dimarts, 30 d’octubre del 2012

Manifest del Correllengua 2012

Ara és l’hora: compte enrere
La llengua és un ésser viu que evoluciona constantment, a còpia de girs genuïns i d’aportacions espúries. La llengua ens permet establir el terreny de joc on transcorren les nostres vides des de la infància. Quan, de menuts, l’àvia ens pica la mà després de fer-nos jugar a ralet ralet engega el nostre relat. Un relat que ens esculpeix la identitat. Cada llengua que aprenem és un nou terreny de joc i més afortunats serem com més terrenys siguem capaços de transitar. Però no ens equivoquéssim pas: en serem més capaços com més dominem la llengua de l’àvia, la del ralet i la del relat, que sempre és la font de totes les altres, encara que l’àvia no parli una llengua multimilionària en usuaris sinó una llengua que parlen poques àvies.
Ara la llengua de les nostres àvies ja ha entrat al sistema educatiu d’una manera inequívoca a bona part del país, i convé que la immersió lingüística es mantingui. Però molts catalans d’una certa edat vam experimentar en algun moment del passat la meravellosa descoberta de la nostra pròpia llengua. El descobriment que el coixí sonor de l’entorn familiar era, també, una llengua de cultura que ens permetia establir tota mena de relacions amb l’univers. Aquesta simple constatació va molt més enllà de les consignes i els interessos embastardits dels que fan servir la llengua d’arma llancívola, i com que la llancen, tampoc no s’hi fixen gaire. El camí de la consciència lingüística equival a l’aventura més colossal que ha viscut mai la humanitat: el coneixement amplificat per la curiositat i el bandejament dels prejudicis.
Ara, més que mai, és important aquest Correllengua que recorre els Països Catalans: totes aquelles terres en les quals dius bon dia i et responen bon dia. Vivim al món del qui-no-corre-vola, però com que alguns de seguida que ens posem a córrer una mica ja traiem la llengua, abans de córrer farem un compte enrere prou explicatiu perquè tot quedi dit clar i català, i això no sembli Can Seixanta. Comencem, doncs, el compte enrere d’aquest Correllengua:
10. La llengua és la deu d’on brolla el pensament i, per tant, el català és una font de plaer de cal déu.
9. Mirem endavant i enrere, tan aviat front com clatell, i així ho fem perquè ens exalta el nou i ens enamora el vell.
8. Prou avesats com estem a que ens facin el buit, sempre trobem la manera d’omplir les paraules de sentit. 7. De vegades podem ser saberuts i una mica setciències, però la nostra set de coneixement ens redimeix.
6. El subjuntiu és el nostre mode verbal: si ho volguessis, si somiessis, si lluitessis, si parlessis, si fessis... Sí, sí, sí, sis.
5. Sing vol dir cantar en anglès, i cinc són els dits de la mà estesa que ha de trobar tothom qui vol aprendre català.
4. Podem semblar quatre gats, però quatre són les barres que ens agermanen i ens quadrupliquen els mots. 3. Sovint hem d’exercir de mestres, però si mostrem els tresors de la llengua tothom l’aprèn en un tres i no res.
2. Als Països Catalans hi ha bons vins de bones D.O.s. El tast de la llengua s’hi ha d’assemblar: ha de ser agradós.
1. A tots els que no parlen ni deixen parlar la seua llengua perquè els la tapa el soroll de la Fórmula U, tururut!
0. No serem pas un zero a l’esquerra. Ho direm del dret i del revés, perquè ressoni el nom de la nostra llengua:

Català a l’atac!
Català, ara a l’atac!
Visca el Correllengua 2012!
Visca els Països Catalans!

Màrius Serra

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Jo vaig votar

Per fomentar la participació, com en cada cita electoral, la Generalitat ha posat en marxa la campanya institucional de cara a les eleccions al Parlament del 25-N. Falten quatre setmanes per la cita amb les urnes. De moment la polèmica apareix dia sí dia també. En aquesta ocasió hi ha partits que troben desencertat que en aquest fil conductor que ressegueix la història col·lectiva recent del país, s'hi hagi inclòs imatges de la multitudinària Diada d'enguany. Com tot és discutible. Però bé, almenys que l'espot faci possible una elevada participació. Tots hi tenim molt a dir.

diumenge, 28 d’octubre del 2012

Perversions

Aquest cap de setmana amb el diari ARA es podia adquirir un disc de versions d'Els Pets. No crec que com passa en altres ocasions, pugui definir-se com un disc d'homenatge. Però més de vint-i-cinc anys de trajectòria (des de 1985) han donat un munt de peces que s'han convertit en banda sonora d'aquest temps. El títol del disc -Perversions- té un punt provocatiu, al més pur estil Pets.
Són quinze cançons amb una versió inèdita que en molts casos els seus intèrprets han aconseguit fer-se seves, han aconseguit dotar-les del seu propi estil. Agost, El que val la pena de veritat o Digue'm que m'estimes semblen èxits de Love of Lesbian, La Casa Azul o l'Anna Roig i l'Ombre de ton Chien.
Potser les curiositats de la selecció de cançons són la versió en anglès d'A batzegades interpretada per Brad Jones o la conversió de la cançó Fàcil en la versió Agre.
Com passa en qüestions de gustos, hi ha unes versions més aconseguides que unes altres. Ara bé, totes elles, si pares atenció a les lletres, són com sempre, una expressió d'una realitat amb el segell Pets, amb aquell missatge que els ha convertit en notaris d'una realitat que ha sabut connectar amb un públic que ha anat evolucionat igual que la banda de Constantí.

Aquí teniu les Perversions:

1. 'Agost', per Love of Lesbian

2. 'A batzegades', per Brad Jones

3. 'Segon plat', per Joan Colomo

4. 'Està plovent', per Feliu Ventura

5. 'El que val la pena de veritat', per La Casa Azul

6. 'Cançó d'amor 398', per Refree

7. 'Agre (Fàcil)', per Senior i el Cor Brutal

8. 'Calafell', per Inspira

9. 'Un dimecres qualsevol', per Mazoni

10. 'Bona nit', per Maria Rodés

11. 'Pantalons curts i els genolls pelats', per El Belda i el Conjunt Badabadoc

12. 'Digue'm que m'estimes', per Anna Roig i l'Ombre de ton Chien

13. 'La vida és bonica (però complicada)', per 4rt Primera

14. 'Vespre', per Roger Mas

15. 'Aquest cony de temps', per The New Raemon

Si marxeu...

Hem iniciat un trajecte apassionant, de resultat incert, però que ha generat il·lusió entre un sector important de la població catalana. La situació viscuda a l'estat envers Catalunya al llarg d'aquests trenta-cinc anys de democràcia ens ha conduït a un carreró sense sortida. Bé, més que de democràcia -a alguns els fan por les urnes- hauríem de parlar d'aquests trenta anys i escaig de Constitución.
Una majoria important de la població considera que és arribat el moment en què ens hem de preguntar quin camí hem de seguir. L'actual és impracticable.
Ara bé, el bloc espanyolista és incapaç de convèncer-nos de pertànyer a un Estat que no ens discrimini, que ens respecti... Els seus arguments només poden definir-se com "el discurs de la por", i quan no, de les amenaces. Els més aplicats en aquesta feina són el Pere Navarro (quin paper més galdós està fent el PSC!) i la Sánchez Camacho (cap sorpresa, dins de les seves capacitats).
Davant de la il·lusió d'un poble que camina, els seus arguments traspuen impotència: pensionistes sense subsidi, títols universitaris invalidats (els seus també, oi?), un país sense poder arribar a final de mes (igual com ara, no?).
Sembla que la realitat els ha passat per sobre. Així que abans d'anunciar l'apocalipsi, i per evitar de fer algun ridícul, podrien rellegir-se de tant en tant cites com aquestes. No sigui cas que algú els recordi la ineptesa en moments crucials. Ja ho diuen que predir el futur no resulta especialment fàcil.

"Si marxeu us convertireu en un dels països més pobres del món". Carta del rei Jordi III de la Gran Bretanya als rebels nord-americans, segle XVIII.

"La independència serà la ruïna de Finlàndia" va dir Stalin el 1917 als finlandesos que volien independitzar-se de Rússia.

divendres, 26 d’octubre del 2012

dijous, 25 d’octubre del 2012

Festa de la Castanyada 2012

A l'Escola Sant Miquel d'Ascó ja està en marxa la festa de la Castanyada. Aquest és el programa previst:

Dijous, 25 d'octubre
Es pot començar a portar a l'escola el treball "La castanya eixerida".
Des de l'escola s'agraeix la col·laboració i anima a tothom a participar-hi.
Dilluns, 29 d'octubre
Els alumnes de Cicle Inicial faran panellets. També faran una exposició de fruits de la tardor.

Dimecres, 31 d'octubre
Pel matí, cada alumne ha de portar a l'escola 10 castanyes amb un tallet per poder-les coure.
Les castanyeres de 6è passaran a recollir-les per les classes durant el matí.

A les 15'30h, al pati "Festa de la Castanyada". Menjarem castanyes i ballarem les danses tradicionals i altres.

A partir de les 17h, l'escola restarà oberta per visitar l'exposició "La castanya eixerida".

dijous, 18 d’octubre del 2012

Malpàs 76

La revista Malpàs, núm. 76, corresponent al tercer trimestre de l'any, ha vist la llum encapçalada per una imatge de l'arribada a Ascó del llaüt Lo Roget, realitzada per Enric Mariano.
Manté l'estil habitual amb una editorial que es fa ressò de l'ambient que es viu al país -tant per la crisi econòmica com per l'efervescència sobiranista- però que no vol passar per alt la reedició del llibre de Carmel Biarnés, El meu riu, l'Ebre, que ha comptat amb la inestimable ajuda del crític literari Sam Abrams, entre d'altres.
La revista conté un seguit de materials referits a la passada festa major com són les entrevistes a les pubilles i els hereu, el pregó de la festa major del metge Luis Miguel Tobajas o la festa del riu.
Altres protagonistes d'aquesta edició de Malpàs són Antònia Serra, que aquest mes d'agost ha complert 100 anys; Glòria Montaña que va obtenir la nota de selectivitat més alta de les Terres de l'Ebre; Sònia Franquet que va tornar a ser present en uns Jocs Olímpics i la jove Montserrat Ferrús que va guanyar el programa musical "Ets del milloret".
Finalment esmentar que Concepció Monté Serrano és la protagonista de la secció "Declaracions íntimes" i Raül Alamillo Jordà de "I tu, què estudies?"

Xerrada sobre el camí de sirga








El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i l'Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre han organitzat per demà divendres 19 d'octubre la xerrada "El camí de sirga a l'Ebre català" a partir del treball que van realitzar els estudiosos Eva Castellanos i Josep Antoni Collazos.
La xerrada tindrà lloc a les 20 hores a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre.

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Espanyolitzar

Vinyeta publicada el 5 de març de 1937 a L'Esquella de la Torratxa.

Wert: "Queremos españolizar a los alumnos catalanes" (10 octubre 2012)

diumenge, 7 d’octubre del 2012

Elecció de la Sirga d'Or 2012

Ja està en marxa el procés d'elecció de la Sirga d'Or 2012 que concedeix el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i que organitza el CERE.
El procés va iniciar-se amb la confecció d'una comissió formada per entitats i institucions de la comarca mitjançant la qual es van fer les propostes de candidatures en les dos categories: a entitat i a personalitat, en reconeixement pel seu treball en pro de la nostra comarca.
Des de l'any 2010, en què es va modificar l'acte d'homenatge, el lliurament de la Sirga d'Or ha esdevingut de caràcter biennal i s'hi realitza el lliurament als guardonats en un acte conjunt en totes dos categories (entitat i individual)
A partir d'ara està a les mans dels 500 socis del CERE l'elecció que es pot fer personalment a la seu del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (al c/ Sant Jordi, núm 3, 3r de Flix) o bé a través d'un formulari electrònic. El termini de votació finalitza el 26 d’octubre.

