dimecres, 3 de juliol del 2019

XXXè Aplec de Sardanes Vila d'Ascó


SALUTACIÓ
Ens trobem un any encetant el mes de juliol i per tant ultimant els preparatius d’una nova edició de l’Aplec de Sardanes Vila d’Ascó, que es va recuperar l’any 2011 i que des d’aleshores ja forma part del calendari d’activitats de l’estiu a Ascó. A més, en aquesta ocasió tenim el goig d’arribar a una xifra ben rodona: 30 anys fent rotllana.

Arribem a la plaça del casal i escoltem la música de cobla, que tant identifica les ballades de sardanes. Escoltem els acords de les tenores i els tibles, del flabiol i el tamborí, de les trompetes i el trombó, dels fiscorns i el contrabaix. Un cop allí, veiem com es forma la rotllana, com els balladors i balladores oscil·len a dreta i a esquerra, agafats de les mans i puntejant els dos passos de la sardana, llargs i curts. És un ritual que ens agermana, que convida a tothom qui s’hi vulgui incorporar en qualsevol moment i que és una mostra de la unió i el compromís cívic que simbolitza aquesta dansa col·lectiva.

Tot i que la jota és un emblema del nostre poble i per tant la dansa que més ens identifica, ja hi ha imatges de gent ballant sardanes a Ascó a principis del segle XX tant a la plaça de l’església com a la plaça major. Cal recordar que tant la jota com la sardana estan reconegudes com a danses nacionals de Catalunya en ser declarades l’any 2010 elements festius patrimonials d’interès nacional.

Us convidem a acompanyar-nos el 6 de juliol al 30è Aplec de Sardanes Vila d’Ascó, celebració que compartim amb la festa de Sant Cristòfol que prepara la Parròquia a través de Mans Unides, Càritas i Missions, i amb el suport de l’ajuntament d’Ascó.

Acabem amb un agraïment a tothom qui ho fa possible i a tothom qui ha permès que el nostre Aplec compleixi 30 anys.

Associació Cultural Lo Llaüt
Juliol de 2019