diumenge, 24 de desembre del 2023

Malpàs 119

El número 119 de la revista Malpàs marca una efemèride dins de la història de la publicació: 30 anys des del número 0 que va aparèixer l'agost de 1993, i tres dècades després, Malpàs continua fidel a la cita trimestral amb els seus lectors. L'editorial comença així: "A les portes de la festa major de fa 30 anys, les cases d’Ascó van rebre a les bústies el número 0 de la revista Malpàs. Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament d’Ascó però que deixava a les mans del voluntariat la confecció de la mateixa. És així com un grup de persones diverses, però amb un mateix interès, van conformar un equip de redacció que vetllaria per què cada tres mesos la revista Malpàs veiés la llum i arribés a les llibreries locals. Arribar als 30 anys produeix vertigen i és una trajectòria digna de ser tinguda en compte. És la publicació contemporània d’abast local que ha tingut una permanència inalterable i continuada més llarga, i com que no creiem que existeixi la crisi dels trenta, continuem amb l’ambició de seguir presents a les llars d’Ascó, però també a d’altres indrets que reben la revista i en són lectors".

En aquest número hi ha les seccions habituals que fan un repàs a l'actualitat local del darrer trimestre, amb informacions municipals, educatives, esportives, tecnològiques, d'ANAV i del Consell Comarcal. Però a més, ens permet endinsar-nos en la història amb articles de Felip Fucho i Laura Millet sobre "Les pedres de Morales" o un record fotogràfic que ens trasllada a la Diada Nacional de fa més de 40 anys amb ballada de sardanes al Pla de l'Església.

Com que la revista va aparèixer després de la festa major, hi podem trobar un reportatge fotogràfic dels diferents actes programats així com el Pregó de la Festa Major 2023 que va pronunciar la nostra companya de redacció i presidenta de l'Associació Cultural Lo Llaüt, Anna Ferrús Serra.

Glòria Montaña Faiget és la protagonista de "Asconencs pel món" amb la seva faceta d'investigadora postdoctoral a Estats Units, i Sinead Serra Perelló ens explica el seu pas per la universitat com a estudiant del Grau en Història en la secció "I tu, què estudies?". Antonio Montaña Serra, Avi d'Ascó 2023, es glossat en un article elaborat per la seva neta Aina Ribes.