Candidats al premi PERSONA:
Margarida Genera Monells
Josep Sánchez Cervelló

Candidats al premi ENTITAT:
Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova
Fira Móra la Nova
Grup Cultural Rasquerà
Societat Obrera de Tivissa

divendres, 5 d’octubre del 2012

Dia Mundial del Professorat

Des de l'any 1994 que cada 5 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Professorat "per retre homenatge als docents i al seu seu paper essencial per assolir una educació de qualitat a tots els nivells".
Enguany, el lema escollit per la UNESCO és "Pren partit pels mestres!"
"Prendre partit pels docents significa proporcionar una capacitació prèvia, brindar formació professional permanent i protegir els seus drets.
Al món, l'educació de qualitat dóna esperança i promesa per millorar les condicions de vida. Per assolir una educació de qualitat és necessària la presència de docents competents i motivats."

dijous, 4 d’octubre del 2012

Electors a la Ribera d'Ebre el 25N

El passat dilluns, 1 d'octubre, el President Mas va cridar els catalans a renovar el Parlament de Catalunya en les eleccions del 25 de novembre. Per tant, s'obre el període electoral que posa fi a la legislatura més curta del període autonòmic. Sens dubte, i vista la velocitat que estan prenent els esdeveniment en les darreres setmanes, són unes eleccions que intentaran resoldre més incògnites que ajudin a desvetllar l'esdevenir del nostre país.
A la nostra comarca, la Ribera d'Ebre, serem 17.420 ciutadans que podrem emetre el vot. A continuació us adjunto la relació del cens electoral per al 25N que s'ha fet públic, que inclou tres colimnes: la primera que indica el nombre d'electors residents a Catalunya, la segona el nombre d'electors censats a les diferents poblacions però que estan residint a l'estranger i per acabar, la columna que recull el nombre total de votants convocats.

dimecres, 3 d’octubre del 2012

Sortida a la vall del riu Algars

El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) organitza pel dissabte 20 d'octubre una caminada a la Vall del riu Algars per visitar algunes construccions de l'Orde del Temple.
El punt de trobada serà a l'estació d'autobusos de Gandesa, a les 8 hores, i s'ofereix una ruta de 12 km que recorrerà Sant Joan d'Algars, el castell d'Algars, Santa Càndia, el poblat ibèric del Tossal del Moro, Pinyeres i l'església de la Transfiguració del Senyor de Pinyeres.
Recomanacions: Calçat adequat, aigua, i si es vol, esmorzar.

dilluns, 1 d’octubre del 2012

El meu riu, l'Ebre

En el marc de la IV Jornada Carmel Biarnés, s'ha presentat la reedició del llibre El meu riu, l'Ebre, que Biarnés va escriure el 1982. L'obra, que va publicar-se el 1985, consta d'onze contes en què l'Ebre és el fil conductor a través de les 'pàgines viscudes' per l'autor i que ens traslladen a un escenari on el riu era un punt de trobada en la vida quotidiana de la gent. Rentadores a la vora del riu, el pas de barca, els llaüters, els jocs dels xiquets... són els protagonistes d'aquest magnífic recull.
L'edició ha anat a càrrec de l'Associació Cultural Lo Llaüt i ha comptat amb el suport de l'ajuntament d'Ascó, de l'Institut Ramon Muntanter i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.
Per aquesta reedició i actualització de l'obra s'ha comptat amb la complicitat de l'escriptor i crític literari Sam Abrams. Ell va ser l'encarregat de fer la presentació en el transcurs de la jornada i qui ja fa uns mesos va engrescar l'organització en recuperar aquesta obra que es trobava exhaurida. Precisament, la invitació a la lectura arriba de la mà de Sam Abrams en un text que ha titulat "El riu dins i fora de nosaltres".
Aquesta segona edició reprodueix fidelment el text de la primera (tant l'estructura com la variant dialectal i els localismes que són  un reflex de la riquesa lingüística i de la vivacitat de la llengua que empra Carmel Biarnés). S'ha mantingut el pròleg de la primera edició, de Vidal Vidal, que es pot trobar en un apèndix del final de l'obra. També hi podem trobar les il·lustracions que en el seu dia decoraven l'edició original i que són dels artistes riberencs Domingo Margalef (Ascó) i Joana Borrell (Miravet). La portada va ser realitzada per J. Enric Escoda Vilella (Ginestar)
El llibre ha estat imprès a Calaceit per Gràfiques del Matarranya i es pot adquirir al preu de 7 euros.