dilluns, 30 de juny del 2008

Nova Gent 54

A les acaballes del curs ha arribat un nou número de la revista escolar Nova Gent, el 54. En ella s'hi recullen les activitats que hem fet des dels diferents cicles, les notícies dels últims mesos, la secció de la Biblioteca, activitats del programa de cuina (fins i tot en anglès!), els resultats dels jocs escolars... Finalment, i com no podia ser d'altra manera, els alumnes de sisè, que emprenen un nou camí, aprofiten per acomiadar-se de l'escola i l'editorial ens convida a gaudir de les vacances.

dissabte, 28 de juny del 2008

Fi de curs

Sembla l’altre dia quan escrivia en aquest rogle que començàvem el curs amb il·lusions renovades, que tot feia olor de nou, que hi havia retrobades i noves coneixences, en fi, que ens esperava tota una aventura... i mireu, ja hem arribat al final del trajecte. Un curs, que com el dia a dia, és ple de moments de totes maneres, encara que per sort, de tot plegat, intentem retenir-ne els millors records.
Aquests dies a l’escola tot ressona, és buida de paraules d’infant (i de crits!), de rialles, de corredisses, de xivarri, d’innocència i de picardia. Els passadissos, les aules i els patis comencen a enyorar aquell batec diari a què els havíem acostumat.
Ara bé, les escoles mantindran intacte l’esperit que és viu durant tot el curs... i en tornar-hi, al setembre, segur que els xiquets no trigaran gaire en despertar-lo i tornar a començar el procés amb il·lusió, com si fos el primer dia de tots. I l’escola novament en serà privilegiada espectadora.

Bones i merescudes vacances per als nostres alumnes!

dijous, 26 de juny del 2008

Junts! per Catalunya

Òmnium Cultural va convocar ahir al Teatre Nacional de Catalunya un acte per reivindicar la legitimitat del poble de Catalunya que va aprovar l’Estatut en referèndum el 30 de setembre del 2005. L'acte, Junts! per Catalunya, s'ha originat per l’actual procés de deliberació dels magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que podria acabar amb la supressió o la interpretació restrictiva d’alguns dels articles del document.
Va comptar amb assistència de representants polítics (CDC, ERC i ICV) i del conseller de la Vicepresidència, així com representants de nombroses entitats de la societat civil: CAL, Plataforma per la Llengua, Federació d’Ateneus de Catalunya, OCB, ACPV, F.C. Barcelona, Consell Nacional de la Joventut, UGT, Plataforma Pel Dret a Decidir i Sobirania i Progrés, entre d’altres.
L’acte va finalitzar amb el cant d'Els Segadors i un crit unànime a favor de la independència.

dimecres, 25 de juny del 2008

Escola d'Estiu 2008

Ja hem rebut a les cases el díptic amb les activitats que ofereix la Regidoria de Cultura per la pròxima edició de l'Escola d'Estiu d'Ascó.

A banda d'una xerrada, de cinema a la fresca i d'actuacions musicals per la nit, hi ha una bona colla de tallers dividits al llarg de dos setmanes: estarcit, quadre de Dalí amb roba, bodegó, bijuteria artesana amb ceràmica, iniciació a la punta de coixí, iniciació al punt de creu, patrimoni i museïtzació, informàtica, karate i defensa personal, esports (bàsquet, voleibol, futbol...), tennis, ciclisme, pintura sobre vidre, safata de vidre decorada, quadre de ceràmica decorat amb esmalt, cuina, video i fotografia digital, cuidem-nos l'esquena, esports i jocs d'aventura, petanca i iniciació a la cata de vins.

Les dates, entre el 7 i el 18 de juliol.

dimarts, 24 de juny del 2008

La barca d'Ascó

En un dia com avui, Sant Joan, a l’ajuntament d’Ascó s’efectuava la concessió de servei del pas de barca mitjançant subhasta pública, on les diferents persones que volien exercir de barquer presentaven les seues ofertes en un sobre tancat.

