dimecres, 24 de gener del 2024

Dia Internacional de l'Educació 2024

Imatge generada amb IA - Microsoft Bing
La UNESCO commemora el 24 de gener el Dia Internacional de l'Educació, aquest any sota el lema "Aprendre per a una pau duradora", i dedicat al paper crucial que exerceixen l'educació i els docents en la lluita contra el discurs de l'odi, un fenomen que s'ha multiplicat els darrers anys amb l'ús de les xarxes socials, danyant el teixit de les nostres societats.

El món assisteix a una onada de conflictes violents paral·lela a un augment alarmant de la discriminació, el racisme, la xenofòbia i la incitación a l'odi. L'impacte d'aquesta violència transcendeix qualsevol frontera basada en la geografia, el gènere, la raça, la religió, la política, offline i online. Un compromís actiu amb la pau és avui més urgent que mai: l'educació és fonamental en aquest objectiu.

Davant els efectes del canvi climàtic, l’erosió de les democràcies, les desigualtats, els discursos d'odi, la violència i els conflictes en el món, cal renovar el compromís actiu amb la pau i en aquest sentit, l'educació esdevé una poderosa eina per a abordar i prevenir aquests reptes en el futur.

L'aprenentatge per a la pau és una eina de transformació social i contribueix a dotar les persones dels coneixements, valors, actituds, competències i comportaments com a agents de pau.

El Dia Internacional de l'Educación 2024 pretén: 
• Mobilitzar els Estats Membres i els associats per tal que mantiguin l'educació com una prioritat en les seves agendes polítiques i compleixin els seus compromisos de la Cimera sobre la Transformació de l'Educació i l'agenda Educació 2030. 
• Generar visibilitat a escala local i internacional sobre la importància de l'educació en el reforçament i la preservació de la pau, como s'indica a la meta 4.7 de l'ODS 4, així com altres esforços en matèria d'educación a nivell mundial.
• Promoure majors nivells de finançament nacional i internacional de l'educación en general, i de l'educació per la pau en particular, especialment mitjançant mecanismes i associacions innovadores i de múltiples parts. 
• Destacar i celebrar el paper pacificador de joves i educadors en i mitjançant l'educación per assolir societats justes, inclusives i pacífiques. 
• Proporcionar una plataforma per debatre les prioritats i els desafiaments de l'educació per la pau en contextos de crisi i conflictes mundials cada vegada més prolongats. 
• Congregar les persones influents i la societat civil en general per impulsar un moviment destinat a situar l'educació al centre dels esforços locals, nacionals, regionals i mundials de consolidació de la pau. • Sensibilitzar sobre els enfocaments eficaços de l'educació per la pau i mobilitzar el compromís per las seva aplicació.

UNESCO