dimarts, 23 de juny del 2009

Sant Joan i Països Catalans

Adjunto la moció que Òmnium Cultural va fer arribar als ajuntaments del país per declarar Sant Joan festa nacional dels Països Catalans.

MOCIÓ
Atès que els focs de Sant Joan s’han celebrat des de fa segles arreu dels territoris de parla catalana, des del nord dels Pirineus fins al sud del País Valencià, passant per les Illes Balears, la Franja, Andorra i l’Alguer.

Atès que els focs de Sant Joan, encesos amb la Flama del Canigó des de 1966, han contribuït com cap altra festa a conservar i transmetre les tradicions pròpies de la nostra nació.

Atès que la celebració dels focs de Sant Joan ha tingut sempre un caràcter social, col·lectiu i cerimoniós, fet que explica la seva continuïtat al llarg dels segles i la seva vigència actual i que l’ha fet sobreviure a les diverses situacions polítiques i socials, superant períodes històrics molt difícils al llarg dels temps.

Atès el fet que la festa de Sant Joan, arrelada en la major part dels territoris que conformen els Països Catalans, pot contribuir a recuperar el sentit de nació d’una comunitat històrica com a símbol d’esperança.

Per tot això que hem exposat, el ple d’aquest ajuntament aprova:
Primer. Donar suport a la iniciativa de reconèixer oficialment la festa de Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans.

Segon. Demanar als governs dels respectius territoris de parla catalana que prenguin en consideració la iniciativa de declarar la festa de Sant Joan com la Festa Nacional dels Països Catalans, ja que és una tradició popular arrelada en una de les tradicions més antigues d’aquests territoris; i que emprenguin, així mateix, les accions necessàries per fer-la efectiva.

Tercer. Impulsar, facilitar i fer difusió de la festa de rebuda de la Flama del Canigó a la nostra localitat.

Quart. Comunicar aquest acord a Òmnium Cultural, organitzadora de la Flama del Canigó

Si les dades que he consultat són correctes –ja que trobo que són pocs-, els ajuntaments de la comarca que ja s’hi han adherit són Ascó, Flix i Móra la Nova.

Bona revetlla!