FOTOGRAFIA CEDIDA PER MONTSERRAT ORTIZ

La barca d’Ascó ha estat o és un dels altres símbols identificatius del nostre poble i que ha acompanyat els veïns en el seu quefer quotidià. El seu origen cal anar cercar-lo almenys a l’època de domini àrab, i el pas de barca va estar actiu fins a mitjans dels anys setanta del segle XX. La barca era el mitjà de transport de banda a banda de riu de persones i altres transports com animals i carros, i més ençà, cotxes, tractors o camions. No donava només servei als asconencs, sinó també ho feia als veïns de Vinebre o la Torre de l’Espanyol que es desplaçaven a Ascó per comprar, per passar a festes o per agafar el tren.
La barca està formada per dos llaüts -els dos últims batejats amb el nom de Sant Joan i Sant Antoni- units per un entarimat on es situaven els passatgers i els vehicles.
De totes maneres, l’avanç imparable de la modernitat va acabar substituint-la per un pont que uneix les dos ribes del riu i que va entrar en servei a finals de 1974.

dilluns, 23 de juny del 2008

II Trobada Comarcal de Cultura


El dissabte 28 de juny, a Móra d’Ebre, tindrà lloc la II Trobada Comarcal de Cultura que a banda de generar debat i intercanvi d’impressions, servirà per recordar aquella primera trobada que es va celebrar a principis dels vuitanta. És una jornada organitzada pel CERE i l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Programa
10h Rebuda als participants i esmorzar
10’30h Parlaments de benvinguda: Joan Josep Duran –alcalde de Móra d’Ebre-, Gerard Mercadé –director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre- i Josep F. Moragrega –president del CERE-.
10’40h Ponència inaugural: La I Trobada Comarcal de Cultura (Josep S. Cid i J.A. Collazos)
11-11’20h Ponència 1: La gestió del patrimoni cultural (Àlex Farnós, director del Museu del Montsià)
11’20-11’30h Torn obert de paraules
11’30-11’50h Ponència 2: El paper del dinamitzador cultural (Gabriel Serra, dinamitzador cultural del Consell Comarcal de la Conca de Barberà)
11’50-12h Torn obert de paraules
12-12’20h Ponència 3: La funció cultural dels arxius (Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre)
12’20-12’30h Torn obert de paraules
12’30-13h Presentació de les conclusions i torn obert de paraules
13’30-13’45 Cloenda per part de les autoritats
13’45-14h Torn obert de paraules

divendres, 20 de juny del 2008

Als amics “opositors”


Demà hi ha una sèrie d’amics i companys que inicien una fase d’oposicions per formar part del cos de mestres. A tots ells els vull encoratjar i desitjar que puguin mostrar tot el que saben i valen. Endavant i ànims!

25 anys de Catalunya Ràdio


Catalunya Ràdio celebra 25 anys. En tot aquest temps ha esdevingut una emissora de referència a Catalunya i normalment ha exercit amb encert la seua funció de mitjà públic i tenint especial cura en la difusió i la normalització de la llengua catalana en espais informatius i d’entreteniment.
Cal congratular-se de la feina feta en aquest temps, d’haver aconseguit liderar la ràdio en català i la ràdio que s’escolta a Catalunya.
Recordo programes com La nit dels ignorants que escoltava els dies que l’endemà no matinava, un clàssic com El matí de Catalunya Ràdio –amb Antoni Bassas, però també les dos o tres temporades d’estiu en què el va presentar Gaspar Hernández-, la tertúlia Postres de músic amb el Solé i Sabaté –fulminat amb el canvi polític i que a dia d’avui trobem ben substituït per L’oracle de Xavier Grasset-, un altre clàssic com El suplement els dissabtes i diumenges o les retransmissions de futbol amb Joaquim M. Puyal. Sense oblidar els serveis informatius. En definitiva, un reguitzell de bons programes i bons professionals que han protagonitzat aquest primer quart de segle de la ràdio nacional de Catalunya.
Ara cal que segueixi amb pas ferm en la normalització de la llengua i en esdevenir una eina de país, especialment en aquests temps en què hem sentit a parlar que algú volia arrencar la suposada crosta nacionalista dels mitjans públics del país.

dimecres, 18 de juny del 2008

Últims treballs del curs

Els últims treballs que hem fet a les classes de Plàstica amb la Rosa han estat la tapa de l'àlbum on hem recollit les fitxes que hem fet aquest tercer trimestre i una carpeta on hi hem posat tots aquells treballs de Plàstica que hem fet al llarg del curs. Com no podia ser d'altra manera, els motius són ben estiuencs, i ens apropen al mar, escenari de les sortides que els esperen a molts dels nostres alumnes en aquestes vacances.


Premi d'Honor per Montserrat Abelló


La poeta de Tarragona Montserrat Abelló ha estat guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Aquesta ha estat la 40a edició del Premi que anualment concedeix Òmnium Cultural i que fins ara només havia guardonat dos dones anteriorment.
No conec l’obra d’aquesta poeta, però assabentat que en el transcurs de l’acte va llegir un dels seus poemes, Retorn -que precisament va escriure en tornar del seu exili a Xile- l’he cercat i el comparteixo amb els visitants del rogle.

Retorn
He vagat per camps i deserts.
I només em resta el que he oblidat,
el que vaig oblidari l’aspror de la sang
sempre viva en els dits
i l’olor de la terra eixuta,
de la terra humida,
de la terra esterrossada
dels ermassos.

Cert que he viscut en altres contrades
amb horitzons cenyits
d’altíssimes muntanyes nues
i un mar fred i extens.
Però encara que les muntanyes i el mar
i els núvols repetien
geografia sobre geografia,
flor sobre flor,
i núvol sobre núvol,
en una inacabable lletania,
i l’home restava estàtic
al peu de la pedra,
no es mitigà per això el record
de la teva sang, la somorta sang teva,
que corre sota la figuera
i les verdes cales,
i s’aturà al peu de la barca.
L’alta muntanya era una gran cortina
que no deixava veure
l’escala de mà al fons de l’escenari,
els focus violents,
els trapezis, la corda penjada.

Asseguda d’esquena a la muntanya,
contemplava el mar
i la mà,
sempre la mà viva d’homes i dones.
Però així com la roca es desprèn,
vençuda pel pes de la neu,
o així com la corda deslliura la barca
per l’impuls massa fort de l’onada,
així ha estat d’inevitable el meu retorn.
I ara, aquí, replantada
damunt aquesta assedegada terra,
us he vist passar,
tots vosaltres.

És per això que ara cerco camins,
l’ombra dels arbres, la fosca obaga
contra les blanques cases.
I així, arrecerada,
escolto el so de la paraula vostra i meva.
Com l’aigua que traspua
de la paret ombriva,
verda de molsa, i lenta;
es transforma en una sola gota clara.
I ara, asseguda
al llindar de casa meva,
sóc amb vosaltres.

(De Vida diària, 1963)

dissabte, 14 de juny del 2008

Fira del Llibre Ebrenc

El cap de setmana passat va tenir lloc a Móra d’Ebre la cinquena edició de la Fira del Llibre Ebrenc. Un esdeveniment que ja forma part d’una manera destacada del calendari d’activitats culturals de la comarca i de l’Ebre en general.
El primer que s’ha de fer és felicitar la gent de la Comissió Organitzadora per ser capaços de tirar endavant una iniciativa d’aquest caire i que aconsegueix reunir un bon nombre de persones. En aquest poc temps han consolidat un certamen donant el màxim de protagonisme a les publicacions de temàtica o d’autoria ebrenca, un repte que en principi no sembla que hagi de resultar fàcil. I ho han aconseguit implicant els diferents actors necessaris: autors, llibreters, editors, institucions, entitats culturals... i especialment la gent que passeja, escolta, compra, participa.
Tampoc hem de passar per alt les activitats complementàries que ajuden a fer, si cap, la fira més atractiva: les actuacions i espectacles, les exposicions, el premi de relats, enguany un campionat d’scrabble...
En fi, endavant amb la Fira del Llibre Ebrenc!


Diaris de Luxemburg

A través dels amics Jordi i Rosana ja tinc premsa d’un dels estats més petits d’Europa: Luxemburg. Un petit país que disposa de tres llengües oficials: el luxemburguès –un dialecte germànic usat majoritàriament per la població però que només és oficial des de 1984-, el francès –emprat sobretot per l’administració- i l’alemany –majoritari al comerç i la premsa-.
Els diaris que amplien la col·lecció són: Luxemburguer Wort (luxemburguès), Point24 (francès) i Tageblatt (alemany).
Corresponen a l’última setmana del mes de maig.


dimecres, 4 de juny del 2008

Cometas en el cielo

“Una extraordinaria novela hecha con todos los grandes temas de la literatura y la vida: el amor, el honor, la culpa, el miedo y la redención” (Isabel Allende)

La darrera de les lectures ha estat la novel·la Cometas en el cielo de Khaled Hosseini. Recomano la lectura d’aquest llibre que ens endinsa en la història recent d’Afganistan amb totes les vicissituds que ha patit aquest país cresol de pobles mil·lenaris. No únicament pels bombardejos ocorreguts després de l’11-S –que podem tenir més presents-, sinó per la història d’un Afganistan que en menys de trenta anys ha vist caure una monarquia, que ha estat sota domini del comunisme soviètic, que ha passat per mans dels talibans, finalment l’Aliança del Nord. A més explicant-te un país a partir de les seues tradicions, de les relacions socials que s’hi esdevenen... Però aquest context no és res més que l’escenari d’una novel·la que t’enganxa des del començament, que planteja moments de diferent càrrega emotiva, un relat intens, amb punts tràgics, i tot plegat al voltant de l’amistat. El que succeeix s’explica per la forma d’entendre l’amistat, de respectar-la, de compartir-la... i que tantes coses ensenya en la vida, a vegades com un premi, moltes altres com un càstig.
Ressenyant aquest llibre te n’adones de perquè ha estat un dels best seller dels darrers anys, a part d’haver estat portada al cinema. Acabes la novel·la i t’imagines la felicitat reflectida en els estels voleiant el cel de Kabul un matí d’hivern.

dimarts, 3 de juny del 2008

Actes de la 5a Fira del Llibre Ebrenc



MÓRA D'EBRE - 08.06.2008


Divendres 6 de juny · L’arrencada
19.30 h Inauguració de l’exposició “Paraules, paraules”, de l’Escola d’Arts i Oficis de Móra la Nova, a càrrec de Joan Josep Duran i Miró, alcalde de Móra d’Ebre. Aquesta exposició és fruit de molts mesos de treball inspirat en les paraules i la lletra escrita, i comptarà amb la presència de tots els alumnes i professors que hi han participat. Es podrà visitar a La Llanterna Teatre Municipal fins al 21 de juny. Lloc: vestíbul de La Llanterna Teatre Municipal.

20.00 h Inauguració del Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques, a càrrec de Josep Solé i Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Aquest supermercat té la intenció de donar a conèixer i posar a l’abast diverses revistes de les nostres terres que fomenten la cultura local i comarcal per tal que el públic interessat les pugui adquirir. Es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal del 7 al 14 de juny. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

Dissabte 7 de juny · La prèvia
10.00 h Jornada “Paisatge i formes de vida a través de la literatura. Producció literària i món local” (2a edició). Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Des de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració dels centres d’estudis, es vol incentivar el coneixement dels paisatges i les formes de vida a través de les múltiples veus que ens aporta la literatura. A Móra d’Ebre, ens endinsarem en el paisatge natural i humà ebrenc a través de la visió de diversos autors. (Organitzen: CCEPC, IRM, Fira del Llibre Ebrenc. Col·laboren: CERE, Ass. Cult. La Riuada i Ajuntament de Móra d’Ebre. Amb el suport de: Institució de les Lletres Catalanes.) Inscripcions: ccepc@iec.cat. Preu: 12 euros dinar).

Programa de la jornada:
10.00 h Presentació de la jornada.

10.30 h Conferència amb el títol “Les nostres contalles”, a càrrec de Francesca Aliern, escriptora.

11.30 h Pausa cafè a la terrassa de la Biblioteca. Durant la pausa es podrà visitar el Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques, a la Biblioteca Comarcal, i l’exposició “Paraules, paraules” de l’Escola d’Arts i Oficis de Móra la Nova, al vestíbul de La Llanterna Teatre Municipal.

12.15 h Conferència amb el títol “Al principi hi havia el paisatge. Meditació sobre el paisatge literari al caliu del riu Ebre”, a càrrec de Pere Ignasi Poy, filòleg.

13.15 h Debat.

14.00 h Dinar.

16.00 h Ruta literària per Móra d’Ebre, a càrrec de Joan Launes, Ass. Cult. La Riuada de Móra d’Ebre, amb la col·laboració dels membres de la comissió organitzadora de la Fira del Llibre Ebrenc.

18.00 h Taller “El vers cantat: patrimoni viu dins la literatura oral ebrenca”, a càrrec d’Arturo Gaya, membre del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

20.00 h Inauguració de l’exposició “El món literari de Jesús Moncada”, a càrrec de Pere Muñoz
i Hernández, batlle de Flix i senador. Aquesta exposició mostra imatges i textos de la vida i obra de l’escriptor ebrenc Jesús Moncada (Mequinensa, 1941 – Barcelona, 2005). Es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal fins al 21 de juny. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

22.00 h Lliçó inaugural. Enguany la comarca convidada és el Priorat i ens en parlarà l’escriptor Jesús M. Tibau, de Cornudella de Montsant, que farà una retrospectiva sobre diversos autors del Priorat, així com una visió personal del món del llibre en aquesta comarca. La presentació de l’escriptor anirà a càrrec de Pere Muñoz i Hernández, batlle de Flix i senador. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal.

Diumenge 8 de juny · La fira
10.00 h 2n Campionat de Scrabble de les Terres de l’Ebre. Diversos participants ebrencs competiran per formar el màxim nombre de paraules en el tauler de joc. A les 14.00 h es lliuraran els premis als guanyadors i els obsequis a tots els participants. Lloc: terrassa de La Llanterna Teatre Municipal.

10.15 h Rebuda institucional a l’ajuntament al director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Xavier Vega i Castellví, per part de les autoritats i entitats de la vila. Tot seguit, acompanyada per l’Escola i Banda de Música de Ginestar, la comitiva es dirigirà a la plaça de la Cultura · recinte firal.

10.30 h Inauguració oficial de la fira a càrrec de Xavier Vega i Castellví, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; parlaments d’Albert Pujol, director de la Fira del Llibre Ebrenc, i Joan Josep Duran, alcalde de Móra d’Ebre. Tot seguit, visita de benvinguda a tots els estands participants per part de les autoritats.

10.30 h Inauguració de la I Trobada de Col·leccionistes de Punts de Llibre. Diversos col·leccionistes de punts de llibre de Catalunya disposaran d’estands d’exposició, intercanvi i venda de punts de llibre. Lloc: terrassa de La Llanterna Teatre Municipal.

11.15 h Primera tanda de presentacions de llibres ebrencs. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Vicent Pellicer, Guia de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Josep Antoni Carrégalo, Mont-roig. El patrimoni immaterial (Ass. Cult. Matarranya); Marutxi Ballester, La Sénia. Història i territori (Onada Edicions); Vicent Sanz, Partida (Aeditors); Josep Gironès, La cabana (Cossetània Edicions); Jordi Pijoan i Manel Barrera, Tu no m’estimes (Llibres de l’Índex); Ferran Grau, Rossell (1833-1923). La implantació del liberalisme (Onada Edicions); Josep Sancho, Everest, la conquesta d’un somni (Onada Edicions); Javier Caballero, Mar de sardines (Arola Editors). Tothom que compri un llibre a la fira podrà emplenar una butlleta per participar en el sorteig de cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre. El sorteig es farà durant la cloenda de la fira.

11.45 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.
Joan-Hilari Muñoz i Joan Yeguas, Arquitectura religiosa i renaixentista a la Terra Alta (Patronat Pro-Batea); Vicent Pellicer, Guia de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Josep Antoni Carrégalo, Mont-roig. El patrimoni immaterial (Ass. Cult. Matarranya), Marutxi Ballester, La Sénia. Història i territori (Onada Edicions); Bendi Suárez, La maldad oculta (autor editor); Vicent Sanz, Partida (Aeditors); Josep Gironès, La cabana (Cossetània Edicions); Jordi Pijoan i Manel Barrera, Tu no m’estimes (Llibres de l’Índex); Ferran Grau, Rossell (1833-1923). La implantació del liberalisme (Onada Edicions); Mariano Cebolla, Els Ports de Beseit (Viena Edicions); Josep Sancho, Everest, la conquesta d’un somni (Onada Edicions); Javier Caballero, Mar de sardines (Arola Editors); Ester Suñé, Esperit de llima (Editorial Andorra).

12.00 h V Jornada del Llibre Ebrenc: “Les fires de llibres a Catalunya: motor del món literari”. Enguany es debatrà sobre la importància que tenen les fires de llibres que es realitzen arreu de Catalunya. Hi assistiran representants de diverses fires i mostres i es parlarà del paper que juguen aquestes activitats en la promoció del món del llibre i de quin ha de ser el futur de les fires de llibres a Catalunya. Hi intervindran: Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra, Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa, Setmana del Llibre en Català de Barcelona, Saló del Llibre de Barcelona, Mercat del Llibre Vell de Poesia de Folgueroles; i es comptarà amb la presència de Marià Marín, director de l’Àrea d’Edició i Premsa de l’Institut Català de les Indústries Culturals. Moderarà la taula: M. Carme Jiménez, directora de l’IRM i membre de la Fira del Llibre Ebrenc. Lloc: sala d’actes de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre. Activitat oberta a tot el públic.

