diumenge, 18 de novembre del 2007

XIII Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila

En una vetllada a Benissanet es va donar a conèixer el treball guardonat amb el XIII Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, que des de 1983 convoca el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). L’assaig premiat és Roc Llop i Convalia. L’exili d’un poeta miravetà d’Emigdi Subirats i Josep M. Sáez.
Roc Llop és un literat que per molts ens era desconegut fins que la premsa i els blocs s’han anat fent ressò de la proximitat del centenari d’aquest miravetà. De ben segur que el Premi d’Assaig ens permetrà conèixer i endinsar-nos en la seua biografia i el seus treballs, i a la vegada, impulsar els actes de commemoració del centenari en els quals ja hi estan treballant.

Aquestes són quatre dades de l’escriptor Roc Llop que he pogut trobar per Internet a http://www.grec.cat/ i http://www.veuobrera.org/:
Roc Llop Convalia. Miravet (Ribera d'Ebre), 1908 – París, 1991. Sindicalista. Exercí la carrera de mestre i s'afilià a la CNT per via del federalisme pimargallià. Fou empresonat després dels fets del Sis d'Octubre de 1934. Exiliat el 1939 fou deportat cinc anys al camp nazi de Mauthausen. A França fou redactor de "Terra Lliure". Ha publicat Poemes de llum i de tenebra (1967) i Mission Ratée de l'Home sur Terre (1979).

En certa manera ahir vam presenciar com la Ribera d’Ebre passava el relleu de Benissanet a Miravet, de l’Any Bladé a l’Any Roc Llop.

En el Premi es van presentar un total de vuit assajos i, el jurat, a banda del treball premiat, va remarcar l’interès d’altres tres estudis: sobre la vessant política d’Artur Bladé, sobre la dona pagesa del final de la guerra als anys 60 i un altre sobre l’Ebre que em sembla recordar que es titula Què li passa al nostre riu?
Felicitats a tots els qui han participat i especialment als guanyadors!
FOTOGRAFIA DE JOAQUIM GRANELL