diumenge, 28 de juny del 2020

Un pas endavant cap a la diversitat LGBTI

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall —als Estats Units— que van tenir lloc el 1969, ja fa més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals per primer van dir prou a la discriminació a què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGBTI.

Aquest 2020 és un any atípic, marcat per la influència de la Covid-19, que ens ha obligat a recloure’ns i a utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, però, alhora, ens ha permès observar quin és el grau de discriminació real de les persones LGBTI en l’àmbit de la pròpia llar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGBTI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, s’han detectat alguns casos d’LGBTI-fòbia familiar, en especial persones trans* molt joves, així com la deplorable LGBTI-fòbia a les xarxes socials i algun cas en espais públics. És per això que cal continuar treballant i fer un nou pas endavant cap a la diversitat LGBTI.

Avui, a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGBTI amb l’aprovació de la Llei 11/2014, en què es garanteixen els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com ara el Servei d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegat a tot el territori, el qual des de la proximitat s’ha convertit en punt d’informació, assessorament i suport de les persones LGBTI, i des d’on es visibilitza el col·lectiu i s’impulsen les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment que s’emmarquin en una gran ciutat o en el poble més petit.

Des del Govern de la Generalitat volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTI, i atès que encara hi ha focus d’LGBTI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast a tot el territori, i convidem tota la ciutadania a implicar-se en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGBTI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, ja que el respecte envers els altres ha de ser patrimoni de tota la societat i no només dels col·lectius discriminats.

I, per això, reconeixem el treball permanent, constant i imprescindible de les entitats. També donem suport i fem nostres les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest: el reconeixement dels drets d’asil de les persones que fugen de la LGBTI-fòbia en el seu lloc d’origen i la seva protecció; l’adaptació de la comunicació administrativa a la realitat no binària i la diversitat familiar; el reconeixement registral de tots els models familiars i la regularització del nom de les persones trans*; la formació dels professionals de les administracions públiques en drets LGBTI; el dret a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans*; la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones trans*; la implementació de la seva presència a totes les regions sanitàries; la promoció i el foment de manera activa de la visibilitat i l’empoderament de les dones que sovint són invisibilitzades com a lesbianes darrere de les inicials LGBTI, així com de les persones bisexuals, tot i representar un alt percentatge de la població LGBTI.

I també volem millorar l’accés a la informació de les persones sordes LGBTI en igualtat de drets de la resta de la ciutadania, la creació i l’administració d’un d’espai inclusiu i segur per a les persones grans LGBTI i/o intergeneracionals LGBTI, així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents, i tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGBTI és menor i, a més, està més disseminat.

MANIFEST DEL GOVERN DE CATALUNYA, 2020