dijous, 6 de febrer del 2020

Ordenaments de la Vila d'Ascó 1520-2020

A partir d’una transcripció de l’any 1727 tenim notícia dels Ordenaments de la Vila d’Ascó de l’any 1520. Aquest document recull una sèrie de normes o disposicions per afavorir el bon funcionament d’una comunitat o d’una institució.
Les nostres ordinacions van ser escrites per Janot Pellicer, Notari Reial, un 6 de febrer de 1520, per tant, tot just avui fa cinc-cents anys. Consten de 39 preceptes que van ser ordenats pels Jurats i Prohoms de la Vila, amb el consentiment del comanador d’Ascó, Fra Martí de Lanuça, de l’orde de l’Hospital.
Estudiosos com Carmel Biarnés han definit els Ordenaments d’Ascó com “un clar exponent de convivència cívica”. Hi ha apartats dedicats al comerç, a l’agricultura, al folklore, etc.
Per rememorar aquests cinc segles de les ordinacions, el calendari d’activitats culturals, lúdiques i festives d’Ascó per aquest 2020 tindrà especialment en compte l’estudi i difusió d’aquesta documentació, del seu contingut, així com del context de l’Ascó de 1520.
Les activitats commemoratives de l’efemèride es presentaran a finals de març, mentrestant us presentem el logotip commemoratiu, que ha estat ideat pel veí d’Ascó i historiador Felip Fucho.