dijous, 16 de gener del 2020

A punt per viure la festa de Sant Antoni d'Ascó

La vila d’Ascó ja ho té tot a punt per encetar la festa major d’hivern en honor a Sant Antoni, del 16 al 19 de gener. Quatre dies intensos amb un variat programa d’actes que conviden a viure-la al carrer malgrat el fred del gener.
La festa conté tot un seguit d’ingredients que la van fer mereixedora l’any 2010 de la declaració per part del govern de Catalunya de festa patrimonial d’interès nacional. Un reconeixement que ha servit, si cap, per donar-li una major projecció i així esdevenir un dels principals actius d’Ascó.
En aquest sentit cal destacar la tasca que duen a terme els Majorals, tres persones que en períodes de tres anys s’encarreguen de la seva organització i sobre ells recau bona part del protagonisme. Precisament aquest 2020 coincideix amb l’estrena dels majorals -Xavier Sans, Miquel Biarnés i Albert Plaza- que fins el 2022 encapçalaran la festa i seran responsables de la seva perpetuació.
Tot i que com en tota festa major el ball amb les orquestres, concerts i dj’s, els àpats populars o els espectacles també en formen part, el principal corpus festiu està marcat per la tradició com és la recollida de la llenya que ha d’alimentar la foguera de la festa, la plega o capta de diners pels carrers del poble, els Tres Tombs i la benedicció dels animals, el trasllat de la imatge del Sant a casa d’un dels Majorals que el custodiarà durant tot un any, les corrides de cavalls, matxos i rucs, i la ballada de la jota a redós de la foguera que durant tres vespres-nits acull la festa al seu voltant.
Sant Antoni és un moment de retrobada entre els veïns, els asconencs que viuen fora vila i la moltíssima gent que ens visita, sens dubte, una cita obligada en el calendari d’Ascó que conjuga sentiment i tradició, devoció i festa, identitat i cultura.
www.asco.cat