Ahir es va conèixer la mort de qui fou el màxim responsable de l'esport català entre 1980 i 1995, Josep Lluís Vilaseca i Guasch, a 90 anys. Una figura cabdal no únicament com a secretari general de l'esport de la Generalitat sinó també com a membre dels comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i membre de la directiva del Barça (1969-1977). També va ser diputat al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió en la cinquena legislatura.
El seu vincle en Ascó el podem trobar entre d'altres, quan va inaugurar el Pavelló Municipal el 10 de maig de 1991, però també com a pregoner de la Festa Major d'Ascó de 1985. En aquell moment Barcelona encara no havia estat designada com a seu olímpic però ja en va fer referència en el seu pregó arran del treball intens de la candidatura entre les diferents administracions, i que afortunadament, va arribar a bon port, i faltava poc perquè l'estat espanyol s'incorporés al Mercat Comú (l'actual Unió Europea).
En el seu pregó de 1985 va tenir aquestes paraules pel futur d'Ascó:
"El demà econòmic d'Ascó passa en bona part per la capacitat d'adaptació de la seva gent a la situació canviant que els espera. (...) Vosaltres, la gent de la Ribera, i d'una manera molt especial les dones i els homes d'Ascó ja en teniu una bona experiència d'aquest temps canviant i és precisament per això que no us pot, de cap manera, venir-vos de nou una situació transformadora que obligui a l'esforç de procurar-se a temps i a l'altura de les circumstàncies que exigiran a cada moment la vostra més afinada resposta puntual i de cara al futur".
"A través dels anys, la gent d'Ascó ha passat per diferents transformacions en els seus mitjans de vida per acabar en l'inici dels anys 70 amb el conreu de la vinya, l'ametller, els cereals i l'olivera, i amb una població que més aviat es desentén, sobretot pel que fa a la gent jove. (...) Als començaaments dels anys 70 i amb la incidència notable de la construcció de la central nuclear, Ascó experimenta un terratrèmol econòmic. Malgrat la polèmica que aquesta construcció ha portat i a la que no penso entrar-hi, el que és ben cert és que Ascó per aquest motiu ha experimentat una important transformació. Durant aquests anys han sigut bastantes les èpoques en què a Ascó hi han treballat una mitjana de 4.000 homes amb tot el que això representa per la vida social, cultural, econòmica i per la influència que un allau de forasters d'aquesta magnitud representa en bé o en mal per la població autòctona que els acull. El repte per vosaltres consisteix em com orientareu la vida d'Ascó. En un futur no llunyà, en què d'una forma o altra la qüestió de la central deixi de ser un fet transitori per esdevenir normal en la vida del poble i de tota la Ribera d'Ebre. I és aquí on caldrà posar a prova la vostra capacitat d'imaginació, us caldrà estar preparats per saber acollir noves formes de vida, noves professions o com a mínim, donar un sentit més modern a les antigues i de sempre per obtenir millors produccions i ser més competitius en els mercats tot aconseguint rendiments més alts i profitosos".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada