diumenge, 4 de juny del 2017

La tradició dels 'encenalls' a la festa major

La setmana passada, durant la presentació del llibre Encenalls de la nostra història, que he tingut el goig de compartir amb Biel Pubill, vaig adreçar unes paraules al públic assistent. El llibre és una recopilació dels deu monogràfics que durant 10 anys (2007-2016) hem tingut l'oportunitat de publicar al programa de la festa major d'Ascó i en el qual ens hem atansat a diferents aspectes de la història, la cultura i el patrimoni d'Ascó. És una tasca que ens van demanar l'estiu de 2007 i que des d'aquell any hem anat elaborant.
Doncs bé, en el moment d'adreçar-me al públic vaig voler fes esment al fet que tradicionalment els programes de la festa major d'Ascó han tingut aquest toc cultural o històric o de memòria, i que en cap cas no és un fet que hagi començat amb nosaltres. I així va ser com vaig fer un petit recorregut per alguns temes que s'han tractat al programa de les festes dels darrers cinquanta anys.


Cal dir que remuntant-nos als programes de la festa major dels anys seixanta, ja hi trobem articles que volen ressenyar el nostre passat. Així per exemple al programa de la festa major de 1969 Carmel Biarnés planteja diferents hipòtesis sobre l’origen del nom d’Ascó, o bé propi Carmel parlava de la Vila Closa, el nostre nucli històric, al programa de 1983.
L’any 1984 trobem un programa dens ja que hi ha textos de Carmel Biarnés sobre l’artista Teresa Linyan Serra; de Josep Miquel Serrano sobre memòries de la festa major a Ascó; de Miquel Salvadó sobre la història musical d’Ascó; i de Rafel Vidal sobre un altre artista local, Josep Gironès Florensa. 
L’any següent hi ha textos sobre per exemple l’escut heràldic del poble, que precisament es va aprovar oficialment aquell any 1985.
L’any 1987 Carmel Biarnés parla de les primeres donacions i privilegis a la Ribera d’Ebre o de la casa pairal de Cal Cavaller. 
El 1989 Artur Cot parla d’evocacions a la vora del riu.
L’any 1990 la Comissió de Festes signa un article molt interessant que titula “Reculls de la nostra festa major”. 
El 1992 la Comissió també preparar articles per al programa, en un parlen dels 100 anys de ferrocarril a Ascó, i també es publica un article que parla de l’Ascó a principis de segle XX que havia elaborat el geògraf Emili Morera el 1909.
Ja més recentment trobem l’homenatge als 40 anys de pubillatge a Ascó, això era el 2003. L’any 2004 Jordi Ferrús va preparar un monogràfic sobre les ermites i el riu, i aquell any també es va homenatjar els 25 anys d’ajuntaments democràtics.
El 2005 Jordi Ferrús ens va parlar de moros i moriscos, i l’any següent va dedicar un homenatge a la figura de Carmel Biarnés a través dels seus diferents estudis.
Aquesta mirada enrere que ens serveixi per agrair als diferents estudiosos que en un moment o altre han participat, com nosaltres, en aquests textos monogràfics dins dels programes de la festa major, i que per tant, han fet possible anar aplegant “encenalls de la nostra història”.