750 Flix, Telf. 977 41 05 21, cere@riberadebre.org


Més informació http://www.riberadebre.org/bases_premi_assaigABD2011.pdf

dijous, 3 de febrer del 2011

Eleccions sindicals a l'ensenyament

Avui ha estat jornada electoral al món de l'educació per la renovació de les Juntes de Personal Docent. A nivell de tot Catalunya la participació ha estat al voltant del 36% i dels 348 representants a elegir, els sindicats majoritaris han estat USTEC.STES amb 140 representants, CC.OO amb 105 i ASPEC.SPS amb 47.
A l'àmbit territorial on pertany la Ribera d'Ebre, les Terres de l'Ebre, la participació ha estat més elevada, del 47,4% i la Junta de Personal Docent quedarà constituïda pels següents representants:
USTEC.STES - 13
ASPEPC.SPS - 3
CC.OO. - 3
UGT - 2
ANPE - 2
USOC - 2
A Flix, que ha estat seu d'una mesa electoral amb un cens de 115 docents, els vots han quedat repartits de la següent manera:
USTEC.STES 18
ASPEPC 10
CC.OO. 9
UGT 7
ANPE 3
CSIF 3
USO 3
CGT 0
AMES 0
Blancs 3
Nuls 0

http://aplitic.xtec.cat/e13_ese_res/resultats.html

Jornada sobre el Desenvolupament Sostenible

Els propers divendres 4 i 11 de febrer el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre serà la seu de la Jornada debat sobre desenvolupament sostenible a la Ribera d’Ebre.
L'organització va a càrrec de l'Antena del Coneixement de la URV de Móra d’Ebre, l'Ajuntament de Móra d’Ebre, el CERE, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Càtedra de Desenvolupament sostenible DOW-URV.
L'objectiu és difondre els conceptes més importants pel que fa a desenvolupament sostenible i exposar projectes territorials que fan apropar aquest concepte a la ciutadania i a les empreses.

Divendres 4 de febrer
Presentació de les jornades debat a càrrec de Bernat Pellisa, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i Albert Pujol, president del CERE.
a) Què és el desenvolupament sostenible? a càrrec d’Enric Aguilar, càtedra DOW-URV
b) Conceptes sobre desenvolupament a tindre en compte, a càrrec d’Òscar Saladié, càtedra DOWURV
Moderador: Albert Pujol, president del CERE

Divendres 11 de febrer
a) Projecte Candidatura Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera de la Unesco, a càrrec de
representants del CODE
b) Projecte Gestió sostenible rural, implantació de la RSE a les empreses i entitats dels territoris
Leader, a càrrec de responsables del Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta i del projecte d’implantació de la Responsabilitat Social Empresarial a empreses de la Ribera d’Ebre a càrrec de les tècniques de l’Àrea de Dinamització Econòmica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
Moderadora: Núria Morera, tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre