dissabte, 1 d’agost del 2009

Els mestres de la República



Aquesta publicació és un homenatge que Raimon Portell i Salomó Marquès adrecen als mestres de la República, aquella colla de docents que en aquells anys van ser capaços d’imaginar una escola diferent, nova, moderna. Volien que els seus alumnes fossin els ciutadans lliures i cultes del dia de demà. Estaven apassionats per la seua feina i qualsevol excusa era bona per aplicar la nova pedagogia que arribava d’altres indrets i de potenciar aquesta “escola catalana” on es tenia en compte els alumnes.
El llibre és ple de vivències de mestres o alumnes que van viure aquells anys, que en certa manera ja van tenir un preludi durant l’etapa de la Mancomunitat de Catalunya, però que es va veure estroncada per la dictadura de Primo de Rivera. Amb la proclamació de la República i amb uns dirigents més sensibles cap a l’ensenyament, de nou es reprenia aquella alenada renovadora a l’educació de casa nostra. Ara bé, l’alegria va durar pocs anys, el cop d’estat de 1936 va posar el punt i final a una etapa d’educació il·lusionant.
Els mestres de la República és un recorregut interessant per conèixer la història de l’educació a Catalunya en el primer terç del segle XX. A més, són colpidores les experiències o vicissituds que van viure alguns dels mestres, en especial durant la repressió franquista.

Durant uns quants anys, aquells mestres van aconseguir que les nostres escoles fossin excepcionals (pàg. 138)