divendres, 24 de maig del 2013

Gro Harlem Brundtland i Malala Yousafzai, Premi Internacional Catalunya

El Govern ha fet pública la concessió del XXV Premi Internacional Catalunya que, a proposta del jurat, ha recaigut en les figures de Gro Harlem Brundtland i Malala Yousafzai.
En el cas de Gro Harlem Brundtland, el jurat ha reconegut la seva capacitat de "connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l'àmbit polític i estratègic". En el cas de Malala Yousafzai, s'ha valorat el fet que hagi estat "lluitant i jugant-se la vida pel dret a l'educació, des de ben petita i en un context molt difícil".
Gro Harlem Brundtland (1939) és una política noruega que va ser Primera Ministra del seu país en diverses ocasions i directora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Malala Yousafzai (1997) és una estudiant, bloguera i activista pakistanesa. És coneguda pel seu activisme a favor dels drets civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà ha prohibit l'assistència a l'escola de les nenes. Va rebre el Premi Nacional per la Pau que atorga Pakistan per la defensa que fa de l'educació de les nenes. L'any 2012 va patir un atemptat a causa del seu activisme. 
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. El Premi està dotat amb 80.000 euros i l'escultura La clau i la lletra de l'artista Antoni Tàpies.
L'any passat es va concedir a l'expresident del Brasil  Luiz Inácio Lula da Silva.