dilluns, 1 d’octubre del 2012

El meu riu, l'Ebre

En el marc de la IV Jornada Carmel Biarnés, s'ha presentat la reedició del llibre El meu riu, l'Ebre, que Biarnés va escriure el 1982. L'obra, que va publicar-se el 1985, consta d'onze contes en què l'Ebre és el fil conductor a través de les 'pàgines viscudes' per l'autor i que ens traslladen a un escenari on el riu era un punt de trobada en la vida quotidiana de la gent. Rentadores a la vora del riu, el pas de barca, els llaüters, els jocs dels xiquets... són els protagonistes d'aquest magnífic recull.
L'edició ha anat a càrrec de l'Associació Cultural Lo Llaüt i ha comptat amb el suport de l'ajuntament d'Ascó, de l'Institut Ramon Muntanter i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.
Per aquesta reedició i actualització de l'obra s'ha comptat amb la complicitat de l'escriptor i crític literari Sam Abrams. Ell va ser l'encarregat de fer la presentació en el transcurs de la jornada i qui ja fa uns mesos va engrescar l'organització en recuperar aquesta obra que es trobava exhaurida. Precisament, la invitació a la lectura arriba de la mà de Sam Abrams en un text que ha titulat "El riu dins i fora de nosaltres".
Aquesta segona edició reprodueix fidelment el text de la primera (tant l'estructura com la variant dialectal i els localismes que són  un reflex de la riquesa lingüística i de la vivacitat de la llengua que empra Carmel Biarnés). S'ha mantingut el pròleg de la primera edició, de Vidal Vidal, que es pot trobar en un apèndix del final de l'obra. També hi podem trobar les il·lustracions que en el seu dia decoraven l'edició original i que són dels artistes riberencs Domingo Margalef (Ascó) i Joana Borrell (Miravet). La portada va ser realitzada per J. Enric Escoda Vilella (Ginestar)
El llibre ha estat imprès a Calaceit per Gràfiques del Matarranya i es pot adquirir al preu de 7 euros.