divendres, 18 de novembre del 2011

La Ribera d'Ebre al Congrés de Cultura i Territori

La setmana vinent, entre el 23 i el 25 de novembre, tindrà lloc a Vinaròs el III Congrés de Cultura i Terrritori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa amb ponències, taules rodones i comunicacions des de perspectives i àmbits molt diversos.
Voldria remarcar especialment les comunicacions que presentaran uns bons amics al llarg del divendres.
Així, Josep Maria Pros, de Vinebre, defensarà durant 15 minuts la comunicació “Ascó als grafits de Chinon? Desxifrant l’enigma templer” en la qual apunta la relació entre la flor de lis que apareix a l’estela de les Tres Cultures d’Ascó i el primer ideograma dels grafits que hi ha a la fortalesa francesa de Chinon, arran precisament, de la primera relació que hi va establir Carmel Biarnés als anys vuitanta.
Això serà a partir de les 9 del matí, en la qual coincidirà amb una altra comunicació en la qual el tram del riu Ebre català, i la Ribera d’Ebre en particular, tindran protagonisme de la mà del flixanco Josep Antoni Collazos, qui juntament amb Eva Castellanos han treballat abastament en els darrers temps “El camí de sirga”.
Finalment, per la tarda, en la franja de 16 a 17 hores, l’ amic Biel Pubill, d’Ascó, tornarà a mostrar el seu entusiasme i interès en el món lúdic a través d’una ullada al joc de les Terres de l’Ebre del primer quart de segle XX a partir de l’obra literària i memorialista dels escriptors ebrencs. Això serà amb la comunicació “Jugant riu avall
Tot i remarcar aquestes tres participacions, el Congrés és preveu molt interessant per la quantitat de comunicacions presentades i per la varietat dels temes proposats.