13.15 h Segona tanda de presentacions de llibres ebrencs. Tomàs Camacho, Contactes. Indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VIII i VI ane (Ajuntament d’Alcanar); Victòria Almuni, La catedral de Tortosa als segles del gòtic (Onada Edicions); Carles Sancho, Memòries d’una desmemoriada mula vella, de Desideri Lombarte (Ass. Cult. Matarranya); Josep Espluga, Com embolicar la Franja amb una fulla de pi (Ass. Cult. Matarranya); Josep Igual, Ditades al vidre (Aeditors); Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Cossetània Edicions); August Bover, Terres de llicorella (Arola Editors); Angela Jackson, Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions); Ignasi Revés, Oli en un llum (Editorial Fonoll); Alfredo Gavín, Els castells de la memòria (Arola Editors); Cinta Mulet i Laura Gual,Aigua dolça. Poesia per a xiquets (Arola Editors). Tothom que compri un llibre a la fira podrà emplenar una butlleta per participar en el sorteig de cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre. El sorteig es farà durant la cloenda de la fira.

13.45 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Susana Antolí, Tornem a ser menuts! (Govern d’Aragó); Glòria Fandos, Llum de tardor (autor editor); Emeteri Fabregat, Viatge per l’Ebre. Setembre de 1849 (Onada Edicions); Tomàs Camacho, Contactes. Indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VIII i VI ane (Ajuntament d’Alcanar); Victòria Almuni, La catedral de Tortosa als segles del gòtic (Onada Edicions); Carles Sancho, Memòries d’una desmemoriada mula vella, de Desideri Lombarte (Ass. Cult. Matarranya); Josep Espluga, Com embolicar la Franja amb una fulla de pi (Ass. Cult. Matarranya); Josep Igual, Ditades al vidre (Aeditors); Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Cossetània Edicions); August Bover, Terres de llicorella (Arola Editors); Angela Jackson, Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions); Ignasi Revés, Oli en un llum (Editorial Fonoll); Alfredo Gavín, Els castells de la memòria (Arola Editors); Cinta Mulet i Laura Gual, Aigua dolça. Poesia per a xiquets (Arola Editors).

14.30-17.00 h Tancament del recinte firal.

17.15 h IV Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs. Veredicte i entrega dels premis, a càrrec de Montserrat Perelló, coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.

17.45 h Presentació de diverses revistes participants en el Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques. Presentacions a càrrec de representants de les entitats culturals editores de revistes. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

18.45 h “Llegim ebrenc!”. Activitat de foment de la lectura, a càrrec de l’escriptor Màrius Serra. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.

19.30 h Tercera tanda de presentacions de llibres ebrencs. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Francesca Aliern, Cor de llop (Cossetània Edicions); Hèctor Moret, Xandra. Estudis aragonesos de llengua i literatura, d’Artur Quintana (Ass. Cult. Matarranya); Albert Guiu, L’himne d’aquest matí (Aeditors); Ramon Miravall, Toponímia major actual de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Cinta Mulet, Qui ha mort una poeta (Arola Editors); Estrella Ramon, La bugada del cel (Edicions del Pirata); M. Lourdes Ambrós, Biel Pubill i Josep M. Raduà, Clotxina de retratos (Ass. Cult. Lo Llaüt); Silvestre Hernàndez, El manuscrit de Wadi al-Abmar (Viena Edicions); Xavier Garcia, La primera dècada de lluita antinuclear a Catalunya (1970-1980) (Jocs Florals de Torroja i Arxiu Comarcal del Priorat).

20.00 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Francesca Aliern, Cor de llop (Cossetània Edicions); Hèctor Moret, Xandra. Estudis aragonesos de llengua i literatura, d’Artur Quintana (Ass. Cult. Matarranya); Albert Guiu, L’himne d’aquest matí (Aeditors); Ramon Miravall, Toponímia major actual de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Cinta Mulet, Qui ha mort una poeta (Arola Editors); Estrella Ramon, La bugada del cel (Edicions del Pirata); M. Lourdes Ambrós, Biel Pubill i Josep M. Raduà, Clotxina de retratos (Ass. Cult. Lo Llaüt); Silvestre Hernàndez, El manuscrit de Wadi al-Abmar (Viena Edicions); Xavier Garcia, La primera dècada de lluita antinuclear a Catalunya (1970-1980) (Jocs Florals de Torroja i Arxiu Comarcal del Priorat).

