divendres, 5 d’agost del 2011

Se sabrà tot

El periodista Xavier Bosch va guanyar el Premi Sant Jordi 2009 amb la novel·la Se sabrà tot. Es tracta d’una obra que ens apropa al seu sector professional, el del periodisme, i amb una anàlisi punyent retrata els fils que es mouen les sovint enverinades relacions entre els mitjans de comunicació, el poder i la política. La novel·la comença amb la carta de dimissió del director d’un diari de Barcelona –Dani Santacana- i a partir d’aquí se’ns narra el seu periple al capdavant del mitjà (no massa temps: “el càrrec em va durar unes sabates”) i que ha de conviure amb les pressions que rep des de dalt del seu grup editorial per afavorir determinades posicions polítiques en funció dels interessos de cada moment. Tot això succeeix en el context de la Barcelona de la bombolla immobiliària i la presència a la ciutat d’una cèl·lula dorment de terrorisme islamista que té previst atemptar a la ciutat en motiu de les festes de la Mercè (a la qual fa de confident el cap de la secció de societat del diari).
És una lectura àgil, distreta, i que sense adonar-te'n, et fa passar una pàgina rere l'altra i endinsar-te en la trama amb facilitat.
Com van comentar els crítics i els lectors de la novel·la en el moment que va aparèixer, sempre queda el dubte si hi ha alguna similitud entre les peripècies del protagonista de l'obra i el seu autor -recordem que Xavier Bosch va dirigir el diari Avui, i el càrrec tampoc li va durar massa temps-.