diumenge, 10 de juliol del 2011

El cau del conill

El cau del conill és l'obra amb la qual el periodista Cristian Segura va guanyar el Premi Josep Pla 2011. És un retrat irònic de la burgesia barcelonina representada en la família Conill, propietaris de l'empresa Setrills Conill, que es troba en caiguda lliure. Amb fortes inversions a l'Àsia veu com la crisi en el sector s'està emportant per davant l'empresa, i el seu propietari intentar salvar-la a tota costa. A la vegada, la situació decadent de l'empresa va paral·lela amb la pròpia crisi existencial del propietari del negoci on sembla que tot al seu voltant trontolli (per començar, la relació amb els seus fills, a més molt diferents un de l'altre, no li faciliten massa l'existència: un "pijo progre" i l'altre "pijo loco")
Hi ha situacions estrambòtiques o comentaris grotescos que no
sé si són fruit de portar la ironia al límit o que poden sorprendre els qui no hem conegut aquests ambients tan "elitistes". Ens retrata unes famílies que viuen una vida paral·lela a la resta de la gent, protegits en els seus clubs i reunions socials de la part alta de Barcelona.
A la contraportada del llibre es fa un paral·lelisme entre El cau del conill i L'auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol, com una posada al dia d'una obra que retrata literàriament un tipus de família que es troba amb el peu canviat en la transformació de la societat.