dimecres, 29 de febrer del 2012

Coses del calendari

En un dia com avui, que es repeteix un cop cada quatre, sempre és una bona ocasió per recordar o aprendre algunes de les curiositats que han propiciat els calendaris que expliquen l’organització de les societats des de l’antiguitat. El número de febrer de la revista Sàpiens precisament hi dedica un article en què es fa un recorregut al nostre calendari des de l’antiga Roma i permet descobrir l’origen de la setmana, del mes i de l’any.
Com a curiositat explica l’origen del nom del dia bixest –a diferència d’ara que l’any de traspàs es concreta amb un 29 de febrer de propina, en el calendari julià cada quatre anys es repetia el 24 de febrer, que era el dia sextum anterior a les calendes de març, així que el dia repetit era el bis sextum. Ja hem trobat el perquè del nom.
Una altra informació que en aquest cas desconeixia era el perquè el mes d’agost té 31 dies. L’antic mes quintilis va ser batejat amb el nom de juliol en honor a l’emperador Juli Cèsar. Aquest tenia trenta-un dies. Un altre emperador, Octavi August, va dedicar-se l’antic mes sextilis que adoptà el nom d’agost, però tenia trenta dies. Per no ser menys, va prendre-li un dia al febrer, que quedà en vint-i-vuit.
Finalment esmentar que el nostre calendari actual, el gregorià, va ser adoptat l’any 1582 a instàncies del papa Gregori XIII amb la voluntat d’ajustar l’any civil amb l’any solar.

diumenge, 26 de febrer del 2012

Un referent de la cultura



L'edició d'avui diumenge del Diari de Tarragona inclou un reportatge sobre l'ampli programa d'activitats del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). Es tracta de l'article "Un referent de la cultura" que signa el periodista Andreu Caralt.
Us adjunto l'enllaç de l'article per si voleu llegir la versió digital: http://www.diaridetarragona.com/ebre/065339/referent/cultura

dissabte, 25 de febrer del 2012

Moviment per la llengua


Em faig ressò del manifest redactat pel Moviment per la llengua davant les modificacions de la política lingüística que vol adoptar el govern del PP de les Illes Balears que és un atac en tota regla a la llengua pròpia de les Illes i al consens lingüístic que es va assolir als anys vuitanta. Un exemple de l'autoodi que manifesten alguns polítics contra la llengua pròpia del territori que diuen defensar (al Principat i al País Valencià també ho patim això)
El manifest 'Una llengua, com qualsevol altra?' demana al Parlament balear que "retiri de la seva tramitació l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei de la funció pública i que es comprometi públicament a respectar la Llei de normalització lingüística, i a no adoptar cap mesura legislativa que retalli els drets que hi ha reconeguts".


XXII Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi - Ascó 2012



Convocat el XXII Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi 2012 amb les següents bases:

PARTICIPANTS :
1r. GRUP - Joves de 14 a 17 anys el 31 de desembre de 2012.
2n. GRUP - Joves de 18 a 20 anys el 31 de desembre de 2012.

El tema és lliure. Es valorarà, principalment, la qualitat, la creativitat i la correcció lingüística de les obres.
Els treballs han d’estar escrits en llengua catalana. Han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni estar compromesos en tràmits de publicació o presentats en altres premis pendents d’adjudicació.
L’extensió de les obres ha de ser de 10 a 15 pàgines per als participants del 1r. grup, i de 15 a 20 pàgines per als participants del 2n. grup. Han d’estar a doble interlineat i amb lletra Times New Roman, cos de 12.
Els i les concursants presentaran 4 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. Han de portar el títol de l’obra a la portada i no han d’estar signades. S’acompanyaran d’un sobre tancat amb el mateix títol i el grup en què es participa. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça de correu electrònic.
Les obres s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
El termini d’admissió conclourà el dia 27 de març de 2012.

PREMIS:
Premis Generals: Es concedirà un premi de 600 € en cadascun dels grups.
Premis Autors/es Locals: Es concedirà un premi de 400 € en cadascun dels grups.
Sobre aquests premis s’efectuaran les retencions fiscals corresponents.

Els o les participants en la categoria autor/a local (empadronats/des a Ascó) també optaran als premis de la categoria general.
Cap concursant podrà obtenir més d’un premi que podran ser declarats deserts, si així s’estima convenient.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
El veredicte del jurat serà inapel•lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament dels premis que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.
L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les obres premiades, ostentant-hi tots els drets. I es reserva el dret de publicar-les, o no, en funció del material disponible.
Els treballs no premiats podran ser retirats de l’Ajuntament en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió del premi. Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien als respectius originals. No s’assumiran responsabilitats per pèrdues o deterioraments.
L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.
La participació en aquest concurs suposa la total acceptació de les bases.


