dilluns, 15 de juny del 2020

Un any de govern

Aquest 15 de juny s’ha celebrat el primer aniversari de la constitució dels consistoris que va donar lloc a un equip de govern renovat a l’ajuntament d’Ascó, conformat per la coalició entre PER TU i ERC. Un any que quedarà marcat en la ment de tothom pels efectes de la COVID-19 i que, igual que la resta d’àmbits de la vida, ha condicionat la gestió municipal.

En aquests 12 mesos l’equip de govern hagués volgut implementar des del minut zero els programes electorals amb què van ser escollits, i tot i que tenint-los presents en el full de ruta de tot el mandat, ha calgut destinar molts esforços en desencallar projectes i temes que en alguns casos s’han arrossegat durant tota una dècada i cap govern fins ara havia tingut la gosadia d’enfrontar-se amb voluntat de donar-los solució. Així que en aquest temps hem vist com la fibra òptica ja és una realitat, s’ha encarrilat per fi el projecte d’electrificació rural i ja s’ha rebut la resolució de la Comissió Jurídica Assessora per aportar solucions i seguretat als pisos del carrer Unió.

Però hi ha hagut altres temes heretats que calia resoldre com les goteres del Pavelló, la coberta de les pistes de pàdel i les obres de l’escorxador. A més, s’ha estat treballant perquè en les properes setmanes i mesos es pugui actuar als carrers Alta Castell i de Baix.

La formació és un eix central sobre el qual ha de pivotar la diversificació econòmica de la població, així que s’ha aprovat un Pla Anual de Formació, del qual ja s’han pogut posar en marxa quatre accions. A més, s’ha habilitat la Biblioteca Municipal com aula d’estudi, donant resposta a una demanda de molts joves estudiants del poble.

El govern ha volgut estar pròxim amb els empresaris i comerços locals amb el propòsit de fomentar els productes i els serveis locals. Hi ha hagut reunions en diverses ocasions, així com amb les entitats locals, per tal d’afavorir dinàmiques de cooperació entre elles.

Hem engegat dos plans d’ocupació que han permès que entre 2019 i 2020 s’hagin ocupat 42 persones en el Pla No T’Aturis; a més 4 persones de suport van ser contractades l’estiu passat per oferir els seus serveis en diferents dependències municipals i 1 jove en el Pla de Garantia Juvenil.

En matèria d’infraestructures, a ressaltar la inspecció que s’ha estat fent a bona part de la xarxa de clavegueram per poder detectar anomalies i avaries, i properament s’espera dur a terme aquestes tasques al sector de la població que manca. Amb aquests treballs es podrà realitzar un planning de manteniment de la xarxa. Una altra infraestructura bàsica amb desenes de quilòmetres en el nostre terme són els camins, per això s’ha impulsat un Inventari de Camins, i ja s’ha actuat al camí del Catanà i actualment s’està treballant al camí de les Piles.

Hem recuperat la pista poliesportiva que permetrà oferir un nou espai de pràctica esportiva i de lleure, mentre que a la piscina s’hi han realitzat algunes millores per oferir un millor servei als usuaris: accessibilitat per les persones amb mobilitat reduïda i habilitació d’una zona de picnic .

Les obres al magatzem de Rita s’han reiniciat a bon ritme, i en aquests dotze mesos hem pogut conservar les restes arqueològiques d’època medieval que s’hi van trobar, i s’ha conservat part de la coberta (havent restaurat aquells cavallets que la sostenien i es trobaven en un millor estat). A més, malgrat no formar part del projecte inicial, s’està condicionant l’espai exterior que millorarà la mobilitat en aquella zona de la població.

Hem treballat les polítiques mediambientals i d’eficiència energètica, per això s’està substituint l’enllumenat a lluminàries tipus led, i s’està tirant endavant un projecte de millora quant a la despesa energètica del Casal Municipal.

Finalment, s’ha volgut posar èmfasi en la comunicació com una eina de transparència, ja sigui fent difusió de les notes de premsa en els mitjans de comunicació de proximitat, com amb l’ús de les xarxes socials per mantenir informada la població sobre les accions realitzades pel govern municipal. També s’ha ampliat els continguts accessibles de la pàgina web i del canal de transparència.

Un any intens que tot i la feina feta, només és l’inici del camí per poder preparar amb èxit els reptes que esperen a Ascó en els propers anys.