dilluns, 21 de maig del 2012

Participació al Congrés "Els jocs en la història"

Aquest cap des etmana he participat al Congrés "Els jocs en la història" amb la presenta d'una comunicació que duia per títol: "Promocionar el patrimoni a través de jocs de tauler. L’exemple d’Ascó" i que ha estat debatuda dins de l'àmbit "Jocs, comunitat, turisme i festa".
Adjunto el resum que es va presentar al comitè científic.

Resum
La comunicació explica com a partir de l’edició de senzills jocs de tauler és possible donar a conèixer trets històrics, culturals i patrimonials de les nostres comunitats, poblacions o territoris. El discurs es basa en l’experiència duta a terme a Ascó amb l’edició, d’ençà el 2005, de tres jocs de tauler:

• A iniciativa dels majorals de la Festa de Sant Antoni el gener de 2005 es presentava el joc de tauler anomenat La corrida del ruquet. Dissenyat i editat pels majorals, el joc té per objectiu donar a conèixer els elements característics que configuren aquesta festa. El joc vol ser un veritable laberint iniciàtic vers el coneixement del patrimoni més significatiu de la mà d’un ruquet que els asconencs identifiquem amb la festa. És així com en el tauler apareixen il·lustracions representatives del poble: elements arquitectònics, objectes, paisatges...

• La bona acollida del primer va fer que l’any següent els mateixos majorals pensessin en un joc de memòria per a promocionar la festa. Xafa-la! (2006) va ser el nom escollit, i en aquesta ocasió es va comptar amb el suport econòmic de la Central Nuclear. A Xafa-la! les imatges repassen aspectes del patrimoni religiós/festiu com la imatge del Sant, la gastronomia, els jocs tradicionals...

Assetjats. Assalt al castell templer d’Ascó (2012) és el darrer exemple. Ara és Lo Llaüt, l’associació cultural del poble la que pren el relleu i ha editat un joc basat en el conegut joc d’estratègia anomenat “Assalt”. El tauler de joc, bellament il·lustrat amb referències al patrimoni arquitectònic i etnològic del poble va acompanyat, com en els altres casos, d’un breu text informatiu que en aquesta ocasió contextualitza el setge que van patir els templers el 1308 a Ascó.

Més enllà de donar a conèixer aquests tres jocs la comunicació explica com es generen les tres iniciatives, quins objectius es proposen majorals i associació cultural, com s’aconsegueix el recolzament d’empreses privades per a endegar projectes culturals d’aquesta mena, el perquè de l’elecció d’un determinat tipus de joc de tauler, la resposta per part de la comunitat, com tracten el patrimoni àmpliament (arquitectura, història, etnologia, llengua, tradició...), i com aquests senzills jocs esdevenen productes de promoció turística.