diumenge, 14 de juny del 2009

El majoral de Sant Antoni d'Ascó

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Manacor la II Jornada de la Festa de Sant Antoni als Països Catalans. Des d'Ascó també hi vam voler ser presents i els hi vam fer arribar una comunicació que girava al voltant de la figura dels Majorals i que s'ha inclòs en l'àmbit "Vivències de la festa de Sant Antoni". Aquest és el resum previ que vam fer arribar a l'organització.

EL MAJORAL DE SANT ANTONI D’ASCÓ.
Entre la tradició i la modernitat. Una nova percepció de la festa


Biel Pubill Soler
Josep M. Raduà Serra

Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó
www.lollaut.com

Resum
La Festa de Sant Antoni a Ascó esdevé un exemple paradigmàtic de conservació d’un ric corpus de petites tradicions que secularment han acompanyat la festivitat: la plega i recollida de la llenya que deixen els veïns a les voreres dels carrers del poble i que servirà per mantenir encesa una gran foguera que, al bell mig de la plaça de l’església, crema durant els tres dies que dura la festa, els Tres Tombs encapçalats pels majorals i acompanyats d’una corrua de gent que du els animals a beneir, la donació del pa beneït pels animals, la cerca de la imatge del Sant que ha estat custodiada pel Clavari durant tot l’any, la Santa Missa en el seu honor, la dansada de jotes amb una coreografia i música particular, exclusiva d’Ascó, les competicions de cavalls, rucs i matxos que, encomanant-se al Sant, realitzen els joves del poble, l’atorgament dels tradicionals premis de galls i cebes en aquestes proves...

Tanmateix, possiblement la festa no s’hauria mantingut amb aquest compendi de particularitats si no hagués estat pel compromís i dedicació de tres persones que, triennalment, tenen cura d’organitzar la festa i vetllar per tal de donar continuïtat a un programa dictat per la tradició però que també és receptiu a noves propostes i iniciatives. Estem parlant de la figura del Clavari i els Majorals. Aquestes tres persones són les encarregades, juntament amb el Mossèn, de preparar les diferents activitats de la Festa.

La comunicació que presentem repassa la figura dels Majorals d’Ascó des que en tenim notícia i pretén donar a conèixer tots els atributs que aquests ostenten, valorant la seva tasca i repassant l’evolució de la seva activitat en els darrers cinquanta anys. Amb això és pretén oferir una percepció nova, diferent de la festa, que diferenciarà el perfil dels majorals de mitjans de segle passat al dels actuals i als que estan inscrits en llista d’espera per a ser-ho el 2042.

Confrontarem el sentit religiós amb que ahir era viscut el càrrec de majoral, amb una nova actitud de compromís i respecte a la tradició amb què avui s’enfoca la festa, on els sentiments de pertinença a la col·lectivitat i consciència de particularitat generen una devoció laica que fa de Sant Antoni la festivitat més viscuda pels asconencs.