Artistes, esportistes, religioses... que no ens ha de fer ignorar que en la vida quotidiana les dones també han estat i són protagonistes de la història del dia a dia. A Ascó, especialment, les dones pageses que després de passar el dia al tros continuaven les tasques de cura de la família i de les feines de la llar; o les dones dels llaüters que ho tenien tot a punt per quan l’home embarqués o tornés a casa; o les que trobàvem darrer dels taulells de les botigues. Sense elles no s’explicaria la història sencera.
Des de temps remots trobem dones que han destacat duent a terme activitats, tasques o feines més enllà de les tasques domèstiques. Si ens fixem en l’últim segle, per exemple, moltes persones recorden a unes figures que van tenir cura dels asconencs i les asconenques d’aquell temps: la infermera Vicenta Hernández Sánchez, que va exercir a Ascó entre 1950 i 1980, aproximadament; la Margarita Sevil Burillo, que va exercir de llevadora en aquell mateix període; o la Raimunda Agustí Biarnés, que va estar al capdavant d’una guarderia des de 1950 fins a 1973. Unes persones a les quals caldria sumar el nom de les mestres que van exercir el seu magisteri a Ascó com ara donya Inés Anguera Sans, donya Flora Alonso Vilanova o donya Pilar García Monzón, entre moltes d’altres. Infermera, llevadora, magisteri... oficis molt adreçats a tenir cura dels altres.
Les dones que protagonitzen el monogràfic són Santa Paulina i la Mare de Déu del Carme, la reina Sança, Elisabet i Blanca d'Aragó i Anjou, Francesca Antònia de Salvador i Biarnés, Margarida Jordà Serra, Benita Franquet Sans, Roser Bru Llop, Joana Biarnés Florensa, Carme Montornés Serra, Maria Teresa Linyan Serra, Montserrat Vallés Grau, Sònia Franquet Calvente, Eva Sans Grau i Judith Sans Serra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada