dilluns, 29 de juliol del 2019

Malpàs 102

Ja és al carrer un nou número de la revista Malpàs corresponent al mes de juny de 2019 i que assoleix la xifra 102. La portada, d'Àngels Montaña, ens presenta els gegants d'Ascó, Falcó i Sança, des del carrer de Baix amb unes vistes esplèndides de les Illes.
Bona part de l'actualitat ve marcada per les eleccions municipals del 26 de maig, i és així com hi trobem un apartat amb les sis candidatures que es van presentar als comicis, el programa electoral de cadascuna d'elles que van fer arribar a les cases i finalment els resultats obtinguts, i per tant, com ha quedat constituït el consistori per al mandat 2019-2023.
En l'apartat informatiu hi trobem les notícies breus, així com les notícies institucionals de l'ajuntament, el consell comarcal i ANAV. Es complementa amb un recull de notícies sobre Ascó aparegudes en diferents mitjans de comunicació.
La secció d'opinió inclou dos articles, un sobre el Col·lectiu Ribera d'Ebre 2030 i un altre que tracta del llibre Quina canya! Joguinetes de Miqui Giménez i Biel Pubill. D'aquesta publicació també hi trobem informació en l'apartat de les activitats realitzades per Lo Llaüt durant l'últim trimestre.
Seccions com Asconencs pel món ens presenten Anna Martínez Borrell (que ha fet l'Erasmus del Grau d'Història de l'Art a Itàlia) i I tu... què estudies? l'Olga Rodríguez Borrell (Educació Primària Bilingüe).
L'Ascó d'ahir ve carregat de material: l'article "La vila de dins, i la vila de fora" de Felip Fucho, l'arxiu fotogràfic amb records de verema, l'apartat A jugar, els noms de les cases (ca Rosalia), imatges de la Setmana Santa i de la processó de l'Angelet.
Novament hi trobem els articles amb informacions sobre els nostres centres educatius, la secció d'interès ciutadà d'Albert Samper que explica què cal fer en cas de ser acomiadat de la feina o l'apartat Encontre on ens aproxima a les vivències a la vora del riu de dos veïns del poble, de 72 i de 6 anys.
Esports, lectures i relats, o el calaix de sastre completen aquest nou número de la revista Malpàs.

dijous, 25 de juliol del 2019

Espais de la Batalla de l'Ebre a Ascó

Avui es commemoren els 81 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre el dia de Sant Jaume de 1938. Al nostre poble hi ha espais que conserven la memòria d'aquell episodi que va deixar molt de patiment a casa nostra. D'aquests racons de memòria, n'hi ha dos que formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

BÚNQUER DELS REGUERS
Descripció: 
Situat estratègicament a peu del camí del Mas de Prades, dominant la via ferroviària i el riu Ebre. 
Búnquer de forma cúbica fet de formigó armat, que es troba parcialment excavada al terra. S'hi accedeix per la cara de ponent, i presenta una obertura a sol ixent a mode d'espitllera. Queda amagat sota una coberta vegetal. 

Notícies històriques: 
Búnquer construït durant la Guerra Civil Espanyola. Formava part d'un sistema defensiu articulat entorn les principals vies d'accés, com són el camí de Móra passant pel Pas de l'Ase i el riu Ebre. 



CAMPAMENT DEL XV COS DE L’EXÈRCIT REPUBLICÀ
Descripció: 

Al terme municipal d'Ascó, proper al municipi i a la resta d'espais històrics, des d'un turó elevat, el campament domina tota la plana del riu Ebre, amb unes vistes impressionants sobre la població. Aquest campament va arribar a tenir una extensió d'uns 3 Km, i es va convertir en un lloc clau per a la batalla de l'Ebre. Hi havia instal·lat el lloc de comandament i era d'on partien els soldats que enviaven al front. També era el lloc on es reestructuraven les unitats que havien estat massacrades. El campament estava format per barracons, refugis, cuines, serveis sanitaris i fins i tot s'hi van instal·lar unes dutxes. 

Notícies històriques: 

Aquest conjunt formava part de tota la infraestructura que l'exèrcit de l'Ebre va dissenyar i desenvolupar per poder fer front a la batalla més decisiva, on es decidia el futur de la Guerra Civil. 

dimecres, 24 de juliol del 2019

Nova Gent 86

El curs 2018/19 per als alumnes va acabar al mes de juny, i entre els materials que s'emporten cap a casa de vacances hi ha la revista escolar Nova Gent corresponent al 3r trimestre. Una publicació de més de 30 anys de trajectòria i que arriba al número 86.
Són diversos i variats els articles que han preparat les diferents classes, però un tema comú són algunes de les sortides realitzades durant el trimestre com són la visita a Rasquera d'educació infantil, la sortida al Port de Tarragona de cicle inicial o la visita de la llacuna d'Ascó que van fer l'alumnat de cicle mitjà i superior.
Altres seccions de la revista són les notícies de la biblioteca on es fa ressò de les visites de la il·lustradora Roser Gay i l'escriptora Eulàlia Canal així com activitats variades de la biblio (padrins lectors, contes de casa, el cabàs viatger, exposició de l'Elmer...).
L'última revista del curs serveix també per fer balanç dels concursos i premis als quals s'ha participat, i que en algun cas, amb final feliç; la participació als Jocs Escolars de la Ribera d'Ebre, i com no podia ser d'altra manera, el comiat dels alumnes de 6è que emprenen un nou camí envers l'institut.
Per acabar us adjunto un fragment de l'editorial: Rebem el mes de juny lleugers de roba i amb ganes de bany i de lleure després d'un curs que s'acaba. Mirem enrere i ens adonem que el curs que estem a punt de finalitzar ha estat ple de moments que cadascú pinta d'un color personal i únic. Com podeu veure hi ha de tot, hores de xerrades, treball, reunions, moments de creació, de festa, d'alegries i de vegades també de frustracions. (...) Tots, vivint plegats i compartint, perquè en realitat aprendre és compartir.

dimarts, 23 de juliol del 2019

Ascó aprova el cartipàs municipal per al mandat 2019-2023

El 4 de juliol es va celebrar sessió extraordinària del Ple per tal de posar en marxa l’organització municipal de l’ajuntament fruit del pacte de govern subscrit entre els grups municipals de PER TU ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA. El govern ha quedat configurat amb la presència de sis dels nou regidors que composen la Corporació i sota el lideratge de Miquel Àngel Ribes a l’alcaldia (XTU) i d’Amadeu Pros com a primer tinent d’alcalde (ERC).
La nova organització pivota en quatre grans àrees de les quals deriven les diferents delegacions i competències municipals, i que estan conformades almenys per dos regidors, un per cadascun dels partits presents al govern. Les quatre àrees sónPromoció EconòmicaUrbanisme, Territori i Sostenibilitat;Benestar i Atenció a les Persones; i Gestió Interna Municipal.
Quant a les diferents delegacions efectuades, l’equip de govern s’ha organitzat de la següent manera:
Aida Roigé: Participació Ciutadana i Transparència; Dona i Igualtat; Benestar Social, Gent Gran i Sanitat; i Joventut.
Josep Maria Raduà: Cultura, Festes i Tradicions; Educació; i Patrimoni.
Carolina Baiges: Turisme i Comerç; Formació i Treball; Medi Ambient i Sostenibilitat; i Promoció Econòmica.
Joan Martínez: Indústria; Noves Tecnologies; i Brigada i Manteniment.
Amadeu Pros: Agricultura i Camins; Esports; Urbanisme i Mobilitat; i Governació i Protecció Civil.
Miquel Àngel Ribes: Habitatge i Obra Social; Hisenda, Personal i Gestió Pressupostària; Tresoreria i Control Pressupostari.
També es va aprovar el nomenament dels representants de la Corporació en els òrgans col·legiats i en les comissions informatives permanents, així com els vocals del Consell Rector de Vídeo Ascó Televisió i els consellers de l’empresa pública municipal.

Retribucions, assistències i indemnitzacions
Un altre dels punts que va ser debatut fa referència al règim de dedicació i a les retribucions dels càrrecs electes i grups municipals. Respecte l’anterior mandat s’ha produït unareducció important dels diners destinats a aquesta partida tot donant compliment al compromís adoptat pels grups de XTU i ERC en la passada campanya electoral.
D’aquesta manera els regidors del govern percebran entre 20.000 i 28.000 euros bruts anuals, reduint les xifres de l’anterior equip de govern que estava entre els 30.000 i els 40.000 euros bruts anuals. D’aquesta manera, mentre que en l’anterior mandat la mitjana de retribució per regidor era de 34.500 euros, l’altre dia es va aprovar una retribució mitjana per electe de 22.270 euros, per tant s’ha produït una reducció del 35% del cost mitjà de les percepcions econòmiques de cada regidor del govern (que representa una mitjana de 12.230 euros per electe al govern).
També es va aprovar una reducció significativa de les indemnitzacions per assistència al Ple, a la Junta de Govern Local, a les comissions informatives i la Junta de Portaveus. En aquest cas, retribucions que només poden percebre els membres de la Corporació que no tenen cap dedicació parcial.
En aquest mateix punt es va modificar l’assignació econòmica per grup polític municipal en què s’ha volgut establir uns imports que beneficiïn els grups de l’oposició en tant que s’ha augmentat la percepció per grup en comptes de la percepció per nombre de regidors inclosos en cada grup.
Finalment, l’equip de govern va prendre el compromís de fer públiques les retribucions rebudes mensualment pels electes mitjançant l’apartat de Transparència de la web municipal.
www.asco.cat

diumenge, 7 de juliol del 2019

dimecres, 3 de juliol del 2019

XXXè Aplec de Sardanes Vila d'Ascó


SALUTACIÓ
Ens trobem un any encetant el mes de juliol i per tant ultimant els preparatius d’una nova edició de l’Aplec de Sardanes Vila d’Ascó, que es va recuperar l’any 2011 i que des d’aleshores ja forma part del calendari d’activitats de l’estiu a Ascó. A més, en aquesta ocasió tenim el goig d’arribar a una xifra ben rodona: 30 anys fent rotllana.

Arribem a la plaça del casal i escoltem la música de cobla, que tant identifica les ballades de sardanes. Escoltem els acords de les tenores i els tibles, del flabiol i el tamborí, de les trompetes i el trombó, dels fiscorns i el contrabaix. Un cop allí, veiem com es forma la rotllana, com els balladors i balladores oscil·len a dreta i a esquerra, agafats de les mans i puntejant els dos passos de la sardana, llargs i curts. És un ritual que ens agermana, que convida a tothom qui s’hi vulgui incorporar en qualsevol moment i que és una mostra de la unió i el compromís cívic que simbolitza aquesta dansa col·lectiva.

Tot i que la jota és un emblema del nostre poble i per tant la dansa que més ens identifica, ja hi ha imatges de gent ballant sardanes a Ascó a principis del segle XX tant a la plaça de l’església com a la plaça major. Cal recordar que tant la jota com la sardana estan reconegudes com a danses nacionals de Catalunya en ser declarades l’any 2010 elements festius patrimonials d’interès nacional.

Us convidem a acompanyar-nos el 6 de juliol al 30è Aplec de Sardanes Vila d’Ascó, celebració que compartim amb la festa de Sant Cristòfol que prepara la Parròquia a través de Mans Unides, Càritas i Missions, i amb el suport de l’ajuntament d’Ascó.

Acabem amb un agraïment a tothom qui ho fa possible i a tothom qui ha permès que el nostre Aplec compleixi 30 anys.

Associació Cultural Lo Llaüt
Juliol de 2019

dilluns, 1 de juliol del 2019