dijous, 31 de maig del 2012

Traveling

Fa uns dies es va donar a conèixer els guanyadors dels premis literaris Vila d'Ascó 2012, entre els quals el Joan Perucho de Poesia.
Fa una mica més de temps, cosa de dos mesos, es van presentar els treballs guardonats l'any anterior, entre els quals hi havia aquest poemari que ressenyo en aquest apunt. Es tracta de Traveling, de Francesc Solé Campanins.
El títol és prou indicatiu de quin és el fil conductor que cus els quaranta-quatre poemes que conformen aquesta obra: el cinema.
Cada poema fa referència a una pel·lícula, totes elles força conegudes, i de diversa procedència, temàtica o època. Hi trobem des d'"Els Ponts de Madison County", "Slumdog Millionaire", "Morte a Venezia", "Philadelphia", "Thelma & Louise" o "Los lunes al sol".
Suposo que és molt millor fer la lectura del poema tenint un mínim coneixement de l'argument de la pel·lícula, però de no ser així, el poema és prou incisiu perquè et convidi a la reflexió, o simplement a rellegir-lo, per copsar el missatge que ens transmet l'autor.
Tots els poemes porten per títol la pel·lícula a la qual es refereix, i ens aporta altra informació de context com el país, l'any de producció, el director i els principals intèrprets.

De Francesc Solé Campanins hi trobem una breu biografia literària, mitjançant la qual sabem que abans de ser guardonat a Ascó (VI Premi de Poesia Joan Perucho 2011) havia aconseguit que la seva obra rebés reconeixements en certàmens com el de la Coordinadora d’Entitats de la Pau (Barcelona, 1993), el «Bufar i fer ampolles» de Berga (1993 i 1994), el concurs de Poesia Jove d’Amor (Barcelona, 1999), el Mateu Janés de Molins de Rei, (1999, 2000 i 2001), el de Microliteratura de Premià de Mar (2000), el Memorial Salvador Perarnau de Súria (2001), el Mossèn Ramon Muntanyola de l’Espluga de Francolí, (2001) el Portal Nou de Llorenç del Penedès (2003), el dels Amics de la Poesia del Casc Antic (Barcelona, 2005), el Betúlia de Badalona amb el llibre Cinema (2007), el Ventura Gassol de Selva del Camp (2008) i el Josep Conangla de Montblanc (2008) amb Videoclub.