RESUM:
El 23 de febrer de 2025, a les 11 hores, diumenge immediatament anterior al Dijous Jarder, és a dir, ja tenint tot a punt d'inici del Carnaval, impartirem la conferència amb aquesta temàtica tan complexa.
Tot menyspreant el 44 aniversari del cop d’Estat del 23 F!!!
El Carnaval és, essencialment, festa, una festa que generalment, com diu el refrany popular, cau el mes de febrer, moment en què la Natura experimenta determinades pulsions -en tots els sentits- que avancen o pressuposen ja la primavera.
A partir de veus expertes de l'Antropologia Social i Cultual (entre d'altres, Caro Baroja, Prat, Velasco, Brisset), el Folklore (Gaignebet), la Història cultural, la Semiologia i la Comunicació (Bajtin, Eco...) i molts altres referents, afegint la nostra pròpia experiència etnogràfica i personal, s'intentarà trobar l'origen del Carnaval, s'exposaran les manifestacions carnavalesques en les seues múltiples vessants, tot i que centrant-nos més en les anomenades, fins fa poc, com a rurals davant les urbanes (sense menyscabar-les tampoc). Sense oblidar-nos, com no podia ser d’altra manera, de com se celebraven els Carnavals a Ascó, amb disfressos ben originals.
Intentarem ordenar i reordenar els rituals més diversos i complexos d'aquest Carnaval ja globalitzat, desentranyant els seus símbols bàsics constituents, les seves estructures bàsiques que diria Lévi-Strauss (especialment la màscara). I tot això per trobar-li el sentit o els sentits al Carnaval, o a lo millor hauríem de dir que cada Carnaval té el seu propi sentit i cada persona ho viu i ho sent de forma diferent a les altres...
Però a Antropologia sempre busquem, no el diferent, ni tampoc només el comú, sinó i sobretot, el comú en les diferències, es tracti del Carnaval, es tracti de qualsevol altra expressió de la Cultura Humana.
JORDI FERRÚS BATISTE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada