diumenge, 2 d’octubre del 2016

Espectacle casteller

El primer cap de setmana d'octubre dels anys parells té lloc el Concurs de Castells a Tarragona. És el moment en què les colles castelleres mostren les seves millors construccions en un escenari com és la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. A canvi, en funció de l'èxit de les mateixes reben una puntuació que fa que al final de la jornada s'estableixi un rànquing que en aquesta edició, i com ha passat en les vuit darreres, han encapçalat els Castellers de Vilafranca.
Aquest 2016 s'ha arribat a l'edició número vint-i-sis, tot i que no totes han estat correlatives. Les primeres van tenir lloc els anys 1932 i 1933 i la tercera no es va celebrar fins la dècada dels 50. Des de 1980 ençà ja s'han celebrat de forma biennal.
Encara que sigui a través de la televisió, l'ambient de la plaça, la concentració de les colles, el silenci respectuós del públic, el so de les gralles, l'alegria de la feina ben feta, la decepció tot i la feina ben feta... arriba a tots aquells qui veiem en els castells una mostra de cultura, esforç, tradició, festa i catalanitat. 
La paraula 'concurs' en un fet cultural com són els castells pot no resultar del tot compartit. Una diada de concurs pren protagonisme l'espectacle per damunt d'altres conceptes. I tot i ser una competició, es respira una germanor entre les colles i una rivalitat simpàtica i ben entesa.
Avui han pres part del concurs 12 colles, però en el conjunt del concurs han estat 42, que han pres part en les dos jornades prèvies que s'han celebrat.
Fins i tot mitjans de comunicació estrangers s'han anat fent ressò al llarg del dia de l'esdeveniment, i és que les imatges que es generen impressionen.

vilaweb.cat