dimarts, 10 d’agost del 2010

El bategar d'un poble

Aquest és el quart any que participo juntament amb Biel Pubill de la redacció del monogràfic que encapçala el programa de la festa major d'Ascó. Aquest 2010 l'hem titulat El bategar d'un poble i hem fet un recorregut històric per l'associacionisme local des de finals del segle XIX fins a l'actualitat. El motiu d'escollir aquesta temàtica s'ha degut a que dues entitats del poble estan commemorant els 25 anys de la seva fundació.

Així ho hem explicat en el pròleg:
A partir d’aquesta reflexió arran de la importància del moviment associatiu en qualsevol poble, i atès que aquest any 2010 hi ha dues entitats que celebren el seu primer quart de segle d’existència, hem volgut aprofitar aquestes pàgines del programa de la festa major per reflexionar sobre l’associacionisme local, donar una pinzellada de les primeres referències que se’n tenen, fer un cop d’ull a l’estat actual del món de les entitats asconenques i retre un merescut reconeixement a les entitats que han arribat a aquests vint-i-cinc anys amb vitalitat, amb propostes renovades i amb l’impuls de seguir endavant durant molt de temps més. Aquestes entitats són: el Ball de Diables d’Ascó i Vídeo Ascó Televisió.

A aquestes entitats els hem dedicat sengles articles, Ball de Diables d’Ascó: 25 anys de fum, foc, música i diversió i Vídeo Ascó Televisió: una finestra oberta al poble.