dimecres, 10 de juny del 2009

Joan Solà, Premi d'Honor

Ahir es va lliurar el 41è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009 que va recaure en el lingüista Joan Solà. Un any més aquest guardó que concedeix Òmnium Cultural esdevé un reconeixement a personalitats que han treballat i continuen treballant per la llengua i la cultura catalanes.
Precisament a l'edició de l'Avui de diumenge passat hi havia una entrevista amb el lingüista en la qual presentava el llibre Plantem cara, que aplega alguns dels articles publicats al diari Avui en els darrers anys. Us en transcric un fragment:
Es tractava de fer una llengua com les altres: autònoma, ben construïda. Aquesta llengua i el poble que la parla són la mateixa cosa. No es poden separar. Per tant, políticament només pots aspirar a tenir una personalitat política pròpia, has de ser sobirà. Digue-li com vulguis: autonomia, independència, confederació, federació. Però a tu no t'ha de manar ningú. Si no, sempre faràs coses subordinat, acceptaràs mentalment, encara que ho neguis de paraula -com fan els polítics- que ets una part subordinada d'Espanya. Igualment amb la llengua: no pots acceptar que la teva sigui menys que l'altra i que els altres tinguin més drets que tu.