dimecres, 14 d’abril del 2021

90 anys de la primavera republicana

Francesc Macià a Móra d'Ebre (1933)
90 anys des de que el president Francesc Macià va proclamar la República després de la victòria contundent de les forces republicanes a les eleccions municipals d'abril de 1931.
Ascó, malgrat estar allunyat de les grans ciutats i dels centres de poder, també va viure amb expectatives i il·lusió el canvi de règim. Així es pot llegir a l'edició del Diari de Tarragona del dia de Sant Jordi de 1931.
Una de les conseqüències de l'adveniment de la República es va visualitzar en el carrerer municipal: 
"L'Ajuntament, atenint-se a les fermes conviccions republicanes de gairebé tots els seus components i a les de tot el poble, palesades per les manifestacions sorolloses d'alegria per carrers i places, acordà eliminar de la vila tot record del règim feliçment caigut; i, per tant, canviar solemnialment els noms d'Avinguda d'Alfons XIII, per el de la República, i el Passeig de Reina Victòria, pel de Francesc Macià, ço que es dugué a cap el proppassat diumenge.
A les quatre de la tarda sortí de ca la vila una manifestació magna, presidida per les autoritats, l'Ajuntament en Corporació, nens i nenes de les escoles públiques comanats pels seus professors, i gairebé tot el veïnat. Als acords engrescadors de "La Marsellesa", es dirigí la manifestació al lloc on s'havien de descobrir les làpides entre visques corejats per tothom al nou règim i als seus instauradors".
En el transcurs de l'acte, van prendre la paraula diferents persones del poble, però es remarca especialment la intervenció de "l'acabalat propietari Pere Borràs". A més, el secretari de l'ajuntament, Josep M. Farrerons va demanar, "en nom del poble, que el senyor Biarnés i el senyor Borràs es donguessin una abraçada simbòlica de la unió dels dos bans per a dur a cap la regeneració asconina. Durant l'abraçada no cessaren els aplaudiments i visques".
I les últimes paraules de l'article diuen: "Qui deia que Ascó estava condemnat a una lluita estèril?... La Monarquia. Però la República en canvi ha fet el miracle de la unió. Entra, doncs amb bon averany".