diumenge, 15 d’abril del 2018

15 d'abril: manifest pels drets i les llibertats


MANIFEST ESPAI DEMOCRÀCIA I CONVIVÈNCIA
Pels Drets i les Llibertats – Per la Democràcia i la Cohesió Social
Us volem a casa!

L’Espai Democràcia i Convivència som una plataforma que fou refundada el passat 12 de març de 2018 a partir de la Taula per la Democràcia, creada el 27 de setembre de 2017 per agrupar organitzacions socials, sindicals i patronals de la societat civil, amb l'objectiu de vertebrar una resposta unitària en la defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, la democràcia i el dret a decidir del poble català.

Les entitats, sindicats i organitzacions de la societat catalana que conformem l’Espai Democràcia i Convivència, defensem i compartim els següents valors:

1. Ens aplega la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets
fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.

2. Manifestem preocupació per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social produïda en l’actual situació del país.

3. Ens constituïm en un espai plural i unitari per defensar les institucions de Catalunya i els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans i les ciutadanes, i la cohesió social.

4. Considerem que els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva i, per això,demanem a totes les institucions catalanes, de l’estat i europees a cercar les formes i espais per promoure el diàleg i la negociació política.

5. Fem una crida a la societat catalana a respondre d’una manera pacífica i ferma en defensa de les institucions, del respecte a la diversitat del país i dels drets fonamentals, a favor del diàleg.

6. Ens comprometem a respondre de manera coordinada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i a treballar per la convivència, la cohesió social i el diàleg. Davant d’aquests fets no descartem cap forma pacífica de mobilització i resposta de país.

En aquest sentit, reiterem que les mesures aprovades pel Senat i el Govern espanyol, en aplicació de l'article 155, han representat la destitució del Govern de la Generalitat de Catalunya escollit democràticament el passat 27 de setembre de 2015 i la intervenció de les institucions catalanes.

Denunciem que, malgrat la celebració de noves eleccions el passat el 21 de desembre de 2017, forçada per part del Govern espanyol en aplicació de l’article 155, i l’elecció d’un nou Parlament, que va obrir la XII Legislatura, no ha suposat la fi de la intervenció de les institucions catalanes. És necessari que de forma urgent, sense ingerències polítiques o jurídiques, s’elegeixi president de la Generalitat de Catalunya com a expressió de la voluntat majoritària dels representants escollits a les eleccions; constituir un nou govern que pugui exercir deforma plena les seves competències i restablir el normal funcionament de totes les institucions de la Generalitat
de Catalunya

L’Espai Democràcia i Convivència declarem el nostre ferm compromís amb les institucions escollides democràticament el passat 21 de desembre de 2017 i reafirmem que els conflictes polítics s’han de resoldre políticament, per la via de la negociació i el diàleg. Cal donar una solució democràtica al conflicte i preservar la convivència i la cohesió social.

Denunciem que la intervenció de les institucions catalanes d’autogovern no només té conseqüències polítiques,sinó que afecta greument la vida de les persones al paralitzar actuacions que serveixen per fer front a les greus conseqüències que es deriven de les desigualtats socials. És un atac directe a la democràcia i als nostres drets fonamentals.

L’Espai Democràcia i Convivència continuem defensant l’autogovern de Catalunya, així com les institucions catalanes i les persones escollides democràticament per exercir la representació dels interessos generals del conjunt de la ciutadania a Catalunya, sota els principis de l’acció no violenta, la defensa dels drets humans i la preservació de la cohesió social.

Demanem el retorn a la normalitat democràtica i emplacem a les institucions i organitzacions polítiques i socials a establir ponts d’entesa des del respecte a la diversitat i pluralitat de la societat catalana. 

Rebutgem la judicialització de la política. Entenem que les querelles, detencions i l’establiment de la presó preventiva sota les acusacions de rebel·lió, sedició, malversació i altres delictes contra el Govern, la Mesa del Parlament, altres càrrecs electes del Parlament de l’XI Legislatura no són el camí per resoldre cap problema, sinó més aviat per a agreujar la situació. De la mateixa manera trobem d’una extrema gravetat que es persegueixi per terrorisme, rebel·lió i sedició a ciutadans i ciutadanes que han expressat la seva oposició a aquesta situació d’excepcionalitat política i social, ja que les actuacions de protesta que s’han dut a terme s’han fet sota els principis de l’acció no violenta. Aquest tipus de decisions no fan més que polaritzar encara més la societat.

La justícia ha de respectar el compliment de les resolucions judicials dels tribunals i organismes internacionals respecte els drets fonamentals civils, socials i polítics de les persones i les institucions de Catalunya.

Així mateix, manifestem la nostra preocupació davant la investigació o condemnes contra persones,artistes,sindicalistes i activistes socials per accions o opinions que constitueixen un lliure exercici de la llibertat d’expressió i de manifestació. Així mateix, condemnem els atacs violents feixistes produïts a Catalunya i a d’altres bandes de l’Estat espanyol i les manifestacions de violència feixista expressades des de diferents espais, xarxes socials i mitjans de comunicació, que només fan que atiar l’odi i la divisió. També rebutgem qualsevol actuació d’intolerància en vers organitzacions o persones pels seus posicionaments o opinions.

Quan es compleixen 6 mesos de l’entrada en presó preventiva dels presidents d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i també estan en presó preventiva Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell, denunciem la utilització abusiva i desproporcionada de l’aplicació del codi penal i de la presó preventiva que trenquen el principi de legalitat.

Exigim la llibertat de tots i totes les dirigents polítics i socials i volem fer-los arribar la nostra força i solidaritat.

PELS DRETS I LES LLIBERTATS,
PER LA DEMOCRÀCIA I LA COHESIÓ SOCIAL
US VOLEM A CASA!

Espai Democràcia i Convivència

Barcelona, 15 d’abril de 2018