Des de fa ben pocs dies que ja es pot adquirir la publicació La dona pagesa de la Guerra Civil als anys 60. Terres de l'Ebre de l'amiga Teresa Castelló. Aquest estudi és resultat d'una trentena d'entrevistes a dones pageses de les comarques de l'Ebre i que donen testimoni de la tasca que desenvolupaven. Es tracta d'un territori bàsicament pagès, així que bona part del dia a dia girava a l'entorn de la feina al camp que anava variant segons l'època de l'any (la sega, la vinya i la verema, l'oliva, l'ametlla, l'arròs, l'hort...). Però en el cas de les dones calia afegir-hi la feina a casa (tenir cura del menjar, de la roba, de la canalla, del rebost, del corral...)
També deixa espai per parlar dels moments d'oci. En conjunt, un treball antropològic complet en què la dona és la protagonista, però que no deixa de reflectir la societat en el seu conjunt.
Precisament, aquesta generació de dones ha viscut en primera persona canvis importants des de la tecnificació d'algunes tasques del camp o el regadiu, fins a un canvi de rol social de la dona.
El que comença com una recerca acaba esdevenint un homenatge a aquestes dones, que qui més qui menys pot identificar amb les dones de la seva família.
El llibre compta amb un pròleg de l'antropòleg Eliseu Carbonell, que diu: "el principal valor d'aquesta obra: articular una recerca antropològica sobre la vida social i el treball agrícola a les Terres de l'Ebre a partir d'escoltar les veus d'un col·lectiu que la història oficial ha silenciat i menystingut".
Sens dubte, aquest estudi de la Teresa es convertirà en una obra de referència que vol posar en valor la feina femenina i omplir un buit, ja que sovint la història no ha estat explicada des del prisma de les dones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada