diumenge, 5 de desembre del 2010

Després del 28-N

Han passat les eleccions després d’una campanya que ha causat cert cansament davant d’uns polítics previsibles, de discursos repetitius i en ocasions poc edificants. Malgrat tot, un bon indicador per combatre la desafecció ha estat haver assolit una participació més elevada de la prevista per les enquestes.
A la Ribera d’Ebre la participació ha superat la mitjana catalana, però si ho comparem amb fa quatre anys, hi ha hagut un petit descens d’unes dècimes. Quant als resultats, aquests són força aproximats al que ha succeït a la resta del país: pujada de vots de CiU, descensos notables de PSC i ERC -tot i que ha mantingut la tercera posició a la comarca- i lleus variacions en el PP i ICV. Per la seva banda, Solidaritat ha sumat un 4,5% dels vots, i l’altre partit parlamentari, C’s, no ha arribat ni a l’1% de les paperetes, sent superat fins i tot per l’inquietant partit de l’Anglada.
No podem oblidar el 5% dels vots nuls o emesos en blanc, una xifra que creix elecció rere elecció i que hauria de generar reflexió a polítics i ciutadans.
Però superat el 28-N, ara comença la feina. Tant pels que assumiran les responsabilitats de govern amb un panorama poc afalagador, com pels partits que des de l’oposició hauran d’efectuar una reflexió profunda dels resultats per poder superar aquest desencís inicial. A tots ells, molt d’encert.

JOSEP M. RADUÀ SERRA

Article publicat al DIARI DE LA RIBERA (04/12/2010 - núm. 6)