dimecres, 18 d’abril del 2018

20 anys de Lo Llaüt


Avui, 18 d'abril, es compleixen 20 anys de la fundació de l'Associació Cultural Lo Llaüt, una entitat que va néixer per dinamitzar, diversificar i fomentar tot tipus de manifestacions culturals a Ascó.
En aquest període ha consolidat activitats com ej curs de jotes, la plantada del pessebre, o la tarda de jocs a la plaça de l'església. L'apartat lúdic ha generat altres activitats com el Gelat i Jocs al setembre, el Joc a joc amb els alumnes de l'escola d'Ascó...
Ha organitzat regularment caminades tant al terme d'Ascó com fora d'ell o bé excursions a la fira del teatre al carrer de Tàrrega o la festa de l'aiguardent de Prat de Comte.
També ha impulsat una secció sardanista que organitza anualment l'Aplec de Sardanes.
Ha organitzat jornades com la VII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre (2003), la Primera Jornada sobre la Festa de Sant Antoni als Països Catalans (2006), el Congrés de Moriscos (2010) o les Jornades d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés (des de 2009).
A més, en el seu ampli ventall d'activitats hi trobem ral·lis fotogràfics i gimkanes. I no podem passar per alt els concerts, sovint amb músics del territori.
Ha impulsat l'edició de llibres i altres publicacions vinculades a la població i els seus membres han assistit a nombrosos certàmens, congressos i jornades, en algunes ocasions, presentant comunicacions i ponències. 
En aquests vint anys s'han fet sempre més de trenta activitats anuals, que donen sentit a una entitat que sense ànim de lucre vol fomentar la cultura entesa des d'una visió àmplia, des de totes les manifestacions possibles.
Per commemorar aquests 20 anys, el proper divendres 20 d'abril s'ha organitzat un recorregut nocturn per diversos indrets emblemàtics del patrimoni d'Ascó amb l'excusa de visitar les exposicions que ha produït en aquest període. És així com tot passant  per l'antic hospital, l'església, les Voltes i Sitges o Cal Cavaller s'obriran al públic exposicions sobre els jocs, sobre l'aigua, sobre la festa de Sant Antoni, sobre el ferrocarril i sobre la figura de Carmel Biarnés. A més, d'una mostra dels diferents materials produïts per Lo Llaüt en aquests vint anys (des de publicacions a cartells). Clourà la festa d'aniversari un concert amb el grup de música Faktoriafolk.