20.20 h Cloenda de la V Fira del Llibre Ebrenc, a càrrec dels membres de la comissió organitzadora. Tot seguit, es farà el sorteig dels cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre.

LITTERARUM: FIRA D'ESPECTACLES LITERARIS
A banda de les activitats pròpies de la fira, s'han organitzat una sèrie d'espectacles complementaris que es desenvoluparan al llarg dels dies de la fira:

Divendres 6 de juny · 22.30 h Espectacle "Contahistòries per a adults: rondalles i llegendes”, a càrrec de narradors i músics dels Països Catalans. Aquest espectacle literari va adreçat al públic adult i s’inspira en aspectes diversos de la literatura popular i la rondallística ebrenca. Lloc: Pub Sota de Copes, de Móra d’Ebre. Entrada gratuïta.

Dissabte 7 de juny · 22 h L’espectacle “De l’Ebre al Mississipí”, a càrrec del grup La Soul Machine, de Falset. Aquest espectacle mesclarà clàssics de la música funky, soul, blues i rock amb lletres d’autors prioratins i ebrencs. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Preu entrada: 2 €.

Diumenge 8 de juny · 10.45 h Concert literari a càrrec de l’Escola i Banda de Música La Ginesta, de Ginestar, que interpretarà diverses peces musicals típiques de les Terres de l’Ebre, tot intercalant-hi la lectura de textos literaris, amb la participació del poeta Albert Guiu. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Entrada gratuïta.

11.30 h Espectacle familiar “Moguts per l’Ebre”, a càrrec de la Companyia Forani Teatre, de Cambrils. Aquest espectacle visual basat en el treball de titelles i objectes, música en directe i un treball actoral des del clown farà un viatge imaginari amb tota la canalla amb el Carrilet de l’Ebre. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre. Entrada gratuïta.

20.30 h Espectacle “Voldria tindre el talent · una terra plena de paraules”, a càrrec del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Aquest espectacle és un homenatge als vells cantadors de jota i a les moltes pàgines de poesia efímera que han escrit en la història de les lletres ebrenques, així com també hi trobareu evocacions a l’imaginari de la literatura ebrenca de tots els temps. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Preu entrada: 3 euros.

Enguany tots els espectacles que la Fira del Llibre Ebrenc estrena els engloba en una activitat anomenada 'Litterarum · fira d'espectacles literaris' i té com a objectiu promocionar diversos espectacles al voltant de la literatura entre entitats, ajuntaments i empreses culturals.

llibresebrencs.org

dilluns, 2 de juny del 2008

Premsa de Grècia

Marc i Núria m’han portat diaris de la seua escapadeta a Grècia... i poc a poc vaig ampliant la col·lecció de premsa estrangera. Es tracta de dos publicacions de la ciutat d’Atenes.
Per un costat, Athens Voice, que és un setmanari de tendències que incorpora informacions i reportatges sobre moda, viatges i temes de cultura en general –correspon a la setmana del 22 al 28 de maig-.

Per un altre costat, el diari City Press, del dia 22 de maig, que presenta un format de tall clàssic respecte les seccions que incorpora. Notícies d’aquell dia –que he pogut deduri per les imatges- són la victòria a la Champions del Manchester United o una crítica cinematogràfica de la nova pel·lícula d’Indiana Jones, així com informacions del Parlament grec o de les primàries demòcrates als EUA.

diumenge, 1 de juny del 2008

Al maig, cada dia un raig

Ha passat un mes de maig en què gairebé hem fet realitat la dita Al maig, cada dia un raig. A Ascó ha plogut, poc o molt, setze dels trenta-un dies del mes. Segons les dades de l’Estació Meteorològica Automàtica que hi té a Ascó el Servei Meteorològic de Catalunya s’han recollit un total de 217’5 l/m². Les jornades en què la pluviometria ha estat més elevada han estat els dies 10 (57 l/m²), 14 (20’9 l/m²) i 19 (37’8 l/m²).
Tot i que per algunes collites -com la cirera- aquesta pluja no ha estat cap bona notícia, en general l’aigua ha estat molt ben rebuda, especialment per revifar la terra i la resta de conreus.
El maig de 2007 a Ascó es van recollir 25’6 l/m².