dilluns, 5 de novembre del 2018

Lo Llaüt, finalista del Premi Sirga d'Or

L'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó és finalista, juntament amb l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial-Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i l'Associació Cultural La Cana de Flix, del premi Sirga d'Or en la categoria entitat, que concedeix el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre a partir de l'elecció que en fan els socis del CERE.
Fins el dia 9 de novembre els associats del CERE poden votar a dos de les tres candidatures proposades.
***


L’associació cultural Lo Llaüt va néixer el 18 d’abril de 1998 amb caràcter eminentment cultural i amb la pretensió de dinamitzar, diversificar i fomentar tot tipus de manifestacions culturals vinculades a la població d’Ascó. Actualment compta amb 150 socis. Des d’aleshores ha tingut cura de: 
1- Fomentar les manifestacions culturals vinculades a Ascó i dirigides principalment a la seva població. 
2- Participar en la revista local Malpàs, servint aquesta de plataforma per projectar culturalment el poble. 
3- Crear un arxiu de documentació d’interès bibliogràfic i fotogràfic a nivell local i comarcal.
4- Establir contactes i intercanvis amb altres associacions, preferentment culturals. 
5- Facilitar i animar la investigació i l’expressió cultural i artística en un clima de plena llibertat, independència, rigor i respecte per les persones i valors democràtics. 
6- Vetllar per la conservació del patrimoni cultural asconenc. 
7- Organitzar tot tipus d’actes culturals: exposicions, conferències, cursos, sortides, concursos, etc. 
8- Estimular a través de beques als estudiosos per publicar els seus treballs i recerques referents al poble. 
9- En general, la creació i promoció d’activitats culturals, socials i artístiques que fomentin la relació, l’amistat i la participació. 

El balanç d’aquests 20 anys és del tot positiu. L’acció no ha estat només local, ja que s’ha estat present en jornades i congressos a nivell d’Europa i nord d’Àfrica, sempre donant a conèixer recerques o pràctiques d’Ascó i de la Ribera d’Ebre. Aquest dinamisme s’ha materialitzat també en nombroses publicacions de temàtiques diverses. A banda de sis publicacions pròpies, ha col·laborat en les 10 publicacions de la col·lecció la Galvana i amb obres editades o coeditades pel CERE. 

També s’han elaborat diversos jocs de tauler i s’ha participat en nombroses jornades, festivals i espectacles. L’àmbit en què possiblement s’ha treballat més ha estat el de la cultura popular i, en concret, en potenciar la Festa Major d’hivern, Sant Antoni, que fou declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, així com en l’àmbit del joc tradicional, cosa que ha permès documentar i recuperar la majoria de jocs tradicionals d’Ascó. 

Destaca també el nombre d’exposicions dutes a terme des del 2008 i la organització de la Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, conjuntament amb l’Ajuntament d’Ascó i el CERE, des del 2009. Mitjançant aquesta jornada i a través dels diferents camps de treball que va abordar el polifacètic asconenc Carmel Biarnés ha estat possible fer un repàs de l’estat de diverses disciplines tant a nivell local com general.

***
En el cas de la categoria individual, els finalistes són Josep Maria Pros de Vinebre, Joan Ramon Vinaixa de Benissanet i el doctor Manel Saltor de Móra d'Ebre.