ORGANITZA:
la Regidoria de Cultura
de l'Ajuntament d'Ascó amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

dimecres, 22 de febrer del 2012

Presentació del llibre "Espais de la Batalla de l'Ebre-Terra Alta i Ribera d'Ebre- 13 rutes a peu"

Dissabte 25 de febrer es presentarà a la Sala d'Actes de l'ajuntament d'Ascó un llibre que recull 13 rutes a peu pels espais de la Batalla de l'Ebre (Editorial Piolet) a càrrec de l'autor Juan Carlos Borrego Pérez.

dimarts, 21 de febrer del 2012

Reportatge de la nostra escola

L'empresa Microsoft ha enregistrat un vídeo a l'escola Enric Grau i Fontseré de Flix a proposta del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Avui s'ha fet públic coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Llengües Maternes ja que en el reportatge es mostra la possibilitat de treballar amb programari en català (Windows i Office).
Trobareu més informació en aquest enllaç del blog de l'escola: http://blocs.xtec.cat/ceipflix/2012/01/13/microsoft-a-lescola/

diumenge, 19 de febrer del 2012

Jijius

A dia d'avui la festa de Carnaval d'Ascó està protagonitzada per la rua de comparses i carrosses, el Carnestoltes escolar i el ball de disfresses. Això és així des de la seva represa després del franquisme.
Ja abans de la guerra, en el primer terç del segle XX, la celebració del Carnestoltes consistia en un ball de disfresses al local de Cal Boté, al carrer Major.
Cal dir però, que malgrat la prohibició de la festa durant la dictadura, el Carnaval a Ascó va continuar celebrant-se, i aleshores els seus protagonistes eren
els jijius, uns personatges que van adoptar aquest nom a partir del so que emetien en sortir de les cases (vigilant que ningú veiés d'on havien sortit per no ser descoberts) i fer una volta pel poble, que sempre acabava al Pla de Vallxiqué, lloc de concentració de la festa, a la part alta del poble i apartada dels espais urbans més cèntrics o concorreguts com la carretera.
Així que gent de tota edat buscava en els mundos i els baguls bates, faldetes de vés a saber quan, abrics tronats, cobrellits, mocadors, objectes extravagants... I per mantenir l'anonimat del jijiu les mitges o alguna màscara eren suficients.
Com diu la dita, "Per Sant Antoni es comença a fer el Toni", així que des de mitjan gener no era estrany trobar-se jijius voltant pels carrers d'Ascó, a vegades ruixant els vianants amb aigua i fins i tot cendra.

Fotografia d'AGUSTINA RADUÀ (1973)

Carnaval



Perquè avui és Carnaval,
tenim dret a fer l'animal.
A anar a contracorrent,
a significar coses
que ens facin els dies més dolços,
no tan transcendents.

dimarts, 14 de febrer del 2012

Espècies per catalogar

Avui ha sortit a la venda l'últim treball discogràfic d'Els Amics de les Arts: Espècies per catalogar. Després de l'èxit del Bed&Breakfast, s'havia generat molta expectativa amb les dotze noves cançons que composen el disc, algunes de les quals hem pogut escoltar les darreres setmanes per anar fent boca fins arribar a avui. En aquesta fase de promoció de les Espècies per catalogar, Els Amics de les Arts han passat pel programa de Catalunya Ràdio "Tot és molt confús" del Pere Mas. Aquest és l'extracte que es pot veure al canal de Youtube de Catalunya Ràdio.

dissabte, 11 de febrer del 2012

La jota al programa Mans

Aquesta temporada radiofònica el programa Mans de Catalunya Ràdio ha obert el concurs "La Dansa més Viva dels Països Catalans".
Cada dissabte
proposen tres balls locals que acostumen a acompanyar la majoria de les manifestacions festives que se celebren arreu del país. Al llarg de la setmana s'obre un període de votació, el resultat de la qual es desvetlla el dissabte següent.
La setmana passada van proposar l'eliminatòria amb tres jotes: la d'Arnes, la de Vilamarxant (al Camp del Túria, País Valencià) i la d'Ascó.
Aquest matí s'ha donat a conèixer el resultat, i la Jota d'Ascó ha passat l'eliminatòria, convertint-se en la dinovena semifinalista amb el 52% dels suports.

dimarts, 7 de febrer del 2012

Antoni Tàpies i el Premi Joan Perucho

Imatge: Ajuntament d'Ascó


Amb la mort d'Antoni Tàpies, tal com estan reflectint els mitjans de comunicació, se'n va l'últim gran artista català del segle XX. Com no han deixat de recordar els entesos, la seva obra ha arribat a racons de tot el món deixant rere seu un llegat emblemàtic. A més, va saber conjugar alhora la seva catalanitat amb la universalitat de l'obra.

En vinculació
amb el nostre territori, Tàpies va dissenyar l'obsequi artístic que lliura l'ajuntament d'Ascó als guardonats amb el Premi de Poesia Joan Perucho Vila d'Ascó que es convoca des de 2006. Aquest encàrrec va ser propiciat per l'amistat que unia Joan Perucho amb Antoni Tàpies.

Des de 2006
, els guardonats amb el Premi Perucho han estat:
• 2006: 53N / 160W, de Joan Antoni Martínez Schrem
• 2007: Inventari d’afectes perduts, de Sara Bailac
• 2008: Estevanac, d’Amadeu Vidal Bonafont
• 2009: Espiga, de Berna Blanch
• 2010: Els crisantems, de Rafael Haro
• 2011: Traveling, de Francesc Solé Campanins

diumenge, 5 de febrer del 2012

Lipdub de la Catalunya exterior



Aquesta setmana s'ha donat a conèixer el lipdub que han fet les Comunitats Catalanes a l'Exterior de la cançó de l'estiu passat: Jenifer d'Els Catarres. Es tracta d'un projecte col·laboratiu en el que han participat i treballat 15 casals i centres catalans d'arreu del món amb l'objectiu de donar a conèixer la feina que desenvolupen les comunitats catalanes a l'exterior en la difusió de la cultura i llengua catalanes.

Hi participen els Casals Catalans de Basilea, Berlín, Brussel·les, Grenoble, El Salvador, Escòcia, La Plata, Lausana, Luxemburg, Paranà, París, Toronto i Yucatán, l'Espai Catalunya Topalekua (basc) i l'Orfeó Català de Mèxic.

dissabte, 4 de febrer del 2012

L'apunt 1.000

Avui Lo Rogle publica el seu apunt número 1.000. Una xifra considerable després d'uns quatre anys i mig de blog (des del mes d'agost de 2007). El blog es va crear al febrer de 2007 arran d'un curs de formació de mestres, i va quedar als llimbs, a l'espera que m'engresqués a activar-lo. Cal dir que aquells mesos eren els d'efervescència d'activitat als blogs, així que passat un temps, finalment Lo Rogle va començar la seva singladura. Recordo que era un apunt que feia referència a la commemoració del centenari d'un escultor nascut a Ascó, Josep M. Brull.
D'aleshores ençà el blog ha anat aplegant informacions diverses. Seria difícil definir el blog al voltant d'una temàtica. Entenc que és una miscel·lània on s'hi encabeix tot que pot interessar-me des de diferents àmbits: per descomptat l'educació i l'escola, però també l'actualitat del poble i la comarca, la cultura, les lectures, música i poesia, articles de compromís amb la llengua i el país...
Uns cinc anys després els blogs personals han quedat superats per altres elements que han entrat amb força en el món de les xarxes socials com són Facebook i Twitter, entre d'altres.
Igual que vaig començar el blog sense cap pretensió ni cap objectiu concret, de moment intentarem que mantingui l'activitat més o menys regular, i com fins ara, sense cap altra pretensió que abocar allò que pot interessar-me i que crec d'interès compartir.

divendres, 3 de febrer del 2012

Mapa de l'atur

Sense cap mena de dubte les actuals xifres de l'atur fan tremolar les bases de qualsevol societat. És possible que les persones sense feina siguin la cara més crua de l'actual situació econòmica i de moment no es troba el desllorigador a aquest increment constant de les llistes d'aturats.
El sindicat CCOO de Catalunya ha elaborat l'informe "Mapa de l'atur a Catalunya 2011" a partir de les dades de l'Observatori del Treball del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat. Aquestes dades conclouen que l'11'7% dels ciutadans catalans es troben sense feina (estem parlant de valors absoluts, o sigui, respecte del total de la població). La Ribera d'Ebre, com es pot observar en el mapa adjunt, es troba una mica per sota de la mitjana catalana (se situa entre el 9% i l'11%)
L'informe permet conèixer la taxa absoluta d'atur a tots els municipis de Catalunya l'any 2011. A continuació tenim la llista dels números de tots els municipis de la comarca de la Ribera d'Ebre.


Vinebre 14%

Móra d'Ebre 12'3%

Móra la Nova 10'5%

Ginestar 10'3%

Garcia 9%

Tivissa 8'7%

Miravet 8'4%

La Palma d'Ebre 8'4%

La Torre de l'Espanyol 8'4%

Benissanet 7'7%

Riba-roja d'Ebre 6'8%

Flix 6'5%

Rasquera 6'4%

Ascó 5'2%

dijous, 2 de febrer del 2012

Abracadabra, pota de cabra!

Aquests dies es pot visitar a la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila de Flix l'exposició Abracadabra, pota de cabra! que consta d'una selecció de llibres que parlen de màgia, dels mags, dels bruixots i de tot allò que ho envolta.

Aquests dies l'estem visitant amb l'alumnat de la nostra escola i com sempre, des de la biblioteca, ens endinsen en el tema amb una introducció amena que et convida a fullejar, i per què no, a llegir, els molts llibres "plens de màgia" que hi trobem. És així com podem topar amb protagonistes que van des de Harry Potter a Ot, el bruixot; des dels protagonistes d'El Senyor dels Anells, passant pel Gargamel dels Barrufets o el druïda Panoramix. Sens dubte, una variada oferta d'històries i personatges que es pot visitar fins el 9 de febrer.

Després de Flix, l'exposició, que ja ha estat a Móra d'Ebre, seguirà el periple per la comarca, i la seva següent destinació serà la biblioteca d'Ascó.