Divendres passat, en el marc dels actes de la Setmana Internacional dels Arxius 2012, l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre va organitzar l'acte de presentació del llibre d’Antoni Gavaldà ¡Viva el Sindicato! Pagesos a les Terres de l’Ebre (1939-1944) i posterior conferència per part de l’autor amb el títol “L’arrencada del sindicalisme pagès a Móra d’Ebre i Móra la Nova a la postguerra (1939-1944)”.
El llibre fa una aproximació a la implantació del franquisme a les comarques de l'Ebre en els primers anys de la postguerra a través de las "Hermandades Agrarias". És un llibre complert, on hi ha dades de totes les poblacions que abasta la publicació. Comença amb una primera aproximació al territori per després anar entrant en matèria a partir del sindicalisme pagès (la constitució de las "Hermandades"), a partir de la seva creació havien de redactar uns informes que detallessin la situació de la població i les demandes què feien (des de les característiques geogràfiques i econòmiques de la població, a l'estat del conreus o la necessitat de productes passant per informes sobre política local).
També resulta curiós el llistat de les persones que van configurar les "hermandades" de cadascun dels pobles, el càrrec que desenvoluparen, si també formaven part de Falange...
Finalment recordar que el pròleg és del catedràtic emèrit d'història, Josep Fontana.
Gavaldà, que és professor de Didàctica de les Ciències Socials a la URV, considera que precisament l'estudi de les ciències socials no ha de servir per abocar les dades que els investigadors treuen a la llum, sinó que cal que facin pensar.
Aquest llibre t'aproxima a una realitat. T'ofereix unes dades. Ho posa en context. Fa pensar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada