diumenge, 31 de gener del 2021

Malpàs 108

Un llaüt de joguina fet amb escorça de pi i paper és el protagonista de la portada del número 108 de la revista Malpàs, corresponent al mes de desembre de 2020. Un exemplar, que en tractar-se de l'últim de l'any, ve acompanyat del calendari de 2021 que ha dissenyat Jaume Ferrús Serra amb el títol Som.
El bloc informatiu ocupa les primeres planes amb les notícies breus, l'actualitat del trimestre, i el recull de notícies de l'Ajuntament d'Ascó, del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, i d'ANAV; així com les diferents informacions que han aparegut d'Ascó als diferents mitjans de comunicació.
La protagonista de l'I tu què estudies? és la Ibtissam Mahjouba, estudiant d'enginyeria informàtica a la URV.
A la secció d'Arrels trobem un interessant article de Josep Martínez i Felip Fucho sobre els antecedents de la llengua catalana a Ascó a partir d'un document de 1253 referent a la població d'Almassora (Castelló).
Les nostres arrels ens fan rebuscar els noms de les cases del poble, i en aquest cas, Anna Ferrús ens convida a conèixer el malnom de ca Botera a través de Paquita Viñes.
El nostre arxiu fotogràfic ens recorda una cantada de caramalles de fa més uns 50 anys i una fotografia de la "guardería" de l'Abadia amb la Hermana Pilar, de finals dels setanta.
La revista recorda la figura de Domingo Margalef, que el passat mes de novembre hagués complert 100 anys, i amb Ignasi Biarnés es parla de l'art del pessebre.
L'Ascó en xifres recull les últimes dades oficials del Padró Municipal d'Habitants, corresponent a 1 de gener de 2020.
Com no podia ser d'altra manera, la revista fa una entrevista a una de les seves membres, la ciclista Eva Sans, que ha resultat campiona en ruta i subcampiona de Catalunya en contrarellotge individual màster 30. Enhorabona!
Les informacions dels centres educatius del poble, informació ciutadana sobre la possibilitat de desheretar els fills (article d'Albert Samper), o els residus d'una obra (d'Anna Ferrús), el racó literari amb un relat de Glòria Tomàs titulat "Dida", humor i passatemps, completen el número 108 de Malpàs.