Falta menys d’una setmana perquè s’enceti la Festa Major d’Ascó que tindrà lloc del 16 al 20 d’agost, uns dies en què s’atura el dia a dia per viure amb intensitat unes diades festives, lúdiques, tradicionals i culturals.
Com és habitual, les festes d’estiu a Ascó estan marcades per una programació que combina actes lúdics, socials, esportius i culturals; esdeveniments que converteixen la Festa Major d’Ascó en una cita obligada del calendari, des del vol de campanes anunciador de la festa fins a l’esclat dels focs artificials que clouran la celebració. Activitats preparades des de la Comissió de Festes, però que també compten amb la col·laboració de diferents entitats del poble.
L’acte més emblemàtic és sens dubte el pregó de la festa major i la proclamació del pubillatge, que en certa manera, és l’inici oficial de la festa. En aquesta ocasió, la persona escollida per pronunciar el pregó és l’Anna Ferrús Serra, arquitecta, molt vinculada a la vida associativa a Ascó i que es troba al capdavant de l’Associació Cultural Lo Llaüt, entitat que aquest 2023 commemora el seu 25è aniversari.
Les Pubilles i els Hereus són uns altres protagonistes, una tradició que es remunta a 1963 i que s’ha consolidat com un dels pilars de la festa major. No únicament viuran la seva proclamació dimecres a la nit, sinó que al llarg de la festa participen en les diferents activitats que s’han programat.
A la festa major s’hi pot trobar molta música d’estils i formats diferents, des de les cercaviles fins al ball de gegants, passant per les orquestres –Atalaia, Montgrins, Venus i Himalaya-, els grups de versions –Yo suspendí EGB, amb música revival dels 70, 80 i 90, fins la Waikiki-, música familiar amb L’eriçó punxegut, la gresca de la Festa Imagina i un espectacle d’òpera i sarsuela. Sense passar per alt una nova edició del Festival Ascó Batega, que en aquesta té The Tyets i Sofia Ellar com a caps de cartell que van sorgir d’un procés participatiu entre la joventut d’Ascó de 14 a 35 anys.
Aquest any es torna a comptar amb un Carnaval d’Estiu després de l’èxit i acollida que va tenir l’any passat i va portar la disbauxa i el bon humor pels carrers i places d’Ascó acompanyats de xaranga i grup d’animació. Els carrers també seran protagonistes de la xaranga o del correbars, que traslladaran la festa arreu del poble.
La tarda del dissabte es dedica a la cultura tradicional catalana amb una ballada de sardanes, la presència dels Gegants d’Ascó en Falcó i na Sança, i una diada castellera de primer nivell amb els Castellers de Vilafranca, que van guanyar l’última edició del concurs de castells, i que intentaran convertir la plaça de l’Església d’Ascó és una plaça de nou.
Un altre dels plats forts de la festa major serà l’actuació del Mag Lari amb el seu espectacle Strafalari, on podrem gaudir del seu humor: un espectacle de màgia, carregat de participació i grans il·lusions.
Curses pedestres, pàdel, natació, futbol, la festa del riu i tir al plat són els esdeveniments esportius de la festa major, organitzats amb l’ajuda dels diferents clubs de la població i que en el cas del futbol i les curses ja són un clàssic, ja que cal retrocedir més de 80 anys per veure’ls programats per primer cop a la festa major, mentre que el tir al plat es remunta als anys cinquanta del segle passat.
La combinació de tradició i innovació, i un ventall d’activitats divers i transversal, dona com una resultat una festa major que valdrà la pena viure.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada