dissabte, 30 de març del 2013

La figura de l'àngel a la Pasqua

Després de les activitats religioses que des del Diumenge de Rams han commemorat la passió i mort de Jesucrist, enfilem la recta final de la Setmana Santa amb la festivitat de la Pasqua. Això esdevé el primer diumenge de lluna plena de la primavera, tot emulant la Pasqua jueva que celebraven Jesús i els seus apòstols en les dates en què se'l van endur per ser crucificat.
Cada població ha mantingut en el temps la seva particular manera de commemorar la Resurrecció de Jesús. La solemnitat pren altres colors, el blanc i el blau, deixant enrere els negres i els morats. Es manté el silenci respectuós. És la primera celebració de la primavera. A Ascó, des de que es té memòria, la Pasqua es commemora amb la Processó de l'Angelet, un acte en què un àngel pren el protagonisme en esdevenir la figura que anuncia la Resurrecció. És d'aquelles activitats que apareix sovint en aquelles processons que no es poden perdre el dia de Pasqua per la seva singularitat, ja que tot i que les processons de l'encontre es celebren arreu del territori, i aquí a casa nostra, Flix, Riba-roja d'Ebre i la Palma d'Ebre, en són exemples vius, la figura de l'àngel la converteix en un dels actes emblemàtics de la Pasqua dins l'agenda cultural catalana.
Així ho destaca la Xarxa de Televisions Locals
o el diari digital dels Països Catalans Vilaweb


Ara bé, anant indagant entre les diferents manifestacions religioses de la Pasqua a Catalunya, descobrim que hi ha dos poblacions més en què també la figura de l'àngel pren protagonisme: Olot i Blanes.

LA PROCESSÓ DE L'ÀNGEL DE BLANES
Aquesta processó, que també es coneix com la del Ressuscitat, se celebra el Diumenge de Pasqua de Resurrecció. La Verge de Pasqua és una talla de 1954, d'inspiració barroca, realitzada per l'escultor Josep Maria Bohihas i costejada per mitjà d'una subscripció popular. Tradicionalment, la Verge de Pasqua sortia des de l'ermita de l'Esperança fins arribar a la plaça d'Espanya, on tenia lloc l'encontre amb la imatge del Ressuscitat, que havia baixat pel carrer Nou. L'any 2001, va ser la primera vegada que les portadores van ser totes dones. Un "àngel" vestit de blanc, enfilat en una tarima i al costat d'una artística palma de grans dimensions, encara avui. interpreta l'antífona Regina Coeli. El cant del Resurrexit serveix per anunciar a Maria que el seu fill ha ressuscitat. A continuació, la centenària processó s'enfila fins a la Parròquia, on se celebra ofici solemne i torna a interpretar-se el Cant de l'Àngel, que des de fa molts anys està sota la direcció de Rosa Maria Vidal.
www.blanespromocio.cat

EL CANT DE L'ÀNGEL A OLOT
Amb motiu de la Festa de Pasqua de Resurrecció es canta el Regina Coeli al final de la missa solemne de Pasqua.
Lloc de celebració: Església del Carme (Pares Carmelites) / C. de la Verge del Portal, 10
Horari: 11.30h
També es representa el Cant de l'Àngels a altres dos parròquies d'Olot: l'església de Sant Esteve i a Santa Maria de Batet.
cultura.gencat.cat