dilluns, 26 de març del 2018

Joana Biarnés


Queden pocs dies, però fins el dia 2 d'abril encara es pot visitar al Palau Robert de Barcelona l'exposició "A contracorrent" de la primera fotoperiodista catalana i espanyola, Joana Biarnés Florensa.
La mostra recull una selecció de 90 fotografies que retraten l'Espanya de la postguerra, i que corresponen a l'època en què Joana va treballar al diari "Pueblo" (1963-1973). Si damunt el dia de la visita coincideix en què et pot explicar de primera mà alguna de les interioritats de les imatges, realment ets ben afortunat. Cada instantània capta un batec en blanc i negre, però ple de vida.
Té una trajectòria farcida de vivències i anècdotes, d'algunes ben sucoses, com quan es va colar a l'habitació de l'hotel on estaven allotjats els Beatles quan van actuar per primer cop a Madrid i Barcelona. O com va sorgir una fotografia de Salvador Dalí després d'un àpat a casa seva. 
Cal dir que parlant amb la Joana, vam tenir ocasió d'evocar records dels estius d'infantesa viscuts a Ascó, quan visitava els iaios materns, ja que com ella ens va dir, la seva mare, Rosario Florensa Montané era filla de Rondillo, un dels barquers del nostre poble. D'altra banda, el seu pare, Joan Biarnés Jornet, també descendia d'Ascó, tot i que en el seu cas, ja no hi va néixer -els seus pares, tots dos d'Ascó, es van traslladar a Barcelona per motius laborals.